
De beste lenzen voor een Panasonic GX8:
onze zorgvuldige selectie uit bijna 60 door ons op een micro-43 camera geteste objectieven.
De Panasonic GX8 was tot de komst van de Lumix G9 Panasonic’s topmodel voor fotografen die vooral stilstaande (“weinig actie”) beelden schieten. Zelfs nu de Panasonic G9 er is, zijn er nog altijd fotografen die de voorkeur geven aan de GX8. Dat heeft niet alleen met een lagere prijs te maken. De G9 is namelijk groter en de GX8 oogt met zijn meetzoekerstyling discreter dan de G9. De GX8 heeft een scherm dat zowel kan draaien als kantelen en dat je dus ook voor selfies kan gebruiken, net als de G9.
Deze praktijkopname is gemaakt in de Dolomieten met een Panasonic 7-14mmf/4 op een Panasonic GX8.
Maar de GX8 heeft ook nog een zoeker die je omhoog kan klappen. Dat is handig voor opnames van hele lage standpunten. En het geeft je de mogelijkheid om ook met een oog net over de camera te kijken, om te zien wat er allemaal om je heen gebeurt. De Panasonic GX8 heeft niet alleen een beetje de styling van een Leica M, maar je kan er ook net zo mee werken. Als fotocamera heeft de GX8 veel te bieden. De sensor biedt de momenteel in Micro Four Thirds maximale resolutie van 20 megapixel. De GX8 heeft wel een antialias filter, waardoor hij net een fractie minder scherp is dan de G9. Daar staat tegenover dat je ook geen last zal hebben van moiré. De body is niet zo compact als de Panasonic GX80, maar ook niet bijzonder groot. De ergonomie is voor veel gebruikers precies goed, met een grote hoeveelheid goed bedienbare knoppen en een uitstekend touchscreen. De GX8 beschikt ook over een iets eenvoudiger ingebouwde beeldstabilisatie dan de GH5 of G9, maar die kan prima samenwerken met de beeldstabilisatie van de Panasonic objectieven. Dat is een belangrijke reden waarom voor de GX8 onze voorkeur soms is uitgegaan naar een Panasonic lens boven een – kwalitatief gelijkwaardig – Olympus lens. Op een Panasonic camera kan je zowel Panasonic als Olympus lenzen gebruiken, maar alleen met een (nu nog beperkt) aantal Panasonic lenzen werken de beeldstabilisatie in de lens samen met de IBIS (in ccamera beeldstabilisatie) van de Panasonic GX8.
Zelfs de videokwaliteit van de GX8 is prima, al werkt de ingebouwde beeldstabilisatie van de camera niet bij het maken van video’s. De beeldstabilisatie in de Panasonic objectieven werkt uiteraard wel tijdens video opnames. De body is ook goed weerbestendig. Voor de GX8 zijn zowel van Panasonic als Olympus hele goede objectieven verkrijgbaar die het maximale uit de 20 megapixel Micro Four Thirds sensor. Dit zijn onze favorieten voor de Panasonic GX8:
Beste lenzen voor Panasonic GX8:
Hoe kiezen we de beste lens voor een Panasonic GX8?
In een eerdere serie van 4 artikelen over kiezen van de beste lens hebben we uit de doeken gedaan hoe we onderscheid maken bij ons lensadvies tussen de verschillende doelgroepen (starters/amateurs/prosumers/pro’s) en verschillende toepassingen (landschap, porttret, actie, etc.). Gezien de prijs en de specificaties gaan we er vanuit dat de meeste bezitters van een GX8 meer ervaren amateurfotografen of prosumers zijn. Fotografen die kwaliteit waarderen. Niet per se uit op koopjes, maar die ook niet de hoofdprijs (in euro’s of kilo’s) willen betalen voor de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. De GX8 is een perfecte camera voor fotografen die fotografie belangrijker vinden dan film. Kwaliteitsbewuste gevorderde fotografen die graag werken met een camera die compact en redelijk onopvallend is. De GX8 is ook een ideale reisgenoot, dankzij zijn lage gewicht, zijn beperkte afmetingen en zijn goede weerbestendigheid. Voor de GX8 hebben we daarom een voorkeur voor objectieven die net als de camera weerbestendig en compact zijn. Omdat je met de 20 megapixel sensor veel details kan vastleggen kiezen, we voor de GX8 ook voor objectieven met een hoge optische kwaliteit. De beeldstabilisatie van een aantal van de modernste Panasonic objectieven werkt samen met de beeldstabilisatie van de GX8, waardoor je bij weinig licht scherpere opnames maakt. Daarmee hadden deze objectieven een streepje voor.
Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. De objectieven zijn getest op de beste camera’s die op het moment van testen beschikbaar waren. Bij het maken van de keuze voor de objectieven hebben we gekeken naar de objectieven die de hoogste scores haalden bij onze testen, omdat daarmee de beste kwaliteit uit de GX8 kan worden gehaald. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de beeldstabilisatiemogelijkheden van de GX8 geven we ook de voorkeur aan Panasonic objectieven die geschikt zijn voor Dual IS. Juist bij de GX8 is beeldstabilisatie in het objectief extra belangrijk, omdat je anders geen optisch gestabiliseerde videobeelden kan maken. Sommige Olympus objectieven beschikken ook over beeldstabilisatie, maar de stabilisatie daarvan werkt niet samen met de ingebouwde beeldstabilisatie van de GX8. Voor meer informatie kan je doorgaan naar de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan en die eventueel vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest.
De beste zoomlens?
De Panasonic GX8 is een typische reiscamera. Daar past het bij, om niet al te veel objectieven mee te nemen. Mogelijk wil je op reis minder van lens wisselen dan anders. Dan ligt de keuze voor een zoomlens voor de hand. Liever nog: een paar zoomlenzen.
(Ultra) Groothoekzoom: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 8-18mm F2.8-4 Asph
De Panasonic Leica is een uitstekende groothoekzoom met een mooi bereik dat overeenkomt met dat van een 16-35mm op fullframe. Het is net iets minder groothoekig dan Panasonics andere (lichtere en dankzij de 8-18mm nu ook goedkopere) groothoekzoom, de Panasonic 7-14mm f/4, maar de 8-18mm is wel iets lichtsterker en volledig weerbestendig (de Panasonic 7-14mm niet). De Panasonic Leica 8-18mm is optisch iets beter dan zowel de 7-14mm van Panasonic als Olympus, maar dat zie je alleen bij het rechtstreeks naast elkaar vergelijken van stevig opgeblazen beelden. Het grootste voordeel van de 8-18mm is dat je op dit objectief (eindelijk) filters kan gebruiken. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld landschapsfotografie.
Standaardzoom: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 12-60mm F2.8-4.0 Asph Power OIS
Panasonic GX8 + Panasonic Leica 12-60mm @ 44mm f/3.9 1/160 sec 400 ISO
De Panasonic Leica 12-60mm is, net als de 8-18mm, een objectief van een nieuwe generatie. Het is degelijk gebouwd, weerbestendig en het beschikt over de nieuwste beeldstabilisatie. Het bereik is mooi, van veel groothoek tot redelijk wat tele. Ook is de kortste instelafstand heel kort, zodat je het ook nog redelijk als macro kan gebruiken. De beeldkwaliteit is hoog. Het enige minpuntje is wellicht de variabele lichtsterkte. Wil je dat niet, dan kan je kiezen voor de X Vario 12-35mm f/2.8. Iets minder bereik en een minder goede kortste instelafstand, maar een vergelijkbare beeldkwaliteit.
Telezoom: Panasonic Lumix G X Vario 35-100mm f/2.8 II Power OIS
De Panasonic G X Vario komt overeen met een 70-200mm op fullframe. Maar hij weegt maar de helft van gemiddelde 70-200 f/4 zooms voor fullframe en hij is ook nog eens veel compacter. De lichtsterkte is een mooie f/2.8, de scherpte is hoog, lensfouten zijn minimaal en het bokeh is ook nog eens fraai. Tel daar de goede afdichting en beeldstabilisatie bij op en je hebt een echt uitstekende telezoom.
Supertelezoom: Panasonic Leica DG Vario Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 Asph Power OIS
Vakantiezoom: Panasonic G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 Asph Power OIS
Panasonic G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 Asph Power OIS praktijkopname
De nieuwe Panasonic 14-140mm f/3.5-5.6 is lichter, kleiner, lichtsterker én beter dan zijn voorganger. Het bereik loopt van redelijk groothoek tot flink tele. Vooral in het telebereik scoort deze G Vario 14-140 veel beter dan de oude versie. En dat is toch ook waar je een objectief als dit voor koopt. De autofocus is snel en de beeldstabilisatie is van de laatste generatie. De Olympus 12-100mm f/4 is een alternatief. Die biedt iets meer groothoek maar minder tele. De bouwkwaliteit en beeldkwaliteit zijn beter, maar daar staat ook hogere prijs tegenover.
Objectieven met een vast brandpunt voor de Panasonic GX8
Fotograferen met een vast brandpunt maakt je bewuster van je compositie. Bovendien zijn objectieven met een vast brandpunt vrijwel altijd lichtsterker dan zoomlenzen, waardoor je meer kan spelen met achtergrondonscherpte en een onderwerp beter kan isoleren van een onrustige achtergrond. Daarom geven sommige ervaren fotografen de voorkeur aan een setje met vaste brandpunten, in plaats van aan zoomlenzen. Misschien ben je wat meer kwijt bij het kopen van meerdere vaste brandpunten en zal je wat vaker van lens moeten wisselen, maar je ziet de hogere kwaliteit terug in je opnames. Je betaalt en sjouwt niet zo zeer voor een nog hogere centrumscherpte, maar voor een mooiere achtergrondonscherpte.
Groothoek: Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH
Deze Leica Lumix groothoek is lichtsterk en goed. De bouwkwaliteit is van professioneel niveau. De lensbody is van metaal en hij is afgedicht tegen stof en vocht. Het objectief heeft ook een diafragmaring. Lensfouten als lichtafval en chromatische aberratie zijn minimaal. De scherpte is op f/1.4 goed en twee stops dicht, op f/2.8, levert dit objectief de hoogste waardes die we bij Micro Four Thirds groothoeken hebben gemeten.
Standaard: Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 ASPH
De Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 ASPH is optisch erg goed en kan dankzij de hoge lichtsterkte zelfs bij volle opening een mooi bokeh geven. Opvallend aan het lensontwerp is dat de vervorming bewust relatief hoog is, maar omdat vervorming in jpg bestanden uit de camera en in RAW bestanden die je opent in Lightroom of Photoshop volledig wordt gecorrigeerd. merk je daar niets van. Ook na correctie is de scherpte in de hoeken hoog. Dit is een lekker compact en licht lensje. Het objectief is van kunststof en helaas niet extra afgedicht tegen stof en vocht. Als dat laatste een probleem is, dan is de Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO een goed alternatief. De Olympus is bovendien nog net een fractie beter en lichtsterker, maar wat belangrijker is: hij is net als de GX8 weerbestendig. Daar staat tegenover dat de Olympus veel groter, zwaarder en duurder is. De Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm f/2.8 PRO lens is overigens een voorbeeld van een zomlens, die op 25mm vrijwel net zo goed presteert als de beste objectieven met een vast brandpunt. Maar je levert wel aan lichtsterkte in (f/1.4 vs f/2.8) en de zoom is fors zwaarder.
Betaalbare bokeh
De Olympus 75mm f/1.8 is al een relatief wat ouder objectief, wat je misschien merkt aan de relatief trage AF, maar het is nog steeds een van de scherpste objectieven voor het Micro Four Thirds systeem. Het lange brandpunt in combinatie met de relatief hoge lichtsterkte zorgt voor een mooie isolatie van je onderwerp. Het objectief is heel degelijk gebouwd met een een metalen behuizing en het heeft vrijwel geen lensfouten. Het beschikt alleen niet over beeldstabilisatie. Dat maakt het minder geschikt voor video op de GX8 en je moet ook met lange tijden een beetje uitkijken.Scherp, lichtsterk en met misschien wel het beste bokeh. Helaas is het niet gestabiliseerd.
Macro: Panasonic Lumix G Macro 30mm f/2.8 ASPH MEGA OIS
Voor Micro Four Thirds zijn zowel van Panasonic als Olympus twee goede macro’s verkrijgbaar. Bij elkaar vier in totaal. De Olympus 60mm is de langste en die is daarom het beste als je iets als insecten wilt fotograferen. Maar als je je het kan permitteren om wat meer op je onderwerp te kruipen is de extra scherptediepte van de Panasonic 30mm heel erg welkom en de beeldkwaliteit is net iets beter dan de rest. De Panasonic 30mm is ook gestabiliseerd, en dat kan soms net het verschil maken.
Portretlens: Panasonic Leica DG Nocticron 42.5 mm f/1.2 Asph Power O.I.S.
Voor het maken van een portretfoto wordt meestal een korte, lichtsterke telelens gebruikt met een beeldhoek, die overeenkomt met een brandpunt tussen de 85 en 135mm op een camera met een volformaat sensor. De Panasonic Leica 42.5mm f.1.2 is het meest lichtsterke Panasonic objectief. Het is professioneel gebouwd met een metalen behuizing. Het is stof- en spatwaterbestendig en het objectief beschikt, net als de 24mm Leica over een diafragmaring. Lensfouten als lichtafval en vervorming zijn minimaal en ook is het objectief ongevoelig voor overstraling. De scherpte van dit objectief is het beste dat we zo’n beetje gemeten hebben bij Micro Four Thirds en de resultaten zijn al uitstekend bij volle opening. De kers op de taart is de beeldstabilisatie, waardoor dit objectief ook met langzame tijden te gebruiken is en ook met video goed werkt.
Fisheye: Olympus M.Zuiko Digital 8mm f/1.8mm Fisheye PRO
Fisheye lenzen kennen een kleine schare fanatieke liefhebbers en een grote groep fotografen die af en toe gecharmeerd zijn van het weidse overzicht met de bewuste en kenmerkende fisheye vervorming. We vragen ons af of er veel GX8 fotografen zijn, die altijd een Fisheye lens meenemen op reis. Mocht jij zo iemand zijn, dan is de 8mm f/1.8 PRO fisheye van Olympus een aanrader: deze Fisheye is weatherproof en het is de lichtsterkste fisheye ter wereld. Gebruik je een fisheye niet zo vaak, dan is de minder lichtsterke, compactere en goedkopere Fisheye van Panasonic een leuk alternatief.
Telelens met een vast brandpunt: Panasonic Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power OIS met 1.4 x converter
De Panasonic Leica DG Elmarit 200mm is het langste vastbrandpunt objectief van Panasonic. Het wordt geleverd met een 1.4x teleconverter en er is ook nog een 2x teleconverter voor verkrijgbaar. Daarmee wordt dit objectief een 400mm f/5.6. De beeldhoek is dan net zo klein als bij de 100-400mm zoom, maar de lichtsterkte is nog een halve stop hoger. De beeldkwaliteit is werkelijk fantastisch en blijft ook prima in combinatie met de 1.4x teleconverter. Autofocus is, zowel met als zonder teleconverter, razendsnel. Het objectief is uiteraard bestand tegen de elementen en het beschikt over beeldstabilisatie. De Olympus 300mm f/4.0 IS Pro ED M.Zuiko Digital was in onze testen bijna net zo goed. Omdat Olympus jpg bestanden meer verscherpt dan Panasonic, we hebben de 300mm op een Olympus body getest en de Leica 20mm op de G9, waren de scores voor scherpte van de 300mm in jpg bestanden nipt hoger bij onze Imatest metingen. AF met de Olympus 300mm f/4 op een OMD EM1 mk2 was in onze test langzamer dan de 200mm Leica met 1.4 x converter op de G9. En de gecombineerde beeldstabilisatie van camera en body geeft de Leica 200mm een plusje bij veelzijdigheid ten opzichte van Olympus’langste telelelens.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: