Zeiss Loxia 2.4/25mm op APS-C

0

De Zeiss Loxia 2.4/25mm is een gematigde groothoek op Sony APS-C camera’s. Het is zelfs op de APS-C modellen niet al te groot en het is redelijk lichtsterk. Net als de andere Loxia objectieven heeft deze geen autofocus. Wel hebben de Loxia’s een perfecte, volledig linaire, handmatige scherpstelling. Daardoor heb je als fotograaf alle controle in handen en kan je met deze objectieven ook heel goed filmen. En – zoals we inmiddels van de Loxia’s gewend zijn – is de beeldkwaliteit buitengewoon.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN lens X:

VOORDELEN

Nadelen

 • Fantastische beeldkwaliteit

  Weinig lichtafval op APS-C

  Degelijk en compact gebouwd

  Goede weerbestendigheid

  Diafragmaring

  Klikloos diafragma mogelijk

  Fijne handmatige scherpstelling

 • Geen autofocus

  Diafragma niet op de camera instelbaar

  Lastig te wissselen

Topkwaliteit voor film en video

De Zeiss Loxia 2.4/25 is een 25mm groothoek met een maximale lichtsterkte van f/2.4. Hij past op alle Sony camera’s met een E-bajonet. Dus zowel op de full frame A7 en A9 modellen als op de APS-C camera’s zoals de A6400 en A6500. Op de APS-C modellen werkt dit objectief als een lichte groothoek of desgewenst een groothoekig standaardobjectief. De beeldhoek komt op APS-C overeen met dat van een 38mm op full frame. Dat is een mooi, veelzijdig brandpunt dat ideaal is voor reportage- en straatfotografie. Voor dat laatste is de Loxia zelfs ideaal, omdat je de scherpstelling op het hyperfocaalpunt in kan stellen. Met voldoende scherptediepte is een opname dan een kwestie van mikken en afdrukken. En dan ben je altijd sneller dan wanneer de autofocus aan staat. Ga je filmen dan heb je met een APS-C camera dezelfde beeldhoek als met een A7 of A9 camera op de Super-35 stand.

De Loxia is compact gebouwd met gebruik van hoogwaardige materialen. Het objectief ligt solide in je hand en ademt kwaliteit. Het heeft geen autofocus, maar dat kan dus een voordeel zijn. Het dus juist een van de redenen om voor een Loxia te kiezen. Alle objectieven uit deze serie beschikken over  een mooie, soepele en lineaire handmatige scherpstelling met harde stops.  Het diafragma kan ook klikloos  worden gemaakt, waardoor de Loxia’s niet alleen ideaal zijn voor de liefhebbers van klasssieke fotografie, maar ook voor enthousiaste filmers.

Bouw en autofocus

Zeiss Loxia 25 1200 010

De De Zeiss Loxia 25mm f/2.4  is – net als de andere Loxia’s – mooi compact. Het heeft exact dezelfde diameter als de overige vier Loxia objectieven. Dat ziet er niet alleen fraai uit, maar is vooral ook handig voor filmers die deze objectieven in een rig gebruiken met een follow focus. Doordat de diameter van de objectieven gelijk is, kunnen ze gemakkelijk worden gewisseld zonder de instelling van de follow-focus te wijzen. Het is ook handig voor fotografen die graag filters gebruiken. Alle Loxia’s hebben namelijk dezelfde 52mm filtermaat.  Het objectief is geheel gemaakt van metaal en glas en je voelt dat je wat in je handen hebt. De zonnekap is ook lekker compact en kan omgekeerd op het objectief worden bevestigd voor transport. De scherpstelring heeft fijne groeven die zorgen voor een goede grip. De ring zelf draait mooi soepel en heeft harde stops op dichtbij en oneindig zodat je nooit verder draait dan nodig is en zodat je bijvoorbeeld in het donker nog op oneindig in kan stellen. De diafragmaring klikt naar wens in op 1/3e stops of hij draait geheel klikloos voor traploos verstellen tijdens het filmen. Je kiest dit door met een klein meegeleverd sleuteltje een schroefje op de bajonet een slag te draaien. De ingestelde waarde zie je ook zonder kliks weergegeven in de zoeker van je camera.

Het objectief heeft ook een scherptediepte indicatie tussen de diafragmaring en de scherpstelring in. Aan de achterzijde zit een dikke pakking om de aansluiting op de bajonet goed af te dichten. Die pakking is zo dik dat je echt een beetje kracht moet zetten bij het wisselen van het objectief. En dat is ook eigenlijk het enige dat niet zo erg bevalt aan de Loxia objectieven. Het verwisselen van objectieven gaat wat lastig. Het is een klein minpuntje, maar niet onbelangrijk omdat je objectieven met vaste brandpunten waarschijnlijk vaker zult wisselen dan zoomlenzen. Dat het wat lastig gaat komt doordat zowel de diafragmaring als de scherpstelring draaien. De ring daartussen, die met de scherptediepte indicatie er op, doet dat niet en dat is waar je het objectief dus eigenlijk moet pakken om hem te wisselen. Maar dat ringetje is heel dun  en heeft ook nog eens weinig grip. In de praktijk moet je hierdoor vaak eerst de diafragmaring of scherpstelring naar een van zijn uiterste punten draaien voordat het objectief zelf meedraait. Hierdoor is de slag die je moet maken om een objectief te verwisselen, veel groter dan nodig is. Als Zeiss het niet draaiende gedeelte iets groter zou maken, of iets dikker qua diameter met liefst nog een goede kartelrand er op, dan zou dit probleem er niet zijn. Maar ja, dat zou natuurlijk weer wat afbreuk doen aan de minimalistische vormgeving..

Beeldkwaliteit

We hebben al vaker geconstateerd dat de lichtafval bij Zeiss objectieven wat hoger ligt dan bij veel andere merken. Het is een beetje een karaktertrek van de Zeiss lenzen. En eerlijk gezegd vinden we dat ook niet zo’n probleem. Er zijn heel veel fotografen die het juist aan hun opnames toevoegen om de aandacht van de kijker vooral naar het midden van het beeld te leiden. Het kan dus een onderdeel van je beeldtaal zijn als fotograaf. Op APS-C zie je wel de voordelen van een full frame objectief in combinatie met een kleinere sensor. De vignettering is namelijk ongeveer de helft van wat de Loxia op een full frame camera scoort. In raw heeft hij minder dan een stop lichtafval. En als je diafragmeert naar f/4 dan is het minder dan een halve stop. Dat is al bijna niet meer waarneembaar.

Ook wat betreft de vertekening zie je dat de Loxia op APS-C goed scoort. De Zeiss Loxa 25mm f/2.4 is in raw niet helemaal vrij van vertekening, maar het is slechts een halve procent tonvormig. Dat is maar heel weinig en zet je de autocorrecties aan, dan is het beeld vrijwel vertekeningsvrij. Bij camera’s met een elektronische zoeker zie je het gecorrigeerde beeld ook al voor de opname in je zoeker ziet. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met correcties achteraf en heb je een prachtig, onvertekend beeld om je compositie mee te maken. Doordat het gecorrigeerde beeld zo weinig vertekening heeft, kan je deze 25mm ook prima inzetten voor architectuur- en interieurfotografie.

De Zeiss Loxia 25mm f/2.4 presteert goed en eerlijk gezegd hadden we ook niets anders verwacht. De overige Loxia’s hebben we ook getest en ook die zijn uitstekend. De scherpte is heel gelijkmatig en verloopt maar weinig van het centrum naar de hoeken. Een klein verloop konden we nog wel meten, maar in de praktijk zie je daar niks van terug. Hetzelfde geldt voor de scherpte bij verschillende diafragma’s. Op volle opening is die nog net een fractie minder dan wanneer je diafragmeert naar f/4. Daar haalt de Loxia de hoogste waardes, maar het verschil met f/2.4 is heel klein en alweer in de praktijk nauwelijks waarneembaar. De scherpte neemt wel door diffractie wel wat af op f/11.

Dus opnames op de kleinste lensopeningen kan je het best vermijden, tenzij je echt zoveel scherptediepte nodig hebt. Het objectief heeft ook vrijwel geen last van chromatische aberraties en dat draagt bij aan de hoge scherpteindruk. Bij mindere objectieven worden de meeste chromatische aberraties worden vaak al in de camera weggerekend, maar al dat rekenwerk zorgt toch vaak voor een net iets mindere brilliantie van het beeld. De Zeiss Loxia 25mm f/2.4 heeft daar allemaal geen last van en dat zie je terug in de prachtige beelden die je met dit objectief kan maken.

Bokeh

De Zeiss Loxia 25mm f/2.4 is met een grootste opening van f/2.4 niet echt lichtsterk. Toch kan je met dit objectief nog opnames maken met een behoorlijke achtergrondonscherpte. Dan moet je wel een onderwerp hebben dat flink dichtbij is.  De onscherpte in de achtergrond is dan best fraai. Dat komt mede door het goede optisch ontwerp van het objectief dat bijdraagt aan een mooiere en rustige weergave van de onscherpe partijen. Bokehballen in de achtergrond zijn keurig rond in het midden en verlopen naar iets ellipsvormig naar de randen. Er is niets te zien van een harde rand of uienringen in het centrum. Echt fraai voor een groothoek.

Ideaal voor film

Alle Loxia objectieven hebben een aantal dingen gemeenschappelijk. De diameter is van alle objectieven gelijk, het diafragma kan klikloos worden gemaakt (door een schroefje in de bajonet te verdraaien) en de scherpstelling is handmatig. Doordat de objectieven geen autofocus hebben is de scherpstelling volledig lineair, met harde stops op oneindig en dichtbij. Dat is ideaal voor het gecontroleerd verleggen van de scherpte in een filmopname en het zorgt er ook voor dat de objectieven goed te gebruiken zijn in rigs. Als je wisselt van Loxia objectief, hoef je niets te verstellen aan bijvoorbeeld je focuspuller. De Loxia-objectieven zijn dus niet alleen optisch uitstekende objectieven voor fotografie, maar ook prima geschikt voor videowerk. Je kan ze goed gebruiken als een soort mini-cineprimes.

Zeiss Loxia 25mm f/2.4 IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Zeiss Loxia 25mm f/2.4 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Zeiss Loxia 25 3840 000

Conclusie test Zeiss Loxia 25mm f/2.4 op Sony A7R III op APS-C

Zelfs op APS-C is de Zeiss Loxia 25mm f/2.4  een mooie groothoek. De beeldhoek is heel bruikbaar, het is lekker compact en levert een uitstekende beeldkwaliteit. Het is wel een objectief voor de echte liefhebber die old school wil fotograferen met een diafragmaring op de lens en handmatige scherpstelling. En het is een perfect objectief voor de fotograaf die geregeld filmt. Of voor de filmer die ook weleens foto’s maakt. Koop je eenmaal een Loxia, dan wil je er waarschijnlijk meer. Dat licht zowel aan de verslavende beeldkwaliteit als aan de andere manier van werken met deze objectieven. Handmatig scherpstellen en het diafragma instellen op het objectief went allebei heel snel en werkt best fijn, maar alleen als het op al je objectieven zo werkt. Kies je dus voor een Loxia, kies dan voor de hele reeks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in