Test Panasonic Lumix S Pro 70-200 F2.8

0

De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS is de tweede 70-200mm telezoom van Panasonic voor de Lumix S camera’s. Het verschil met de eerste is dat deze een volle stop lichtsterker is. Dat maakt hem (nog) beter geschikt voor portret- en natuurfotografie.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S Pro 70-200 F2.8 OIS @ Panasonic S1R:

VOORDELEN

Nadelen

  • Goede beeldkwaliteit

  • Snelle (S-AF) autofocus

  • Robuust gebouwd

  • Focus clutch voor handmatig scherpstellen

  • Weinig focus breathing

  • Flink gewicht

  • Groot

  • Stevige prijs

De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS is een van de lenzen voor het S-systeem waar erg naar werd uitgekeken. De Panasonic Lumix S camera’s zijn goed en robuust, maar niet licht of klein. Panasonic maakt die immers al en daar zit dan een kleinere (Micro Four Thirds) sensor in. De S-serie is voor fotografen die vooral het uiterste willen op het gebied van beeldkwaliteit. En ben je zo’n fotograaf, dan wil je waarschijnlijk ook een f/2.8 telezoom. De Lumix S Pro 70-200mm f/4 O.I.S. liet aan scherpte niet veel te wensen over, maar een f/2.8 biedt toch net weer even wat meer mogelijkheden om te spelen met de scherptediepte en de sluitertijd. Voor portretfotografen zal dat eerste, de geringe scherptediepte, belangrijk zijn, voor sport- en natuurfotografen is de mogelijkheid om de sluitertijd wat korter te maken heel prettig. Veel dieren in de natuur worden immers vaak pas actief rond de schemering.

Dat die extra mogelijkheden wel letterlijk wat gewicht in de schaal leggen, is niet meer dan logisch. De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS is een flinke knaap, met een gewicht van bijna 1600 gram. Hang die aan een Lumix S1 of S1R en je hebt een combinatie die je na een dag wel gaat voelen. De keerzijde van al dat gewicht is natuurlijk dat je minder last van trillingen hebt en de set heel stabiel is, zeker in combinatie met de goede beeldstabilisatie van Panasonic.

Bouw en autofocus

De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS is best wel groot en zwaar. Hij is 208mm lang, meer dan 94mm in diameter en hij weegt 1570 gram (zonder statiefgondel). Tegelijk voelt hij aan als de spreekwoordelijke tank. Alles aan dit objectief voelt degelijk aan. De ringen draaien met de precies de juiste weerstand en volledig spelingsvrij. De brede zoomring zit ongeveer in het midden. De scherpstelring zit een stuk verder naar voren en is veel smaller. Die scherpstelring is er natuurlijk voor handmatig scherpstellen. En als je dat wilt, doe je dat heel eenvoudig door de scherstelring iets naar achter te trekken. Doe je dit, dan krijg je een schaal met de scherpstelafstand in voeten en meters te zien en beschik je over stops op oneindig en dichtbij. Je kan de scherpstelring wel verder draaien, maar je voelt wanneer je het uiterste van het scherpstelbereik voorbij gaat. Het objectief heeft twee schakelaars voor het scherpstelbereik en de beeldstabilisatie. Het diafragma heeft 11 lamellen. Hierdoor is het diafragma mooi rond, zelfs als je iets diafragmeert. De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS is uiteraard weerbestendig.

De autofocus is, zoals bij alle Panasonics, een DFD-systeem. Dat betekent dat hij enkel gebruik maakt van contrastdetectie, maar dan wel op de Panasonic manier. Panasonic camera’s herkennen de onscherpte van de Panasonic objectieven en kunnen hierdoor wel direct in de juiste richting scherpstellen. Bijna alsof het een fasedetectiesysteem is. Bijna. In S-AF is de autofocus heel snel en erg nauwkeurig. In continue autofocus zie je nog altijd wel kleine correcties tijdens het scherpstellen. Als je fotografeert, heb je daar niet al teveel last van, omdat het systeem zo snel corrigeert, dat je toch veel scherpe opnames maakt. Voor video is het wel lastig, omdat je met C-AF al die kleine correcties opneemt. Serieus filmen kan je dus beter doen met handmatig scherpstellen. En de Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS biedt de serieuze filmer dan iets dat maar weinig andere objectieven hebben: een gebrek aan focus breathing. Tijdens het verleggen van de scherpte zie je bij deze Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS nauwelijks een verschil in afbeeldingsgrootte, waar je bij veel andere zooms het idee hebt dat je zoomt als je alleen maar de scherpstelling verandert.

Beeldkwaliteit

De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS presteert uitstekend. Dat verwacht je natuurlijk niet anders van een objectief in deze prijsklasse en een zoom die vrij compromisloos lijkt te zijn gebouwd. Je verwacht ook niet anders van een lens waar trots op staat dat hij door Leica is goedgekeurd. De scherpte is hoog en mooi gelijkmatig en dat al bij volle opening. De resutltaten worden nog iets beter als je diafragmeert en het objectief piekt bij f/5.6. Dit beeld zie je eigenlijk over het hele zoombereik. Wat mooi is, is dat de Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS op 200mm niet minder presteert dan op 70mm of iets daartussenin. Chromatische aberraties zijn vrijwel afwezig. Alleen op volle opening is er soms nog iets van een beetje longitudinale chromatische aberratie te zien, herkenbaar aan groenige randjes in onscherpe partijen in de achtergrond en iets van magenta in onscherpe partijen in de voorgrond.

Het objectief heeft niet veel last van vertekening. In raw varieert het van iets meer dan 1 procent tonvormig op 70mm tot bijna 1 procent kussenvormig op 200mm. In jpeg’s of bewerkte raw bestanden zie je daar niets meer van en is de vertekening over het hele bereik een heel klein beetje tonvormig. Het is zo weinig dat het zelfs voor iets als architectuurfotografie niet zal opvallen.

Om de lichtafval te meten hebben we de bestanden om moeten zetten naar DNG en dan is zowel in raw als in jpeg de vertekening nauwelijks waarneembaar.

Bokeh

Het bokeh van de Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS is prachtig. De achtergronden zijn mooi rustig zonder harde randen of zichtbare uienringen in lichte partijen. En op volle opening zijn lichtbronnen fraai rond. De scherpte verschilt niet zoveel met de f/4 70-200mm, maar de onscherpte juist wel. Zoek je een 70-200mm voor portretten, dan is dit objectief de betere keus. Tot de komst van lichtsterkere vast brandpunt teleobjectieven van Panasonic is dit zelfs je enige keus. Maar wel een waar je geen spijt van zal krijgen.

Panasonic Lumix S Pro 70-200 F2.8 OIS IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Panasonic 70-200mm f/2.8 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Panasonic Lumix S Pro 70-200 F2.8 OIS op Panasonic S1R

De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS onderscheidt zich van de Panasonic 70-200mm f/4 op andere eigenschappen dan beeldkwaliteit, want die is van beiden fantastisch.

De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS is een uitstekende telezoom voor het Lumix S systeem. Qua optische prestaties bevindt hij zich zeker op het niveau van lichtsterke 70-200mm’s van concurrerende merken. Het bokeh is duidelijk nog beter dan van de f/4 versie en de afwezigheid van focus breathing maakt hem zelfs redelijk uniek. Dit is echt een objectief dat evengoed thuis hoort op de S1R met zijn hoge resolutie als op de ultieme hybride, de S1H.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in