Test Canon 24mm 1.4L II @ 650d

0
290

Wil je als professionele / prosumer Canon fotograaf met een APS-C camera (Canon 7D mk2, 70D) een lichtsterke AF lens met een vast brandpunt rond de 35mm, dan kan je haast niet om de Canon 24mm f/1.4 L II – die eind 2008 geïntroduceerd – heen. In het digitale fotografie tijdperk lijkt 2008 al eeuwen geleden. Toch zijn er nog steeds, afgezien van de Sigma 24 f/1.4 Art, die op dit moment nog niet leverbaar is, weinig alternatieven met een gelijkwaardige lichtsterkte. De optisch en bouwtechnisch gezien fenomenale Sigma 18-35mm f/1.8 Art komt wat lichtsterkte betreft in de buurt, maar is ook langer en zwaarder. Bovendien is dat geen lens met een vast brandpunt. En er zijn veel fotografen die de voorkeur geven aan een vast brandpunt.

Canon24

Test Canon EF 24mm f/1.4L II USM @ APS-C

sampl700Canon EF 24mm f/1.4L II USM + Canon 650D @ f/1.4, 1/320 sec, 200 ISO

Bouw en autofocus

Canon L objectieven zijn ontworpen voor intensief gebruik door professionele fotografen in hun dagelijkse werk. Dat maakt ze ook niet goedkoop. Water- en stofbestendige afdichtingen bieden extra bescherming en het objectief wordt geleverd inclusief lensetui en een brede, bloemvormige zonnekap. In de Canon EF 24mm f/1.4L II wordt milieuvriendelijk loodvrij glas gebruikt. Het is een opmerking die je aan het denken zet, want ik ben die opmerking bij een beperkt aantal andere Canon objectieven tegengekomen.

De stille USM (Ultra Sonic Motor) van de Canon EF 24mm f/1.4L II stelt snel scherp en is op ieder gewenst moment handmatig te overrulen. De AF snelheid is niet razendsnel, maar doet niet onder voor de moderne 24-70 Canon zooms die we eerder hebben getest. Het zwevende interne scherpstelsysteem zorgt volgens Canon voor een hoge beeldkwaliteit over het gehele scherpstelbereik. Het zorgt er ook voor dat de frontlens niet draait tijdens het scherpstellen, wat aangenaam is bij het gebruik van een bijvoorbeeld een circulair polarisatiefilter.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

De lichtafval van de canon 24 mm f/1.4 LII bedroeg op de Canon 5D mk3 bij volle opening 3 stops. dat is heel veel. Ga je hiervoor corrigeren, dan heb je in de hoeken van het beeld meer ruis dan in het centrum van het beeld. Dankzij de kleinere APS-C sensor is de lichtafval bij volle opening nu iets meer dan 1 stop en na 1 stop diafragmeren vrijwel niet meer te zien.

vigent

Vervorming Canon EF 24mm f/1.4L II USM

Over vervorming kunnen we kort zijn: daar zal je geen last van hebben bij dit objectief. En dat is gezien de grote beeldhoek een goede prestatie.

JPGdistort

Overstraling en nevenbeelden

Canon past een speciale, gepatenteerde Subwavelength Structure (“SWC”) lens Coating toe, die door Canon speciaal ontworpen voor digitale fotografie. Deze coating helpt volgens Canon om overstraling en reflecties als gevolg van weerspiegeling op interne componenten (met name de sensor) te minimaliseren. In de meeste gevallen werkt het goed. In de praktijk kan je onder extreme omstandigheden (direct tegenlicht) en zonder de zonnekap te gebruiken, zowel nevenbeelden als overstraling tegenkomen bij gebruik van de Canon 24mm f/1.4L II. Niet zozeer bij volle opening, maar juist als je diafragmeert. Overall een zeer degelijke performance.

Scherpte

De centrumscherpte is al hoog vanaf volle opening. Voor een lichtsterke lens is dat heel goed. De scherpte in de hoeken neemt duidelijk toe door te diafragmeren, waarbij na ongeveer twee stops diafragmeren het maximum wordt bereikt.
Ben je niet echt gebonden aan f/1.4, dan is de Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, die gelijkaardige prestaties neerzet, maar ook een bredere beeldhoek biedt, een aantrekkelijk alternatief. Bij statische onderwerpen compenseert de ingebouwde beeldstabilisatie van de Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM ruimschoots voor het verschil in lichtsterkte.

JPGrezz

Chromatische aberratie en kleurbokeh

 

Laterale chromatische aberratie, blauw en rood gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld, komt veel voor bij groothoekopnamen. Dit type kleurscheiding is bij het ontwerp van de Canon 24mm f/1.4L II geminimaliseerd door twee lenzen met een extra hoge brekingsindex  (“UD lenzen”) toe te passen.

Bij lichtsterke (<f/2.8) lenzen wordt longitudinale CA soms zichtbaar als paarse randen (voor het scherpstelpunt) en groene randen (achter het scherpstelpunt) bij scherpe contrastovergangen in onscherpe delen van de opname. Deze kleurscheiding, zogenaamde “kleurbokeh’ komt helaas niet alleen in de hoeken voor, maar over het hele beeld. Boven f/2.8 heb je er geen last meer van.

kleurbokeh

Bokeh Canon 24mm 1.4L II

Zowel een grote sensor, afgeronde diafragmalamellen (liefst zo veel mogelijk) als een hoge lichtsterkte leveren een positieve bijdrage aan de bokeh. Maar ook de toegepaste glassoorten en de typen lenzen die worden toegepast zijn van invloed. In de opnames van onze standaard testopstelling zag de bokeh er redelijk uit, ook al zat er een gekleurd randje rondom de bokeh ringen en was er uienring bokeh (beweeg je muis over de afbeelding) zichtbaar. In de praktijkopnames was de bokeh ook soms onrustig, zoals in bovenstaand voorbeeld is te zien.

{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Canon 24mm 1.4L II test met Canon 650D

Canon24

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}

Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Degelijke bouwkwaliteit; extra afgedicht tegen stof- en spatwater
  • Hoge lichtsterkte
  • Zeer goede beeldkwaliteit: Hoge scherpte, weinig vervorming

Nadelen

  • Niet goedkoop
  • Wisselvallige bokeh
  • Zichtbare longitudinale chromatische aberratie

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

De Canon 24 mm f/1.4L II gaat al weer een paar jaar mee, maar behoort nog altijd tot Canon’s beste en snelste groothoeklenzen. Toch is het de vraag of objectieven die ontworpen zijn voor gebruik op camera’s met een volformaat sensor, de concurrentie kunnen winnen van objectieven die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op een camera met een APS-C sensor. Het verschil in beeldhoek van – omgerekend naar full frame – 38 mm of 35mm zou voor veel fotografen een argument kunnen zijn om toch voor een minder lichtsterk EF-S objectief te kiezen. Wat optische prestaties betreft hoeft dat ook geen achteruitgang te betekenen. En objectieven die ontworpen zijn voor gebruik op een camera met een APS_c sensor zijn bovendien goedkoper.
Ben je niet echt gebonden aan f/1.4, dan is de Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, die gelijkaardige prestaties neerzet, maar ook een bredere beeldhoek biedt, een heel aantrekkelijk alternatief. Bij statische onderwerpen compenseert de ingebouwde beeldstabilisatie van de Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM ruimschoots voor het verschil in lichtsterkte. Ook de modernere Sigma 18-35mm f/1.8 Art is, gezien zijn hogere beeldkwaliteit een geduchte concurrent. Maar heb je een Canon 7D mk2 of Canon 70D en geef je de voorkeur aan een lichtsterk objectief met een brandpunt van (omgerekend naar full-frame) van rond de 35mm, dan zal je zeker veel plezier beleven aan de Canon 24mm f/1.4 L II.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in