Review Sony E PZ 10-20mm F4 G – ultralichte ultragroothoekzoom

0

De Sony E PZ 10-20mm F4 G is een buitengewoon kleine en lichte ultragroothoekzoom voor de APS-C camera’s van Sony. Het is een powerzoom die ook nog eens volledig intern zoomt. Het objectief wordt dus niet langer tijdens het zoomen. De Sony E PZ 10-20mm F4G is ideaal voor video, maar ook goed bruikbaar voor fotografie.

TESTRESULTATEN Sony E PZ 10-20mm F4 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht
  • Klein
  • Vaste lichtsterkte
  • Weerbestendig
  • Geen beeldstabilisatie
  • Geen indicatie zoomstand

De Sony E PZ 10-20mm F4 G is een ideale groothoekzoom voor op gimbals en drones

Introductie

De Sony E PZ 10-20mm F4 G is een nieuwe ultragroothoekzoom van Sony voor de APS-C camera’s. De beeldhoek komt overeen met die van een 15-30mm op full frame camera’s. Sony heeft met de E 10-18mm F4 OSS al een compacte groothoekzoom die ook nog eens erg licht is. De nieuwe 10-20mm F4 G is nog kleiner en met maar 178 gram no lichter en heeft ook nog eens twee millimeter extra bereik. De 10-20mm zoomt volledig intern. Het objectief wordt niet langer tijdens het zoomen en datzelfde geldt voor de scherpstelling. Voor gebruik op een gimbal is dat prettig. Het objectief beschikt over een zoomring, maar is tegelijkertijd een powerzoom. Het zoomen kan dus ook worden bestuurd door een schuif aan de zijkant of via de camera of een afstandsbediening. Dat opent ook mogelijkheden om de zoomfunctie bijvoorbeeld te gebruiken op een drone.

De MTF curves van de E PZ 10-20mm F4 G laten verder een toename van de beeldkwaliteit zien. Dat is heel welkom. De oudere E 10-18mm is een objectief dat licht en veelzijdig is, maar optisch viel er nog best iets aan te verbeteren. De compacte bouwwijze heeft echter ook twee nadelen. Doordat het objectief een powerzoom is, is er geen directe relatie tussen de stand van de zoomring en het ingestelde brandpunt. Je kan dus niet op het objectief op welke stand het objectief staat. Een tweede nadeel is dat dit objectief geen beeldstabilisatie heeft.

Dit is een prima objectief om mee te vloggen op bijvoorbeeld de ZV-E10, maar die camera heeft ook geen stabilisatie op de sensor. Voor video en vloggen met de ZV-E10 heb je dus alleen elektronische stabilisatie.

Bouw

De Sony E PZ 10-20mm F4 G is heel kort. Je zou kunnen denken dat het een inschuifbaar objectief is, gezien de lengte van maar 55mm. Dat is niet het geval. Sterker nog, de Sony E PZ 10-20mm F4 G schuift helemaal niet uit. Het objectief zoomt intern en stelt intern scherp. Ondanks dat dit objectief zo kort is, zitten er naast de scherpstelring en zoomring ook een knop op om de scherpstelling te vergrendelen, een schuifschakelaar voor de powerzoom en een AF/MF schakelaar om te wisselen van autofocus naar handmatig scherpstellen. De AF-vergrendelknop is programmeerbaar en er kunnen andere functies aan worden toegewezen. Het objectief is goed afgedicht tegen stof- en vocht en heeft een pakking op de bajonet. Het zijn allemaal kenmerken die passen bij de G-kwalificatie die dit objectief heeft.

Het optisch ontwerp bestaat uit 11 elementen in 8 groepen. Het heeft 3 asferische elementen (1), 1 asferisch element met ED glas (2) en 2 ED elementen. Het diafragma bestaat uit 7 lamellen en de filtermaat is 62mm.

Scherpstelling

De 10-20mm F4 G heeft twee lineaire motoren voor de scherpstelling. Die hebben in een objectief dat zo klein en licht is, niet heel veel te doen. Zowel de scherpstelgroep als de afstanden waarover deze moet worden bewogen, is klein.

De kortste instelafstand met autofocus is 20 centimeter. Met handmatige scherpstelling is dat is 13 cm. op de uiterste groothoekstand en 17 cm op de 20mm stand. De maximale vergrotingsmaatstaf die je hiermee haalt is 0,14x met autofocus en 0,18x of bijna 1:5 met handmatige scherpstelling.

Beeldkwaliteit Sony E PZ 10-20mm F4 G

De MTF curves van de Sony E PZ 10-20mm F4 G zien er een stuk beter uit dan die van de al wat oudere Sony E 10-18mm F4 OSS. Vooral in de hoeken scoort het nieuwe objectief een stuk beter. Dat geldt zowel voor de 10mm als de 20mm stand. Sony heeft met de Sony E PZ 10-20mm F4 G duidelijk een stap vooruit gezet als het gaat om beeldkwaliteit.

 Sony E PZ 10-20mm F4 G
 specificaties
  
beeldhoek (diag)109° – 70°
sensorformaatAPS-C
min. instelafstand13 cm -17 cm (10mm-20mm) cm
filterdiameter62 mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)70×55 mm
gewicht178 gr
bajonetaansluitingSony E
bijzonderhedenpowerzoom
importeurSony.nl / Sony.be
verkoopprijs€ 850,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony E PZ 10-20mm F4 G

 

De Sony E PZ 10-20mm F4 G lijkt optisch een stap vooruit.

De Sony E PZ 10-20mm F4 G is een zoom die zowel voor fotografen als filmers interessant is. Voor fotografen omdat de beeldkwaliteit verbeterd is ten opzichte van de 10-18mm F4 OSS. Voor filmers komen daar nog eens de extra powerzoom-mogelijkheden bij. Het weglaten van beeldstabilisatie is wel een gemis, zolang niet alle APS-C camera’s van Sony die ingebouwd hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in