Nikon introduceerde de Nikon V1 en Nikon J1 camera gelijktijdig met een compleet lenzenpakket: de Nikon 10-30 mm , Nikon 10-100 mm (met name voor video), de Nikon 30-110 mm en een Nikon 10 mm pancake. We hebben de Nikon 10 mm pancake getest in combinatie met de Nikon J1. De Nikon 10 mm is het meest compacte objectief van de Nikon 1 serie, met een lengte van iets meer dan 2 cm en een gewicht van 77 gram.


De Nikon 10 mm is een groothoeklens. De beeldhoek van dit objectief met een brandpuntsafstand van 10 mm op een Nikon J1 of een Nikon V1 komt overeen met de beeldhoek van een objectief met een brandpuntsafstand van 27 mm op een camera met een volformaat sensor.
Bouw en autofocus
De Nikon 1 serie is uitgebracht in navolging van de micro-43 camera’s van Olympus en Panasonic en de Sony NEX camera’s. Klein en compact is in tegenwoordig. Zelfs Canon heeft tegenwoordig een pancake lens voor haar spiegelreflexcamera’s, Canon 40 mm 2.8, in haar programma.
De Nikon 10 mm is volgens ons de kleinste lens in het objectievenprogramma van Nikon. Zowel handmatig scherpstellen als AF doe je met de camerabody en niet met een ring op de lens. Bij een dergelijk klein objectief werkt dat heel prettig. Scherpstellen de Nikon 10 mm met de autofocus van een Nikon J1 verloopt erg snel. Zie hiervoor onze testen van de Nikon J1 of de Nikon V1.
Beeldstabilisatie
De Nikkor 10 mm heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Gezien de lichtsterkte en de brandpuntsafstand zal dat in de praktijk meestal ook geen probleem zijn. Wie echt vaak in het donker fotografeert, zal ook eerder voor een spiegelreflexcamera met een grotere sensor gekozen hebben.
Lichtafval
Lichtafval is, ondanks de compacte bouw van dit objectief, mooi in toom gehouden. In de praktijk zal je bij geen enkel diafragma echt last hebben van lichtafval. Bij diafragma 2.8 kan je bij een egaal blauwe lucht lichtafval herkennen.
Vervorming
Iets meer dan 1% tonvormige vervorming maakt datje de vervorming soms kan herkennen in de opnames die je maakt. In die gevallen waar je de vervorming storend vind, kan je die eenvoudig softwarematig corrigeren met Capture NX, Lightroom of PTLens.
Bokeh
Een groothoeklens op een camera met een kleine sensor maakt de scherptediepte zo groot, dat je in de praktijk weinig te maken hebt met achtergrondonscherpte. In de opname hiernaast zijn de rode bessen en de lampjes op de achtergrond duidelijk herkenbaar, terwijl er op de plant op de voorgrond is scherpgesteld. Bij spiegelreflexcamera’s met een volformaat sensor zou de achtergrond wel een mooi onscherpte / bokeh vertoond hebben.
Scherpte
De scherpte van deze Nikon pancake is goed over het hele bereik. De scherpte van de Nikon 10 mm komt overeen met de scherpte van een lens op een camera met een APS-C sensor en een ongeveer gelijkwaardig aantal megapixels als deNikon J1 of Nikon V1. De scherpte aan de randen is iets lager dan in het centrum. Met het blote oog is dat verschil niet waarneembaar. De scherpte is het hoogst bij diafragma 4 en het laagst bij diafragma 11. Het is niet aan te bevelen verder te diafragmeren, omdat de scherpte dan door diffractie nog verder afneemt.De Nikon 10 mm heeft de grootste scherpte van de Nikon 1 lenzen die we tot nu toe getest hebben (Nikon 10-30 mm , Nikon 30-110 mm en de Nikon 10-100 mm). In dit geval wint de lens met het vaste brandpuntsafstand het van de zoomlenzen, terwijl dat tegenwoordig lang niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger. Maar het verschil in scherpte met de andere Nikon 1 lenzen is zo klein, dat je het met het blote oog niet zal zien.
Chromatische aberratie
“There’s no such thing as a free lunch“, zeggen de Engelsen, of in het Nederlands: “Je kan niet alles hebben“. Bij het ontwerp van een compacte en lichte lens is chromatische aberratie in de uiterste hoeken minder goed dan we van Nikon gewend zijn. Bij scherpe contrastovergangen kom je in de praktijk groene en paarse randen tegen. Je vraagt je af waarom Nikon er niet voor gekozen heeft om dit al in de camera te corrigeren. Want Nikon heeft deze techniek in huis en juist de doelgroep van de Nikon 1 serie zal minder snel geneigd zijn om de chromatische aberratie softwarematig te gaan corrigeren.
Conclusie test Nikon 1 10 mm f/2.8 Nikkor
Voordelen
- Goede beeldkwaliteit (Scherpte, lichtafval)
- Compact
- Degelijke bouw
Nadelen
- Zichtbare chromatische aberratie
De Nikon V1 en Nikon J1 zijn fijne camera’s om de overstap te maken van een compact camera naar een camera met verwisselbare lenzen. Qua beeldkwaliteit ontlopen de Nikon 1 lenzen elkaar niet veel. In het lenzenaanbod voor de Nikon 1 serie is de hier geteste Nikon 10 mm de meest compacte lens. Voor wie lichtsterkte of de afmetingen van een camera een belangrijk issue zijn, is deze lens een goede keuze. Wie liever een groter zoombereik wil, kan met een gerust hart kiezen voor de Nikon 10-30 mm . En als je liever foto’s maakt met een telelens, dan is de keuze van een Nikon 30-110 mm een meer voor de hand liggende keuze.