Zeiss ZX1

0

De Zeiss ZX1 is een verfrissend nieuwe compactcamera. Al is compact misschien geen goede omschrijving voor deze fullframe camera met niet verwisselbaar 35mm objectief. De camera is forser dan je zou verwachten, maar beschikt dan ook over een paar hele bijzondere functies.

Zeiss ZX1 – De toekomst van de fotografie?

zeiss zx1 01

Al enige weken voor de introductie op photokina 2018 lekte Zeiss wat beelden van de ZX1. Op basis daarvan leek het alsof Zeiss met een eigen versie van de Sony RX1 zou komen: een full frame compactcamera met vast 35mm f/2.0 objectief. Die specificaties kloppen. De Zeiss ZX1 heeft een full frame sensor met 37.4 megapixel en ee 35mm f/2.0 Zeiss Distagon objectief. Hij heeft een ingebouwde elektronische zoeker, kan flmen in 4K en continue opnames maken met 3 beelden per seconde.

Eigenzinnig

Tegelijk is de Zeiss ZX1 veel meer dan de Sony RX1. Letterlijk. De camera is veel groter en dat heeft een goede reden. Zo heeft de Zeiss ZX1 geen kaartsleuven, maar een ingebouwd geheugen van 512 Gb. Zelfs op de hoogste opnamesnelheid zal je er best lang over doen om dat vol te krijgen. Fotografeer je in raw, dan passen er zo’n 6800 beelden op. Op de achterzijde bevindt zich niet het gebruikelijke 3” scherm, maar een royaal touchscreen van 4,3”, ofwel 11 centimeter. De resolutie is 1280×720 pixels. Dat grote scherm is er niet enkel om je beelden lekker groot terug te zien na opname. Je kan er namelijk je bestanden op bewerken met Adobe Lightroom CC, dat standaard op de ZX1 wordt meegeleverd. Na bewerking kunnen bestanden gedeeld worden via Bluetooth, wifi of de USB-C aansluiting. Aan de achterzijde doet de bediening meer aan een smartphone denken dan aan een klassieke camera, terwijl de voorzijde met zijn diafragmaring en sluitertijdenknop weer heel klassiek en analoog aanvoelt. Voor smartphone gebruikers die op zoek zijn naar een camera met een (veel) betere beeldkwaliteit, zou dit weleens de perfecte camera kunnen zijn.

Bouw

De Zeiss ZX1 is een grote camera. De afmetingen zijn 142x93x46mm, zonder de lens. Die steekt nog een extra 20mm uit. Met zo’n 800 gram inclusief de batterij is het ook een vrij zware camera. De vormgeving is heel minimalistisch. Op de voorzijde vinden we geen enkele knop en ook de achterzijde oogt heel leeg, op dat grote scherm na. Opvallend is dat zowel de voorkant als de achterkant een kromming hebben. Zelfs het scherm is deels gebogen, met softkeys op het gedeelte rechts van de knik. De enige echt fysieke bedieningselementen vinden we op de bovenzijde, met een knop voor de sluitertijden en ISO-waarde, een aan-uit schakelaar en een flitsschoen. Op het objectief zit heel klassiek een ring voor het bedienen van het diafragma. Naast de gebruikelijke draadloze verbindingsmogelijkheden als wifi en Bluetooth beschikt de ZX1 over een USB-C 3.1 aansluiting voor laden van de camera en het overzetten van de bestanden. De accu is een grote, met 3190 mAh en is het enige dat verwisselbaar is aan de camera. Het Zeiss Distagon objectief bestaat uit 8 elementen in 5 groepen en bevat een paar tweezijdig asferische lenselementen. De sensor is volgens Zeiss een eigen ontwerp en hierdoor heeft Zeiss de sensor en het objectief optimaal op elkaar af kunnen stemmen.

zeiss zx1 02

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen met een smartphone fotograferen en de traditionele compactcamera-met-zoom langzaam uitsterft. Dat heeft natuurlijk te maken met beschikbaarheid. De (smartphone)camera die je bij je hebt is altijd beter dan de (compact)camera die je thuis hebt gelaten/niet hebt opgeladen/waar geen kaartje in zit. Maar dat is niet de enige reden. Smartphones bieden veel gebruiksgemak op het gebied van nabewerking en delen. Daar kunnen traditionele compactcamera’s met een kleine zoom en nauwelijks grotere sensor niet tegenop. De enige fabrikant die echt geprobeerd heeft om een compactcamera en smartphone te combineren is Samsung. Helaas heeft dat merk de ontwikkeling van camera’s vroegtijdig gestaakt. Nu is er dus dit gedurfde experiment van Zeiss met de ZX1. Vanwege de prijs en het vaste objectief zal dit geen camera worden die in hele grote aantallen zal worden verkocht. Maar het kan wel de voorloper zijn van een nieuwe lichting systeemcamera’s die gemak en kwaliteit combineren.

 

De Zeiss ZX1 zal in de eerste helft van 2019 leverbaar worden.

 zeiss zx1 03

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in