Full Review: Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD – superlichtsterke standaardzoom

0

De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD is een objectief dat ergens dit jaar voor de spiegelloze camera’s van Sony beschikbaar zal worden. Het is een objectief met een wat minder gebruikelijk bereik en een ongewoon hoge lichtsterkte.

TESTRESULTATEN Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Bereik van licht groothoek tot behoorlijk tele

  • VXD motor voor snelle scherpstelling

  • Veel custom-mogelijkheden

  • Weinig bereik aan de groothoekkant

De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD kan een heel fijn objectief zijn voor op reis of portretfotografie.

Introductie

Tamron heeft een nieuw en bijzonder objectief aangekondigd: de Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD. Het is bijzonder omdat het zoombereik wat ongewoon is en het is bijzonder omdat de lichtsterkte ongewoon hoog is. Het zoombereik loopt van 35mm tot 150mm. Van licht groothoek tot 3x tele. Het brandpuntbereik vervangt de brandpunten 35, 50, 85, 105 en 135mm. Dat is heel mooi voor alles van reportagefotografie (waar je anders wellicht een vast brandpunt 35mm F2 voor zou gebruiken) tot portretfotografie. Op 150mm en F2.8 moet je met dit objectief een mooie separatie tussen je model en de achtergrond kunnen krijgen. Geleidelijk aan wordt de F2.0 opening een F2.8. Dat betekent dat de fotograaf die handmatig belicht kleine belichtingsverschillen ziet ontstaan in de uiterste zoomstanden. Fotograferen met diafragmavoorkeuze op F2.8 lost dit op. Het objectief beschikt daarnaast over bijzondere mogelijkheden die we nog niet eerder bij Tamrons hebben gezien.

35mm is licht groothoekig.

Programmeerbaar

Een lens met zo’n groot bereik en hoge lichtsterkte moet wel extreem groot en zwaar uitpakken, is de eerste gedachte. De Tamron-ontwerpers slaagden er echter in de lengte te beperken tot 158 mm en het gewicht op 1165 gram te houden; feitelijk zoals bij een 70-200mm F2.8 objectief. De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD oogt direct vertrouwd, in zijn enigszins matzwarte, kunststof behuizing. Toch wijkt het op een aantal punten af van eerder geïntroduceerde Tamron-zooms, zoals de 28-75mm F2.8 Di III RXD of de 70-180mm F2.8 Di III VXD. De nieuwe Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD beschikt namelijk over een aantal knoppen en schakelaars en er is zelfs de optie om die te programmeren. Dat is een grote stap vooruit op het gebied van bruikbaarheid. De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD heeft een customknop met drie standen, een AF/MF schakelaar en AF-knop. Deze zijn ook nog eens programmeerbaar via de Tamron Lens Utility software.

150mm is al behoorlijk tele.

De functionaliteit van het objectief aanpassen en het updaten van de firmware doe je met behulp van een usb-c kabel tussen je computer en het objectief. Zo personaliseer je onder meer de scherpstelling, (het vooraf instellen op) een of twee scherpstelpunten (wat je in video kan gebruiken voor het maken van focus pulls), verander je de draairichting van de handmatige scherpstelring, kies je voor lineaire of niet-lineaire MF, en verander je de functie van de scherpstelring naar diafragmainstelling. Via de functieknop kunnen ook andere functies aan de scherpstelknop worden toegewezen. Voor al deze mogelijkheden zijn duidelijke instructievideo’s beschikbaar. Eventuele vragen kun je zelfs aan een helpdesk voorleggen. De usb-c aansluitpoort heeft geen rubberen afsluitdopje, maar is van een speciale waterdichte soort. Dit objectief is uitsluitend leverbaar voor Sony E-systeemcamera’s. Er is geen beeldstabilisator in dit objectief aanwezig; die vind je in de Sony-camera’s.

Bouw

De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD heeft de inmiddels bekende bouwwijze die alle moderne Tamronobjectieven hebben, op een aantal verschillen na. Het objectief is gemaakt van hoogwaardige kunststof, waardoor het licht en stevig is en niet koud aanvoelt in winterse omstandigheden. Net als bij andere Tamron zooms zit de zoomring aan de voorzijde en de scherpstelring aan de achterzijde. De rotatie van 35 tot 150 mm is prettig kort. Waar het objectief afwijkt van de meeste andere zooms van Tamron, zijn de afmetingen en de extra knoppen. Eerdere zoomobjectieven blonken uit in hun sobere uitvoering. De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD beschikt juist over heel veel programmeerbare knoppen. Deze allroundzoom is toegerust met een lock switch tegen verzakken bij transport, een AF/MF schuif, drie toetsen ten behoeve van scherpstelvergrendeling, een driestanden custom/functieschakelaar en prettig brede zoom- en scherpstelringen. Ook is het een vrij fors objectief . De frontlens is groot, met een filtermaat van 82 mm. Eerdere Tamron objectieven in deze serie hadden allemaal een filtermaat van 67mm . De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD is weerbestendig, maar beschikt niet over beeldstabilisatie. De uitvoering is degelijk en weerbestendig.

Scherpstelling

Het objectief is allround in te zetten. F8, 1/125S, ISO 100, 55MM

Voor de scherpstelling gebruikt de Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD een VXD motor. Tamron kent drie series motoren: OSD, RXD en VXD. De VXD motoren zijn lineaire stappenmotoren en het snelst van de drie. Kijken we naar de afmetingen van het objectief, dan kan het zijn dat voor deze motor is gekozen omdat er wellicht wat meer glas moet worden verplaatst. In de test viel op dat er ook een forse aanslag wordt gedaan op de accu. We moesten vaker laden. Hoe zwaarder de motor en hoe meer elektronica in een objectief, des te meer stroom er wordt verbruikt. Iets om rekening mee te houden als je (huwelijks-) reportages maakt! Videografen zien geen focus breathing. De autofocus reageert snel en stil dankzij de Voice-coil eXtreme-torque Drive (VXD) die bij het scherpstellen het betreffende lenselement snel verschuift in plaats van het te verdraaien. Dat laatste werkt trager en is eerder hoorbaar. Alle autofocusmogelijkheden van de camera, zoals gezichts-, oog- en dierherkenning werken en het objectief kan goed overweg met de Real-time tracking van de Sony camera’s.

Beeldkwaliteit

Zonder lenscorrecties zie je enige vignettering en een kussenvormige vertekening. Beide verdwijnen in de raw-bewerking met de lenscorrectiefunctie aan en dan resten een hoge resolutie en briljante weergave.

Het objectief is uitgevoerd met 21 lenzen in 15 groepen. Fouten als sferische aberratie en vertekening worden gecorrigeerd door de inzet van 3 gegoten asferische elementen. 4 LD-elementen corrigeren chromatische aberratie en zorgen voor een briljante weergave over het gehele zoom- en scherpstelbereik. De testwand laatt een buitengewoon goed beeld zien. Op de volle lensopening F2.0 bij 35mm zijn de hoeken een tikje flauw en is er een rest-vignettering te zien. Diafragma F4 is op beide aspecten al uitstekend gecorrigeerd. Zoals te verwachten valt scoren de F-openingen van F16 en kleiner minder op scheidend vermogen. Het middengebied rond 70-100mm heeft een weergave die je alleen ziet bij topklasse vaste brandpunten. Ook de weergave van de voor- en achtergrondonscherpte is mooi; soms is die bij zoomobjectieven wat tegenvallend. In deze test werden uitsluitend raw (Sony ARW)- bestanden ontwikkeld met uiteraard de lenscorrectiefunctie aan. De resultaten zijn uitstekend: nergens zie je afleidende fouten. De scherpstelling werkt trefzeker, ook bij slecht licht en in het close-upgebied. Het objectief is in sommige omstandigheden (zoomstand, positie ten opzichte van de lichtbron) wel enigszins gevoelig voor overstraling.

Bij de kleine diafragma’s ontstaan stervormige lichtpunten. De overstraling is mild en alleen bij bepaalde standpunt-lichtcondities tegen een donkere achtergrond te zien. 55MM BIJ DIAFRAGMA F2.4 EN F19

 

Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

63°4’- 16°4’

sensorformaatfull frame
min. instelafstand

nnb

filterdiametergroter dan 67mm
diafragmalamellennnb
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

nnb

gewicht

nnb

bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderhedencustomknoppen
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ 1799,00
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/104
  
eindwaardering9,3

Conclusie test Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD

Een enkele zoom met deze hoge lichtsterkte, dit bereik en déze kwaliteit is heel aantrekkelijk.

Je kunt je afvragen waarom er niet gekozen is voor bijvoorbeeld een 28-135mm bereik, zoals destijds Minolta had, zij het veel minder lichtsterk. Daar staat tegenover dat je meer tele hebt. Desnoods kun je een 24mm vastbrandpunt of een 16-35mm zoomobjectief voor het groothoekbereik meenemen. Natuurlijk kun je in plaats van deze zoom de Tamron 17-28mm F2.8 plus de 70-180mm F2.8 aanschaffen. Maar een enkele zoom met deze hoge lichtsterkte, dit bereik en déze kwaliteit is heel aantrekkelijk. Ideaal voor op reis, voor reportages, portretten, algemene fotografie of specifiek bij elke lichtomstandigheid. Echt een aanrader!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in