Review: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

0

De nieuwe Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM is niet zomaar een voor het RF-systeem aangepaste versie van 100mm macro uit het EF-systeem. De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft een grotere vergrotingsmaatstaf, een betere beeldstabilisatie en zelfs het bokeh is instelbaar.

TESTRESULTATEN Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM:

VOORDELEN

NADELEN

  • 1.4x Macro

  • Stabilisatie afgestemt op macro

  • Bokeh instelbaar

  • Statiefgondel als accessoire

  • Iets groter, zwaarder en duurder dan de EF-versie

De Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM troeft op papier de concurrentie op alle fronten af en is met zijn instelbaar bokeh ook nog eens een aantrekkelijk portretobjectief.

Introductie

De Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM is niet zomaar een nieuw 100mm macro-objectief van Canon voor het RF-systeem. Het biedt op een paar punten duidelijk meer dan de ‘oude’ Canon EF 100mm F2.8L MACRO IS USM. Om te beginnen stelt de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM dichterbij scherp. De maximale vergrotingsmaatstaf is hierdoor toegenomen van 1x tot 1.4x. De beeldstabilisatie is ook verbeterd en heeft nu een aparte stand voor het macrobereik. De beeldstabilisatie van het objectief alleen is hierdoor een stop verbeterd van 4 naar 5 stops en zelfs 8 stops in combinatie met de stabilisatie die in de  EOS R5 en EOS R6 zit ingebouwd. De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM kan ook nog eens worden voorzien van een statiefgondel. Maar de grootste vernieuwing is de AS-control ring.

AS Control

De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft een aparte ring waarmee een van de lenselementen kan worden verplaatst en waarmee een lichte vorm van sferische aberratie (SA) kan worden geïntroduceerd. De reden waarom je dit zou willen, is dat het bokeh hierdoor veranderd. De ring heeft een + en een – richting. Draai je naar de plus kant. Bokehballen worden hierdoor groter, maar krijgen wel een harder randje, wat kan zorgen voor een zeepbellen effect in de achtergrond. Het is een effect dat bij sommige oudere lensontwerpen veel optreedt en dat redelijk populair is bij een aantal portretfotografen. Draai je de ring naar de min-kant, dan worden de bokehballen juist zachter aan de randen. De onscherpte in de voor- en achtergrond neemt hierdoor toe. De maximaal haalbare scherpte van het objectief zal met een plus of minverstelling wel lager zijn dan in de 0-stand. Maar voor portretfotografie hoeft dit geen enkel bezwaar te zijn. Dit objectief geeft je dus opties. Wie de hoogste scherpte wil en een klinische weergave, gebruikt het objectief zonder SA-control. Wil je een wat dromeriger beeld met zeepbellen-bokeh of juist een hele zachte onscherpte, dan kan dat met ditzelfde objectief ook. Het principe is niet nieuw. De Nikon 105mm F2 DC had een soortgelijke mogelijkheid. Dit is wel de eerste keer dat Canon dit toepast.

Bouw

De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM is iets langer en zwaarder dan de EF 100mm F2.8L Macro IS USM. Om precies te zijn is het 2,5cm langer en 105 gram zwaarder. Beide objectieven hebben een optisch ontwerp dat bestaat uit 17 elementen in 13 groepen, een diafragma met 9 lamellen en een filtermaat van 67mm. Op dat gebied is er niet veel verschil. Zoals altijd bij objectieven uit de L-serie is de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM afgedicht tegen stof en vocht en beschikt het objectief over een pakking aan de achterzijde om de ruimte tussen het objectief en de camera af te dichten. De frontlens heeft een fluorine coating zodat het voorste glaselement makkelijk schoon te houden is.

Bediening

De Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft niet 1, maar 2 ringen rond het objectief. De voorste en breedste is de scherpstelring. Net daarna wordt het objectief iets slanker en daar zit een tweede ring. Deze is voor het instellen van de sferische aberratie en heeft dan ook de aanduiding: SA Control. Aan de zijkant van het objectief zit een aparte schakelaar om deze ring te ontgrendelen. De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft verder schakelaars voor AF/MF, het beperken van het AF-bereik en het instellen van de beeldstabilisatie. Een diepe, ronde zonnekap wordt meegeleverd.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling maakt de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM gebruik van Dual Nano-USM motoren. Die zijn veel beter geschikt voor de moderne AF-systemen dan de ringvormige USM-motor van de EF 100mm macro. Niet alleen moet de nieuwe motor goed zijn voor snellere en meer nauwkeurige scherpstelling, maar ook onderwerpen beter kunnen volgen tijdens het maken van filmopnames.

https://web.archive.org/web/20230504230101/https://www.youtube.com/watch?v=uDcT8GawJBs

De kortste scherpstelafstand van dit objectief is 26 cm en dat zorgt voor een vergrotingsmaatstaf van 1.4x. Dat is beduidend dichterbij dan de 1x (of 1:1) die heel de maatstaf was voor echte macro-objectieven.

Beeldkwaliteit

De Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM is voor het RF-systeem wat de Canon EF 100mm F2.8L MACRO IS USM voor het EF-systeem was. Dat objectief is een van de beste objectieven in dit bereik. We verwachten sowieso dat de nieuw ontworpen RF-versie hier zeker niet voor onder doet, maar hopen natuurlijk dat dit objectief net weer een stap beter is. Zodra we een exemplaar in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

 

Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

24°

sensorformaatfull frame
min. instelafstand26 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorja, Dual IS
afmetingen (dxl)82×148 mm
gewicht730 gr
bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderhedenAS Control
importeurwww.canon.nl/be
verkoopprijs€ 1579,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM

op Canon EOS R5

We hopen snel een exemplaar van de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM in ons test lab te hebben en publiceren dan de volledige review.

De nieuwe Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM is vanaf eind juli beschikbaar voor een verkoopadviesprijs van € 1.579,99

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in