Camera voor beginners

0

Dit artikel is geschreven voor de fotograaf die zijn/haar eerste camera met verwisselbare lenzen wil kopen, maar zich geen raad weet met het enorme aanbod aan beginnerscamera’s. Ook de amateurfotograaf met een bescheiden budget, op zoek naar een moderne, veelzijdige budgetcamera is hier aan het juiste adres. Uit de 100 camera’s die we hebben getest, hebben we op basis van beeldkwaliteit, gebruiksgemak, afmetingen, gewicht of prijs de beste budgetcamera’s geselecteerd voor prijsbewuste amateurs en fotografen die fotografie als hobby pas ontdekt hebben.

Heb je wel een systeemcamera nodig?

015

Het klinkt misschien gek dat een site die zich specialiseert in camera’s met verwisselbare lenzen, begint met het advies om een camera met een vaste lens te kopen. Toch is het voor jou misschien niet eens zo’n gek idee. Niet alleen vanuit praktische overwegingen, maar ook vanuit kwaliteitsoogpunt. Tot voor kort had je een spiegelreflexcamera of een spiegelloze systeemcamera met een grote sensor en verwisselbare lenzen nodig, om foto’s te maken, die mooier zijn en een betere beeldkwaliteit bieden dan smartphones. Tegenwoordig zijn er camera’s met een 1 inch sensor of zelfs nog grotere sensor op de markt, die veel gebruiksgemak en een hoge beeldkwaliteit bieden, die zo hoog is, dat je er mooie foto’s mee maakt, die je  ongestraft stevig kan uitvergroten.

Voorbeelden van recente universele camera’s met een vaste lens:
Panasonic Lumix FZ2000: Bridgecamera (ziet er uit als een spiegelreflex camera, maar de lens is niet te verwisselen) met een enorm zoombereik (van groothoek tot telelens). Geen gedoe met lens verwisselen, zeer goede ingebouwde beeldstabilisatie en professionele videokwaliteit. Maar niet heel compact of heel goedkoop. Als je genoegen neemt met een iets minder grote telelens, dan is de Panasonic FZ1000 (zie onze Panasonic FZ1000 test) een stuk goedkoper. Spreekt dit type camera je aan, maar wil je een zo goedkoop mogelijk versie, overweeg een Panasonic FZ200.
Panasonic LX 15. Heel compacte camera met een lichtsterke lens met een klein zoombereik in vergelijking met de FZ2000, maar een grotere sensor, waardoor je er beter mee fotografeert bij weinig licht. Dit is de opvolger van de zeer populaire Panasonic LX100 (zie onze Panasonic LX100 test). Ook de SOny RX 100 IV (nog niet door ons getest) is een populaire camera in dit segment.009

Fotograferen zonder zoeker

Hoe fotografeer je nu? Houd je de camera op armlengte afstand en kijk je op het scherm achterop de camera? Of houd je de camera liever voor je oog en kijk je door een zoeker?

Sommige fotografen vinden het fijn om het beeldscherm achter op de camera te gebruiken, in plaats van een zoeker. Dat kan zijn omdat je gewend bent met een smartphone te fotograferen. Kies dan een camera zonder zoeker (zie onze testen van de Panasonic GF7 of Nikon J5) , of beter nog, een camera met een elektronische zoeker (Panasonic GM5, Panasonic G6). Een spiegelreflex heeft ook een beeldscherm achter op de camera, maar die is eigenlijk bedoeld voor het terugkijken van foto’s die je al gemaakt hebt. Een camera met een kantelbaar en draaibaar beeldscherm is veel praktischer dan een camera met een beeacldscherm dat alleen kan kantelen of zelfs helemaal vast zit. In deze prijsklasse zal je niet veel camera’s vinden, waarvan het beeldscherm zowel kantelbaar als draaibaar is, maae een kantelbaar beeldscherm moet lukken.

Speciale features, zoals WiFi voor social media

D3300 BK 18 55 VR2 front.highLRconvertedRAW HD

De Nikon D3300 heeft niet alleen de hoogste beeldkwaliteit van alle door ons geteste budget camera’s, het is teven eens van de goedkoopste budget camera’s. Als je geen foto’s deelt op Social Media, zou je ook op zoek kunnen naar de Nikon D3200, die een gelijkwaardige beeldkwaliteit biedt, maar waar het delen van foto’s op social media wat meer handelingen vraagt.

Om je foto’s meteen te kunnen delen op Facebook, Instagram of Twitter, heb je een wifi verbinding tussen je camera en je smartphone nodig. Alle moderne camera’s zijn voorzien van een Wifi, NFC of bluetooth verbinding, waarmee dat mogelijk is. Alleen bij goedkope aanbiedingen van camera’s die al wat ouder zijn, moet je goed opletten of je een draadloze verbinding tussen je camera en smartphone kan maken.

Houdt rekening met Doorgroeimogelijkheden

Als je een systeem camera koopt, waarop je lenzen kan wisselen, dan beperk je meteen de keuze aan lenzen. Want op een camera passen alleen de lenzen van het eigen merk. Sigma en Tamron maken van hun lenzen meerdere versies, die voorzien zijn van een merkgebonden vatting. Zodra je meerdere lenzen hebt gekocht, zal je niet gauw een camera van een ander merk kopen, omdat dan ook meteen al je lenzen onbruikbaar zijn geworden.
Je kiest niets voor niets een camera met verwisselbare lenzen. Houdt bij de aanschaf van je camera ook rekening met het aantal lenzen die op jouw camera passen, waaruit je kan kiezen. Canon verkoopt goedkope spiegelloze systeem camera’s (EOS M serie) waarop alleen Canon lenzen met een speciale M vatting passen. Wil je later overstappen op een duurdere Canon spiegelreflex camera, dan zijn al je Canon EOS M lenzen nutteloos geworden en moet je al je lenzen vervangen.
Hetzelfde geldt voor goedkopere Canon spiegelreflex camera’s met een APS-C sensor (1300D, 750D) en een EF-S lens. Als je ooit nog eens op een duurdere Canon spiegelreflex camera overstapt, dan passen alle EF-S lenzen die je hebt niet op de nieuwe camera die je hebt aangeschaft.

Vind je budgetcamera’s niet robuust of luxe genoeg?

016

Budget camera’s zijn niet extra afgedicht tegen stof en spatwater en ze zijn meestal ook minder solide gebouwd dan duurdere camera’s. Als je geen gekke dingen doet met een camera, is dat ook voor de budgetcamera’s geen enkel probleem. Wie onder extreme omstandigheden fotografeert, of meer geavanceerde gebruiksmogelijkheden wil hebben, is waarschijnlijk beter af met een duurdere camera.
Lees verder in onze volgende aflevering, met de best geteste amateurcamera’s met een body only winkelprijs tussen de 500 en 1.000 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in