Smooth bokeh: Sony STF lens

0

Een van de meest bijzondere objectieven die er de afgelopen maanden op de markt is gekomen is de Sony 100mm F2.8GM STF OSS. Dit is een objectief dat speciaal bedoeld is om het mooiste bokeh ofwel de meest zachte achtergrondonscherpte te krijgen. Normaal gesproken gebruik je daarvoor een teleobjectief met de grootst mogelijke diafragmaopening. Bijvoorbeeld de Sony 85mm f/1.4 GM. De scherpte van dat objectief is fantastisch en de achtergrond wordt dankzij het diafragma van f/1.4 inderdaad heel onscherp. Toch is het bokeh niet perfect. Lichtbronnen aan de rand van het beeld worden niet meer rond, maar meer als kattenogen weergegeven. En die lichtbronnen zelf zijn niet helemaal diffuus, maar vertonen een beetje een structuur van uienringen. Hele drukke achtergronden worden ook met de 85 f/1.4 GM toch wat onrustig. De nieuwe Sony 100mm f/2.8 STF werkt anders. Dit objectief heeft met f/2.8 geen bijzonder grote diafragmaopening. Toch is het bokeh heel fraai. Dat komt door het STF-element. STF staat voor Smooth Trans Focus. Het STF element is eigenlijk niet meer dan een verlopend grijsfilter dat in het midden helder is en donkerder wordt naar de randen. Dit zorgt ervoor dat de randen van onscherpe partijen een mooi zacht verloop krijgen.

{youtube}yCwPbZiHIjw{/youtube}
Hoe STF werkt wordt in dit volgende filmpje uitgelegd:

Het voordeel van het STF-element is dat je niet met een hele grote lensopening fotografeert. Je hebt dus wat meer scherptediepte, wat bij portretten toch wel handig is om beide ogen of een groter deel van het gezicht scherp te krijgen. En toch behoud je met de 100mm f/2.8 STF die mooie achtergrondonscherpte. Objecten in de achtergrond blijven over het algemeen door die iets grotere scherptediepte ook herkenbaarder dan bijvoorbeeld met een 85mm f/1.4 op volle opening. Het is echt een ander beeld. De kleinere diafragmaopening van f/2.8 zorgt er verder voor dat lichtbronnen in de achtergrond ook aan de rand van het beeld mooi rond blijven.

Dat is goed te zien in het volgende filmpje:
{youtube}4GEzmyve3Bc{/youtube}

Wij kunnen niet wachten om het objectief zelf te testen. Maar voor wie niet kan wachten, is hier alvast een eerste Sony FE 100mm test van Imaging Resource:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in