Het einde van het jaar nadert weer. En dat betekent: vuurwerk. Dat kan je zelf afsteken, maar als fotograaf is het natuurlijk veel leuker om het te fotograferen. Dat kan je het beste doen bij een van de grote vuurwerkshows die in verschillende landen met Oud en Nieuw worden gehouden.
Het vuurwerk van Sidney is wereldberoemd, maar ook in Nederland zijn er bijvoorbeeld bekende vuurwerkshows zoals het Nationale vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Hoe fotografeer je zo’n vuurwerk zo goed mogelijk?
Het beste kan je daarvoor een camera gebruiken waarbij je sluitertijd, diafragma en gevoeligheid handmatig kan instellen. Dat is zelfs bij veel compacten tegenwoordig het geval, maar een goede bridge- of systeemcamera is beter. Verder is een statief onmisbaar, omdat je de sluiter graag wat langer open wilt laten staan. Zoek tenslotte bij voorkeur ook een compositie waarbij je een interessante voorgrond krijgt. Vandaar dat grote vuurwerkshows in steden met een mooie skyline zo interessant zijn. Op Youtube vind je veel goede instructievideo’s met tips en goede voorbeelden. We hebben er enkele geselecteerd.
Jared Polin geeft hier in zijn bekende hyperactieve stijl 16 tips voor vuurwerkfotografie:
{youtube}c8Te05VFQpc{/youtube}
Wie een iets rustiger uitleg wil, kan ook bij Chelsea en Tony Northrup terecht:
{youtube}odAgAqhA1cE{/youtube}
Helemaal in de sfeer kom je met deze video op locatie, van Neil Creek:
{youtube}I39LXiU93e0{/youtube}
Fotografen die over een Olympus OM-D beschikken, kunnen het zichzelf overigens gemakkelijk maken door in Live Composite te werken. Hierbij kan je de sluiter open laten staan en het beeld live laten opbouwen. De gebouwen in beeld zullen vanaf een bepaalde helderheid niet lichter worden, maar iedere keer dat er een stuk vuurwerk afgaat zal dit worden vastgelegd. Je ziet dit op het scherm erbij komen en je kan de belichting stoppen als je vindt dat je genoeg vuurwerk hebt.