Lichtsterke telelenzen voor Leica SL

0

Leica komt met twee nieuwe lichtsterke korte teleobjectieven voor de Leica SL, de spiegelloze fullframe systeemcamera met autofocus van Leica. Het zijn de APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH. en de APO-Summicron-SL 90 mm f/2 ASPH. Beide objectieven zijn ideaal voor portretfotografie dankzij de optimale werkafstand tot je model die je met dit soort brandpunten krijgt en het mooie bokeh dat het gevolg is van de hoge lichtsterkte. Verder zorgt de lichte compressie van een korte telelens ervoor dat gezichtskenmerken vaak net wat mooier worden weergegeven dan met een standaardobjectief of groothoek. De APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH. en de APO-Summicron-SL 90 mm f/2 ASPH. zijn op dit moment de langste vastbrandpunt objectieven in het SL-systeem. Volgens Leica zijn dit de eerste twee van een nieuwe range high-performance objectieven, wat betekent dat we in de toekomst nog meer vastbrandpunt objectieven voor het SL-systeem kunnen verwachten.

 11178 Leica SLAPO Summicron SL 2 75 ASPH front RGB

Beide objectieven zijn apochromatisch gecorrigeerd, wat wil zeggen dat ze optimaal gecorrigeerd zijn voor het tegengaan van chromatische aberraties. Hiervoor wordt in het optisch ontwerp gebruik gemaakt van een glassoorten met bijzondere brekingsindexen en een asferisch lenselement. Een hoogwaardige coating zorgt verder voor het tegengaan van reflecties en strooilicht. De beeldkwaliteit van de objectieven zou al bij volle opening maximaal moeten zijn en diafragmeren is dus niet nodig om de kwaliteit te verbeteren. Volgens Leica is er ook een stap gezet in het ontwerp- en productieproces waardoor ook de kwaliteit van de constructie van deze objectieven op een nog hoger niveau zou moeten liggen en ze ook compact en licht zijn. De objectieven zijn inderdaad redelijk slank en opvallend genoeg niet langer dan bijvoorbeeld de 35mm f/2 en de 50mm f/2 voor de SL. De APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH. en de APO-Summicron-SL 90 mm f/2 ASPH. beschikken over een Dual Syncro Drive AF-motor. Ze hebben dus een dubbele stappenmotor die zorgt voor een snelle en nauwkeurige autofocus. Voor scherpstellen van oneindig tot de kortste instelafstand hebben beide objectieven slechts 250 milliseconden nodig. In de praktijk zal je zelden dit hele traject afleggen en dus is de benodigde tijd normaal gesproken nog een stuk korter. De instelafstand van de 75mm is met 50 cm. overigens best kort. Die van de 90 is met 60 cm. net iets langer. Voor beiden levert dat dezelfde keurige afbeeldingsmaatstaf van 1:5 op.

Beschikbaarheid en prijzen

De APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH. zal beschikbaar zijn vanaf 25 januari en de APO-Summicron-SL 90 mm f / 2 ASPH. vanaf 8 februari bij de Leica Store Amsterdam, Leica Store Lisse en de overige Leica SL Dealers in Nederland. De adviesverkoopprijzen inclusief B.T.W. van beide objectieven bedragen respectievelijk € 4.475,00 en € 4.880,00.

 11178 APO Summicron SL 2 75 ASPHlenshood RGB

Technische specificaties:

Leica APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH
Beeldhoek: (diagonaal, horizontaal, verticaal) 31,8°/26,7°/18,0°
Optisch design: 11/9 Aantal elementen/groepen
Aantal aspherisch: 1
Scherpstelafstand: 0.5 m tot oneindig
Kleinste opnamevlak: 120 × 180 mm
Grootste afbeeldingsmaatstaf: 1:5
Diafragmabereik: f/2 – 22
Filterdraad: E67
Lengte tot bajonet: 102 mm
Grootste diameter: 73 mm
Gewicht: 720 gram

Leica APO-Summicron-SL 90 mm f/2 ASPH
Beeldhoek: (diagonaal, horizontaal, verticaal) 27,3°/ 22,9°/ 15,4 °
Optisch design: 11/9 Aantal elementen/groepen
Aantal aspherisch: 1
Scherpstelafstand: 0.6 m tot oneindig
Kleinste opnamevlak: 120 × 180 mm
Grootste afbeeldingsmaatstaf: 1:5
Diafragmabereik: f/2 – 22
Filterdraad: E67
Lengte tot bajonet: 102 mm
Grootste diameter: 73 mm
Gewicht: 700 gram

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in