Snellere SD kaart voor 8K video

0

Voor fotografie zijn de huidige SD kaarten snel genoeg. In het white paper “A new speed class: SD 5.0” wordt de ontwikkeling van een nieuwe, nog snellere SD kaart norm toegelicht. We hebben verschillende SD kaarten getest en voor de huidige toepassingen, inclusief 4K video hoef je niet eens de duurste UHS3 kaarten te gebruiken.
In het artikel De beste SD kaart legden we eerder al uit welke verschillende types SD kaarten er zijn. In de nabije toekomst komen er ook 8K video camera’s op de markt, waarvoor je nog snellere SD kaart schrijfsnelheden nodig hebt. Daarvoor is een nieuwe norm voor nog snellere SD kaarten ontwikkeld. Dat is nodig, want waar 4K video vier keer zo veel informatie per seconde opslaat als Full HD video, is 8K maar liefst 16 keer zo groot als Full HD. Er zijn overigens twee bestandsformaten die worden aangeduid met 4K, zoals je in onderstaand plaatje kan zien. Cinema 4K is de grootste van de twee.

03video

 

Er komt een nieuw symbool voor Video Speed Class bij, waarmee de nieuwe, snellere SD kaarten worden aangeduid. Het is een begrijpelijke bestandsindeling, want het getal komt overeen met de minimale schrijfsnelheid die de kaart continu volhoudt. Voor fotocamera’s is de burst snelheid, die een factor 10 hoger ligt belangrijker. De nieuwe SD kaarten voor video worden aangeduid met V6, V10, V30, V60 en V90. De snelste video kaarten van dit moment, UHS-3, hebben een schrijfsnelheid van 30 MB/sec.   03videoSD

In deze video van de SD card organisatie wordt uitgelegd welke SD kaart je nodig hebt voor welke toepassing.

{youtube}DXt8pgyIgqQ{/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in