Bij het testen van camera’s is kleurweergave altijd een belangrijk punt. Naast een beoordeling met onze ogen, meten we de nauwkeurigheid van de witbalans en van de kleurweergave. Want hoe weet je of jouw ogen alle kleuren nauwkeurig en reproduceerbaar op dezelfde manier kan blijven beoordelen? Je ogen wennen heel makkelijk aan een verkeerde kleur licht. Bij kaarslicht of TL licht maken onze hersenen heel wat anders van de kleuren, dan een camera.
Naast felle kleuren heeft deze opname ook een mooie “Rolling shutter”: terwijl de vrachtwagen van rechts naar links reed, bewoog de elektronische sluiter van boven naar beneden. Omdat elektronsiche sluiters tegenwoordig nog niet snel genoeg zijn. Het wachten is op de eerste “global shutter”, die geen last heeft van een rolling shutter.
Daarom geeft CameraStuffReview cijfers voor de kleurweergave, uitsluitend gebaseerd op Imatest metingen van de Munsell color checker. Wij testen nu een veel uitgebreidere kleurenkaart, omdat de traditionele kleurenkaart van 24 hokjes voornamelijk bestaat uit kleuren die ongeveer overeenkomen met de middentonen. Echte schaduwpartijen en hooglichten zijn ondervertegenwoordigd, terwijl ook – misshien wel: juist – daar karakteristieke verschillen te zien zijn. Ook zijn de verschillen tussen camera’s tegenwoordig veel kleiner dan vroeger, als je van ieder merk het meest natuurlijke kleurprofiel kiest, in plaats van het standaard kleurprofel. Er zitten niets voor niets verschillende beeldstijlen / kleurprofielen in iedere camera.
Overigens is de kleurweergave van een cameramerk meer afhankelijk van de software in een camera (kleurprofielen) dan van de hardware. In sommige camera’s van Canon, Nikon, Fujifilm, Olympus, Panasonic en Sony zitten soms (vrijwel) identieke Sony sensoren. En toch spreken fotografen over de unieke Canon, Nikon, Fujifilm, Olympus, Panasonic en Sony kleuren.
Een groot percentage van de fotograferen is overigens (een beetje) kleurenblind. Maar hoe weet je dat van jezelf?
Op Colour-blindness.com krijg je ongeveer 40 plaatjes te zien (de Ishihara Color test), waarin je een cijfer of een patroon moet herkennen. De patronen zijn zodanig gemaakt, dat mensen die echt kleurenblind zijn, een ander cijfer of patroon zien, dan de mensen die niet (echt) kleurenblind zijn. Je kan deze test beschouwen als een eerste horde voor het nauwkeurig beoordelen van kleuren. Klik op elk plaatje nadat je het bekeken hebt, om er achter te komen of je kleurenblind bent, of niet.
Begin volgend jaar hopen we de camerascores aangepast te hebben. In de nieuwe scores wordt beeldkwaliteit minder belangrijk, bijvoorbeeld omdat de huidige score voor kleurweergave naar onze smaak te sterk wordt bepaald door de witbalans bij kunstlicht. Ook wordt video steeds belangrijker bij het kiezen van een nieuwe camera. Dat nemen we allemaal mee in onze nieuwe beoordeling, die net als onze huidige cameratest beoordeling alleen is gebaseerd op onafhankelijke, objectieve, meetbare gegevens en eigen testresultaten.