Het Canon 24 mm EF-S STM-objectief is een all round groothoekobjectief, 38 mm in Full Frame equivalent. Het is niet bijzonder lichtsterk (f/2,8). Het grote voordeel zit ‘m in de bijzonder compacte en lichte bouw. De lens is maar 22 mm diep. De stappenmotor voor de autofocus heeft de gebruikelijke USM motor vervangen, om voor een soepele en vrijwel geluidloze scherpstelling tijdens het filmen te zorgen. Werkt dat ook echt, en hoe zit het met de overige eigenschappen? Wij testten alles uit op een Canon 760D body.Canon 24 mm STM f/2.8, f/10, 1/400, 800 ISO
Bouw en autofocus
De lens is bijzonder slank gebouwd, vanaf de bajonet is hij maar 22 mm dik. Hij weegt 125 g. Het compacte formaat is handig voor de straat- en reportagefotografie, al speelt het voordeel minder dan bij de spiegelloze systeemcamera’s, waar zowel camera als objectief compact en licht zijn uitgevoerd. Er is een afstandsring voor handmatig scherpstellen, al is die vrij dun en dat werkt niet echt prettig, en een AF/MF-schakelaar. De filtervatting meet 52 mm. Het scherpstellen gaat snel, maar, eerlijk is eerlijk, helemaal geluidloos is het niet. De scherpstel nauwkeurigheid in het testlab bedroeg 7%; een gebruikelijke waarde voor een objectief op een spiegelreflex camera. Zelfs uitvergroot tot 100% op een beeldscherm zal je dat verschil niet zien. De nauwkeurigheid van de autofocus in het verafgebied viel ons ook wat tegen; bij kritische beschouwing zat de combinatie Canon 760D+ 24mm STM er nog wel eens zichtbaar naast. Omdat je in de regel wel een paar stops diafragmeert en omdat de scherptediepte van een groothoekobjectief zo groot is, zal het niet iedereen snel opvallen.De kortste instelafstand is slechts 16 cm. Dat is heel weinig. Je hebt dus volop mogelijkheden in het dichtbijgebied. Opvallend is dat bij het scherpstellen op korte afstand het hele binnenwerk naar buiten komt. Er is geen sprake van internal focus waarbij alleen een enkel lensdeel beweegt. De lens heeft géén ingebouwde beeldstabilisatie.
Lichtafval
In de Canon 760D testcamera was het mogelijk om lichtafval en vervorming van de Canon 24mm f/2.8 STM in jpg bestanden te corrigeren. Van die mogelijkheid hebben we gebruik gemaakt en in de jpg bestanden is geen lichtafval waarneembaar. Maar ook zonder correctie presteert dit kleine objectiefje goed. Zonder correctie is de lichtafval bij volle opening iets meer dan 1 stop. Na 1 stop diafragmeren is de lichtafval gehalveerd en bij f/5.6 is de lichtafval met 0.3 stops ook zonder correctie niet waarneembaar.
Vervorming
Zonder correctie is de vervorming zichtbaar 1,33% tonvormig. Ook kan door de camera al tijdens de opname worden hersteld, of voor een RAW bestand naderhand met een fotobewerkingsprogramma. Beweeg je muis over onderstaande opname voor het effect van het inschakelen van een lenscorrectieprofiel in Lightroom of Photoshop.
Overstraling, Bokeh
Het Canon 24 mm f/2,8 STM objectief is niet geheel vrij van overstraling, zoals blijkt uit de uitsnede hier beneden. Een zonnekap zit niet in de standaarduitrusting maar is wel leverbaar. Het Bokeh ziet er goed uit, maar bij een groothoeklens met maximaal f/2,8 is de onscherpte tamelijk beperkt.
Scherpte
Bij volle opening is de scherpte in het centrum, mede dankzij de 24 megapixel sensor van de Canon 760D, hoog.De randen en zeker de hoeken zijn bij volle opening minder scherp, maar zeker niet slecht. De hoogste centrumscherpte wordt al bereikt na 1 stop diafragmeren. In de uiterste hoeken wordt de hoogste scherpte bereikt bij f/5.6.
Over de nauwkeurigheid van de autofocus spraken we hierboven al even. Bij het fotograferen van een testkaart in autofocus mode bedroeg de spreiding 7%. Een dergelijk verschil zie je niet met het blote oog. Omdat het contrast van de testkaart en de lichtomstandigheden in het testlab gunstiger zijn dan in de praktijk, zal je in de praktijk een hogere spreiding tegenkomen. Bij onze testopnames zijn we zichtbare scherpteverschillen tegengekomen als we de AF vanaf statief opnieuw lieten scherpstellen. Wil je dat echt voorkomen, gebruik dan Liveview. Met Live View stel je scherp op het actuele sensorbeeld en is de scherpte maximaal.
Chromatische aberratie
Chromatische aberratie is een lensfout die in de hoeken zichtbaar kan worden als rode en blauwe randen bij scherpe contrastovergangen (takken tegen de lucht). Tegenwoordig wordt door vrijwel alle cameramerken softwarematige correctie van laterale chromatsche aberratie toegepast. In de Canon 760D testcamera was het mogelijk om chromatische aberratie van de Canon 24mm f/2.8 STM in jpg bestanden te corrigeren. Van die mogelijkheid hebben we gebruik gemaakt. Bekijk je RAW opnames zonder lensprofielcorrectie in Lightroom of Photoshop, uitvergroot tot 100%, dan is ook daar vrijwel geen chromatische aberratie zichtbaar.
Conclusie Canon 24 mm f/2,8 STM test met Canon 760D
Voordelen
- zeer compacte bouw
- goede optische prestaties in jpg
- stillere scherpstelmotor
- Goede prijs/kwaliteitsverhouding
Nadelen
- autofocus kan beter
- niet bijzonder lichtsterk
De Canon 24 mm f/2,8 STM voor Canon EF-S spiegelreflex camera’s is een zeer compact objectief met goede, maar niet spectaculaire, prestaties. De STM motor is wel wat stiller dan de USM motor van andere EOS-objectieven, maar geluidloos is hij niet. De prijs is aantrekkelijk en het 24mm brandpunt is op een camera met een APS-C sensor universeler toepasbaar dan een 50mm of een 40mm brandpunt. Tel daar de compacte afmetingen en het lichte gewicht bij op en het is niet vreemd om er van uit te gaan dat dit een van de eerste objectieven met een vast brandpunt wordt, die een startende Canon fotograaf zal kopen.