Focus Review

Workshop installatie Synology NAS met Photo Station

Synology pakketten

Krijg snel de Photo Station-functies van uw Synology NAS onder de knie

De Synology Network Attached Storage (NAS) met het Disk Management Systeem (DSM) biedt een gebruikersvriendelijke omgeving voor dataopslag met veel functionaliteit. Deze workshop beschrijft in het kort de installatie van een Synology NAS en uitgebreid het activeren en gebruik van het Photo Station-pakket. Dat pakket is van primair belang voor een fotograaf voor het veilig en betrouwbaar opslaan van grote hoeveelheden foto’s en video’s.

Hardware installatie

Een NAS heeft, afhankelijk van model, een aantal posities voor het toevoegen van schijven c.q. harddisks. Ons testmodel, de DS923+, heeft 4 posities er zijn 4 Synology HAT3300-6TB schijven meegeleverd. De Quick Installation Guide vertelt hoe de schijven eenvoudig zijn te installeren. Nadat dat is uitgevoerd sluiten we een netwerkkabel en de poweradapter aan en drukken vervolgens op de Powerknop waardoor de NAS opstart. Via “finds.synology.com” in het zoekveld van een browser zoeken we de NAS op die zich direct meldt met een aantal primaire gegevens en kunnen we “Verbinding maken”.

Installatie DSM

Vervolgens kunnen we overgaan tot de installatie van de laatste versie van DSM7.x, het Disk Management Systeem. De installatie wordt afgemeld met een piep van de NAS waarna kan worden gestart met het definiëren van een herkenbare naam voor het apparaat (in dit geval: DS923) en een beheerdersnaam met wachtwoord. Dit wordt gevolgd door het maken van een keus voor het automatisch installeren van updates voor DSM en de functionele pakketten. Voor beveiligde en vereenvoudigde toegang tot de NAS wordt aanbevolen een Synology-account aan te maken. Je kunt dan met een QuickConnect-ID vanaf elk netwerk toegang krijgen tot je NAS. Noteer de QC-gegevens. Vervolgens wordt aanbevolen alle hulpmiddelen te activeren. Na verwerking hiervan kan er op DSM worden aangemeld.

Installatie basisstructuur en basispakketten

De volgende stap is de NAS de gewenste functionaliteit geven door het installeren van DSM-pakketten. Er wordt een voorstel gedaan voor de Drive Server, dat is een lokale Cloud; Synology Office, interessant als er nog geen ander Office-pakket is en Synology Photos voor het beheer van foto’s. Pakketten die niet interessant zijn kunnen later eenvoudig weer worden verwijderd en anderen toegevoegd. Kies voor “Nu installeren”. Kies voor “Herinner mij later” bij de vraag over 2FA-beveiliging.

Voor gestructureerde opslag van data op de NAS moet eerst een opslagpool en volume worden gemaakt. Daar is er minimaal één van nodig. Dit wordt opgebouwd met een hoog niveau van beschikbaarheid voor de data. Voor vier of meer harde schijven wordt SHR, in dit geval RAID-6, gebruikt. Dat betekent dat de gegevens van elke harde schijf worden verdeeld over de vier harde schijven. Dit biedt de hoogste redundantie, zodat je gegevens behouden blijven zelfs als twee harde schijven uitvallen. Alle 4 de schijven worden geselecteerd voor de Raid-configuratie waardoor we ~16.3GB beschikbaar hebben voor de data. Kies voor de maximale capaciteit voor het volume.

Als bestandssysteem wordt Btfrs aanbevolen met een optie om de data te versleutelen op de schijven. De laatste wordt, als dat niet expliciet nodig is, niet geadviseerd. De gegevenspool wordt nu aangemaakt en geoptimaliseerd, ondertussen kan men een rondleiding starten door rechtsboven DSM-Help te openen. Dat maakt u verder wegwijs in het gebruik van de NAS. Als u daarna het Package Center opent ziet u al een aantal basispakketten geïnstalleerd staan.

Synology Photos

Voor een foto- en videograaf en -hobbyisten is het Synology Photos-pakket interessant. Het veilig en betrouwbaar opslaan van foto’s en video’s is cruciaal en daarvoor biedt een NAS een geschikte basis.  We lopen de mogelijkheden van Synology Photos uitgebreid door zodat die kennis gebruikt kan worden voor het optimaliseren van de workflow.

Door Synology Photos te openen volgt een introductie. Een optioneel thema en een gedeelde ruimte met toegang voor meerdere personen kan, indien gewenst, later gedefinieerd worden. Met de getoonde QR-codes installeert u de PhotosMobile-app op uw telefoon voor toegang tot Synology Photos. Vanuit de PhotosMobile-app kan ook op vrij eenvoudige manier alle foto’s en video’s op de telefoon beveiligd gesynchroniseerd worden met de NAS en is Apple- of Google-Cloud ed. niet meer nodig. Vanaf deze app zijn de foto’s op de NAS via Airplay of Chromecast te streamen naar bijvoorbeeld een TV.

Synology Photos start via een aparte webpagina en daarmee kunt u direct foto’s en video’s toevoegen. Dat toevoegen werkt ook via het browser-scherm met directe toegang via //NAS-servernaam/photo/, de PhotosMobile-app, de USB-poort of via een Windows/macOS-werkstation met de Verkenner met \\NAS-servernaam of Finder.

Via het Synology Photos-scherm kan een keus gemaakt worden voor de weergave: Foto’s voor de tijdlijn, Albums voor conditionele (Recent toegevoegd, Locaties, Labels, Personen, Video’s,..) of handmatige Albums. Rechts kan er gesorteerd worden en een nieuw persoonlijk Album worden toegevoegd.

Op het DSM-hoofdscherm onder File Station zien we twee mappen voor homes en home. De homes is alleen zichtbaar voor de administrator omdat deze overzicht heeft over alle accounts. Alle andere gebruikers zien alleen hun eigen home-map met daaronder de Photos-map die voor opslag wordt gebruikt.

Een optionele gedeelde (familie)-ruimte creëren we door rechtsboven te klikken op het account-rondje en via Instellingen de tab Gedeelde ruimte selecteren en Opslaan te kiezen. Er verschijnt hiermee een gedeelde map met de naam “photo” naast home. Onder Synology Photos kan daarna de “Gedeelde ruimte” of “Persoonlijke ruimte” worden geselecteerd. De “Gedeelde ruimte” biedt ook de mogelijkheid voor het automatisch gegenereerde album Personen, waarbij via Gezichtsherkenning automatisch op personen wordt gesorteerd. Voor de Persoonlijke ruimte” is dit optioneel te activeren via Instellingen rechtsboven. De foto’s zijn ook te voorzien van een zelf te bepalen tag en komen daarna beschikbaar in een conditioneel gecreëerd album.

Zodra geüpload via Synology Photos of Photosmobile worden de foto’s aan de map “Recent toegevoegd” en kunnen aan bestaande of te benoemen (project)albums worden toegevoegd. Vanuit dit scherm zijn er elementaire beheermogelijkheden en kan op veel manieren gesorteerd worden waaronder ook op EXIF-gegevens. Nagenoeg alle foto- en videoformaten worden ondersteund waaronder JPG, PNG, RAW, TIFF, MP4 etc.

Bij het toevoegen van foto’s via de Verkenner/Finder zijn er direct in \photo of \home\photos mappen aan te maken, bijvoorbeeld 2024-01_Project123. Deze verschijnen dan in Synology Photos als apart album. Veelal is dit gewenste werkwijze binnen een professionele workflow waarbij de foto’s eenvoudig met het favoriete fotoprogramma verder kunnen worden bewerkt.

Een krachtige functie van Synology Photos is het delen van bestanden zonder dat een ander rechten nodig heeft op de NAS. Dit geeft de mogelijkheid om foto’s of albums te delen via een weblink die aan een ander kan worden toegestuurd, al dan niet voorzien van een wachtwoord.

Neem ruim de tijd om alles van dit uitgebreide pakket te ontdekken en daarbij het optimale gebruik te bepalen.

Audio en Video

De Synology DS Audio en DS Video-apps zijn mobiele apps voor iOS en Android die u kunt gebruiken om in combinatie met de DSM Audio Station- en Video Station-pakketten audio c.q. muziek en video’s te streamen, beheren en delen vanaf de NAS Synology NAS.

Andere interessante DSM (beheer)pakketten

Synology Cloud is een verzameling van cloudoplossingen van Synology die men kan gebruiken om uw gegevens veilig op afstand op te slaan en te beheren. Synology Cloud biedt een breed scala aan functies waarbij via Cloudstation Drive een persoonlijke Cloud-opslag op de NAS gemaakt wordt zoals bij OneDrive of Dropbox. Dit is geheel onder eigen beheer zonder verdere kosten. Op elke systeem waarmee men toegang wil hebben tot de data in de lokale Synology Cloud is een Synology Drive app nodig (Windows, macOS, Linux, IOS, Android en Webbrowsers via QuickConnect)

Hyper Backup is een databeschermingsfunctie die u kunt gebruiken om de gegevens op uw Synology NAS te back-uppen naar een breed scala aan back-updoelen, waaronder lokale gedeelde mappen, externe opslagapparaten, cloudopslagproviders en andere Synology NAS-systemen.

Synology Snapshot Replication is een functie voor gegevensbescherming waarmee men point-in-time kopieën van de gegevens kunt maken en deze naar een andere Synology NAS of cloudopslagprovider kunt repliceren. Hiermee zijn gegevens snel herstellen in geval van onbedoelde verwijdering, corruptie of andere rampen.

Active Backup for Business is een uitgebreide oplossing voor gegevensbescherming voor bedrijven van elke omvang. Het biedt een gecentraliseerd platform voor het maken van back-ups en het herstellen van gegevens van fysieke servers, virtuele machines en personal computers. Active Backup for Business bevat ook functies voor noodherstel, gegevensreplicatie en Cloud back-up.

Lees hier de review van de Synology DS923

synology.com

 

 

Tot slot

Deze workshop geeft een snelle start voor het inrichten van een Synology NAS en het werken met Synology Photos. Er zijn vele aanvullende pakketten c.q. functies die op een Synology NAS geactiveerd kunnen worden. Via DSM Help op de NAS, het Synology Knowledge Center of Kenniscentrum, aangevuld met vele Youtube-instructievideo’s en AI-chatboxen is er nog veel meer uit een NAS te halen. Succes.

Mobiele versie afsluiten