Test: Canon RF 70-200mm F/2.8 L IS USM

0
eisa banner
eisa productshot

EISA LENS OF THE YEAR 2020-2021
Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM zet een nieuwe standaard voor professionele telezoomobjectieven en is Canons beste tot nu toe. De geheel nieuwe constructie is afgestemd op Canons RF-systeem en levert samen met een nieuw optisch ontwerp een indrukwekkende beeldkwaliteit in een zeer compact formaat. Het objectief is goed afgedicht tegen stof en spatwater en kan daardoor ook in uitdagende situaties worden gebruikt. Daarnaast biedt de lens een zeer effectieve 5-stops beeldstabilisatie. Het is zonder twijfel de beste lens die de EISA-jury het afgelopen jaar heeft getest.

De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM werd bekroond met een EISA Award 2020-2021.
Kijk op eisa.eu voor het overzicht van alle winnende producten uit alle categorieën.

De RF 70-200mm F2.8L IS USM voor Canons EOS R-systeem is een bijzonder objectief. Het is de kortste en lichtste full-frame lens met diafragma F2.8 en dit zoombereik. Is hij optisch ook bijzonder?

TESTRESULTATEN CANON RF 70-200MM F2.8L IS USM:

VOORDELEN

Nadelen

  • compact en licht
  • optisch excellent
  • duurder dan EF-equivalent

De 70-200mm is het eerste RF-objectief met de herkenbare witte, hittewerende coating.

De nieuwe telezoom maakt het trio professionele zoomobjectieven met RF-lensvatting compleet. Samen met de RF 15-35mm F2.8L en de 24-70mm F2.8L heb je een bereik van 15 tot 200mm met een lichtsterkte van F2.8.
De CANON RF 70-200MM F2.8L IS USM is het eerste RF-objectief met de herkenbare witte, hittewerende coating. Het zoombereik maakt hem inzetbaar voor diverse onderwerpen, van portretten, reportages, concert- en evenementfotografie tot indoorsport.

Bouw 

Bij de introductie van het EOS R-systeem benadrukte Canon dat de grote lensvatting en de korte registerafstand lensontwerpers de vrijheid bood om lensontwerpen te berekenen die niet mogelijk zijn bij de EOS EF-lensvatting van de spiegelreflexcamera’s. De Canon RF 70-200MM F2.8L IS USM bewijst dat het geen grootspraak was.

Het nieuwe objectief is dankzij een telescopisch ontwerp ruim een derde lichter en een kwart korter dan de EF 70-200mm F2.8L IS III USM. Bij het inzoomen schuift de lenstubus uit, waardoor de lengte toe­neemt van 146 tot 212 mm. Door het lagere gewicht past het objectief goed bij de EOS R-camera’s. Zoals van een Canon L-objectief verwacht mag worden is hij stof- en spatwaterbestendig afgewerkt. Het objectief is uitgerust met een nieuw type statiefgondel die kan worden verwijderd.

Het lensontwerp bestaat uit 17 elementen waaronder een Super UD-element en een UD-element om chromatische aberraties te minimaliseren, en twee asferische elementen  om sferische aberraties en vertekening te corrigeren. De optische beeldstabilisatie biedt volgens de CIPA-norm een winst van vijf stops.

Bediening

Aan de voorzijde zit de brede zoomring die in een kwartslag het volledige zoombereik doorloopt. Een smallere ring dient voor de scherpstelling, en helemaal tegen de lensvatting zit de bedieningsring. Hiermee kun  je naar wens het diafragma, de sluitertijd, de gevoeligheid of belichtingscompensatie instellen. Door zijn positie is het onwaarschijnlijk dat je deze instelring ongewild verdraait, maar je kunt hem desgewenst uitschakelen.

Aan de linkerkant van de lens bevindt zich een aantal knoppen, zoals voor de focus-begrenzer en voor het instellen van de beeldstabilisatie. Naast de normale instelling is er een modus voor panning en een modus waarbij de stabilisatie pas werkt wanneer je afdrukt. Deze stand is vooral geschikt voor onvoorspelbaar bewegende onderwerpen.

De autofocus met oogdetectie werkt snel en accuraat, zelfs bij standbeelden. F3.2, 1/250S, ISO 100, 200MM

Resultaten

Het autofocusmechanisme in de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM bestaat uit twee lensgroepen die elk apart aangedreven worden door een Dual Nano USM-motor – een primeur bij Canon. Hierdoor werkt de autofocus ultrasnel en geruisloos. Het optisch ontwerp zorgt ervoor dat de scherpstelling nauwelijks wijzigt bij in- of uitzoomen. In mijn test met de EOS R werkte de scherpstelling vlekkeloos. Bij portretfotografie is de gezichts- en oogdetectie een onbetwist voordeel.

De beeldkwaliteit is indrukwekkend. De scherpte is zelfs bij open lens uitstekend over het hele zoombereik. Van chromatische aberraties is geen spoor. De ingebouwde lensafwijkingscorrectie werkt elk spoor van vignettering weg, zowel in raw-als in jpeg-opnames. Op 70mm blijft er een minimale tonvormige vertekening, maar tenzij je bakstenen muren fotografeert zul je deze in reële situaties niet opmerken.

Van chromatische aberratie is geen spoor. F6.3, 1/400S, ISO 100, 70MM

Specificaties Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

beeldhoek34° – 12°
sensorformaatfull-frame
kortste instelafstand0,7 m
filterdiameter77 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatieja, 5 stops
lengte146 mm
gewicht1.070 g
bajonetaansluitingEOS RF
bijzonderhedenInstelbare control-ring
importeurcanon.nl/.be
verkoopprijs2.899,-
  
scheidend vermogen10
contrast10
chromatische aberratie5
vertekening4,5
vignettering5
autofocus5
overstraling4
uitvoering9
  
eindwaardering9,5

Conclusie test CANON RF 70-200MM F2.8L IS USM

Dit objectief zet over het hele zoom-bereik topprestaties neer

Dit objectief zet over het hele zoom-bereik topprestaties neer en kan zonder voorbehoud met de grootste opening gebruikt worden. De beeldstabilisatie is effectief en de dubbele focusmotoren zorgen voor een snelle, accurate scherp­stelling. Dankzij het lichtere ontwerp – een derde lichter dan vergelijkbare objectieven – kun je langdurig met deze lens werken. Als ik een minpunt moet aanhalen is het de prijs; de nieuwkomer kost 500 euro meer dan de Canon EF 70-200mm F2.8L IS III USM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in