Zonnige video toekomst

0

Een beeldscherm is niet zo helder als de werkelijkheid. Helaas. Dat verander binnenkort. Want beeldschermen met een extreem hoog dynamisch bereik (HDR), 4K resolutie, 10 bits kleuren en een hogere lichtopbrengst zijn geen toekomstmuziek. Ze bestaan al. Grote beeldschermen met deze specificaties zijn nu nog duur. Laten we dus klein beginnen.

{youtube}4FUcopnWXe0{/youtube}


Beeldscherm bij daglicht: des te meer nits, des te beter.
Een Atomos Shogun, die je gebruikt tijdens video opnames, of het beeldscherm van je laptop of pc hebben een lichtopbrengst van een paar honderd nits. Als je deze beeldschermen bij daglicht gebruikt, heb je een zonnekap nodig. In deze video wordt een beeldscherm met een lichtopbrengst van 450 cd/m2 (“nits”) vergeleken met een beeldscherm met een lichtopbrengst van 5000 nits, die je ook bij daglicht zonder zonnekap kan bekijken.

Hoog contrast is leuk, maar niet genoeg

De eerste lcd beeldschermen gaven weinig licht. En zwart was niet echt zwart. Die beeldschermen hadden een contrast van 1: 500. Dat is meer dan het contrast (Dmax) van een hele goede (bariet-)print van 1:200, maar het lijkt niet op de werkelijkheid. Moderne beeldschermen hebben een contrast van 1: 20.000. Soms zie je in specificaties van Tv’s nog hogere contrast ratio’s. Maar die hogere getallen zijn op een andere manier gemeten (dynamisch contrast) en daarom verwarrend. Helaas zijn de hogere contrasten van moderne beeldschermen het resultaat van betere zwarten. Niet van feller licht. De lichtopbrengst van beeldschermen ligt meestal onder de 500 nits. Daarom lijkt een tv beeld nog altijd – ondanks het hogere contrast – niet op de werkelijkheid.

{youtube}0DwovgPB7cY{/youtube}

Samsung, Panasonic, LG en Sony verkopen HDR TV’s met een helderheid van meer dan 1000 nits.
Moderne HDR beeldschermen zijn zonnetjes in huis, in vergelijking met de TV die er nu in een doorsnee huiskamer staat. Maar wie TV in zijn achtertuin wil kijken, komt uit bij Dynascan, die al jaren HDR beeldschermen, tegenwoordig tot 5000 nits, maakt.

Pas op met printen

Zo veel mogelijk contrast is lang niet altijd een voordeel. Ten eerste wordt de kleurweergave van een beeldscherm minder nauwkeurig als je het contrast opvoert, ook al zie je dat lang niet altijd niet meteen. Veel fotografen verwachten een print die er net zo uitziet als op hun beeldscherm. Soms is dat niet zo. Er zijn veel factoren, waaronder kleurbeheer, die problemen kunnen veroorzaken bij printen. Ook het verschil in contrast van een print (1:100) en een beeldscherm (1: 10.000) kan de oorzaak zijn. Professionele printers gebruiken liever een beeldscherm met een laag contrast, zodat hun beeldscherm wel overeenkomt met de print die ze gaan maken.

Ik wil High dynamic range TV! Ik wil 4K HDR TV!

Een beeldscherm zou zo veel licht moeten geven, dat het beeld echt lijkt op wat je bij daglicht ziet. Mocht er wat zonlicht in de huiskamer vallen, dan heb je daar totaal geen last van, want het beeldscherm geeft net zo veel licht. Hoe veel licht heb je daarvoor nodig? De hoeveelheid licht die een beeldscherm geeft, wordt uitgedrukt in candela’s per vierkante meter (cd/m2). Candela betekent “kaars” in het Latijn. Eén candela komt overeen met de lichtsterkte van een kaars, gemaakt van spermaceti. Spermaceti is een wasachtige stof in de schedel van een potvis. Een potvis heeft 3000 liter spermaceti onder de hersenpan.

Nits & bits: 10 bits belangrijk voor HDR TV

{youtube}bKjSox0uwnk{/youtube}

Hoe groter het verschil tussen zwart en wit, des te meer kleurnuances je ziet. Als jouw beeldscherm al die gradaties goed kan weergeven, tenminste. De meeste beeldschermen vertalen de kleuren in 8 bits (256 stappen voor rood, groen en blauw). Dure monitoren en de beeldschermen van de toekomst doen dat in 10 bits (1052 stappen voor rood, groen en blauw). High brightness beeldschermen zijn 10 bits, om te voorkomen dat je last krijgt van posterisatie. Bij posterisatie zie je dat een kleurverloop niet meer naadloos verloopt, maar zie je dat ze blokkerig of rafelig zijn als het beeldscherm onvoldoende kleuren kent om het goed weer te geven. 10 bits zijn bij HDr een noodzaak voor nauwkeurige kleuren.

Klein beginnen met MustHD & Atomos

MustHD HDR beeldscherm Een HDR TV, liefst met 4K resolutie is op dit moment nog prijzig. Het beeld is zo veel realistischer dan van huidige beeldschermen, dat het me niet zou verbazen als ze snel goedkoper worden, omdat ze zo populair worden. Voor wie buiten video opnames maakt, is het goede nieuws dat kleinere HDR beeldschermen goedkoper zijn.

Laat je zonnekap thuis en koop een HDR beeldscherm:

  • 2200 nit MustHD 7″ Hyper-Brite (binnenkort in Nederland)
  • 1500 nit Atomos Shogun Flame
  • Atomos Inferno Shogun Flame
  • Ninja Flame

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in