Test Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM

0

De Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM is de opvolger van de buitengewoon populaire EF 24-105mm f/4L IS USM. Dankzij het grote zoombereik is het een van de meest veelzijdige zoomlenzen en een uitstekende allrounder.

Robuuste alleskunner: Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM

De Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM is de opvolger van een van de meest populaire zoomlenzen in het Canon assortiment. Een objectief met een zoombereik van 24 tot 105mm omvat voor veel fotografen vrijwel alle brandpunten die ze nodig hebben: groothoek, gematigd groothoek, standaard lens, korte tele, medium tele. De lichtsterkte is niet heel hoog, maar wel constant over het hele bereik. Voeg daar een goede beeldstabilisatie en een professionele constructie aan toe en je hebt een objectief waarmee je onder alle omstandigheden bijna ieder denkbaar onderwerp mee kan fotograferen. De nieuwe EF 24-105mm f/4L IS II USM is iets groter en zwaarder dan de oude, maar biedt dan ook een verbeterde beeldstabilisatie, nieuwere coatings en een aangepast optisch ontwerp.

Bouw en autofocus

EF 24 105mm f4L IS II USM FSL

De Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM is een objectief uit de L-serie. Dat betekent dat het degelijk gebouwd is en dat het goed is afgedicht tegen weersomstandigheden. Volgens Canon ligt de kwaliteit op een nog weer hoger niveau. De EF 24-105mm f/4L IS II USM is daardoor meer dan een ons zwaarder en een centimeter langer geworden dan zijn voorganger. Dat was te verwachten, omdat dat voor vrijwel ieder nieuw objectief geldt, en niet alleen bij Canon. Het betekent wel weer wat extra grammen en extra plek in de fototas. Waar de oude 24-105mm f/4L twee draairingen had die ieder met een duidelijk andere structuur bekleed waren, is dat bij de nieuwe niet meer het geval. De zoomring en scherpstelring hebben allebei ongeveer dezelfde structuur. Ze zijn ook een stuk breder geworden dan bij de oude en het geheel ziet er mooi uit. Gebleven zijn, uiteraard, het venster dat aangeeft op welke afstand je hebt ingesteld en de schakelaars voor AF/MF en de beeldstabilisatie. Nieuw is een schakelaar om het uitzakken van de lens te voorkomen als je loopt of hem transporteert. Bijzonder is het ook diafragma, dat maar liefst tien lamellen heeft. Het diafragma is hierdoor net iets ronder dan bij een negenbladig diafragma en dat zou moeten zorgen voor een iets mooier bokeh. Het objectief heeft een inmiddels bijna traditionele ring USM motor. Dus nog geen nano-USM. De scherpstelling is behoorlijk snel en je kan natuurlijk de scherpte gemakkelijk met de hand bijregelen. De vergrotingsmaatsat is gelijk aan die van het vorige model. Dat is geen slechte zaak, want die is met 0,45x best respectabel voor een zoomlens. Hierdoor kan je niet alleen prima bloemen en grotere insecten fotograferen, maar ook heel gemakkelijk hele close portretten maken.

Autofocus

De Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM beschikt over een USM-motor. Die werkt snel, behoorlijk stil en biedt als voordeel dat je heel gemakkelijk de scherpte met de hand kan aanpassen. Op de EF 24-105mm f/4L IS II USM hadden we in de test wel wat moeite met de nauwkeurigheid van de scherpstelling. Voor het testen konden we dat ondervangen door scherp te stellen in live view. Hierbij wordt op de sensor scherpgesteld en dan is het altijd goed. Maar dat is natuurlijk minder handig en niet waar je een objectief als dit voor koopt. Neem daarom even de tijd om het objectief na aanschaf te testen en te corrigeren als dat nodig is, zodat je er zeker van bent dat je het optimale uit de sensor en het objectief haalt.

Beeldstabilisatie

Het ontwerp van de originele 24-105mm f/4 IS USM is al meer dan tien jaar oud. De beeldstabilisatie was voor die tijd goed. Maar een winst van 2 stops en misschien nog net iets meer, is niet meer van deze tijd. De beeldstabilisatie van de nieuwe EF 24-105mm f/4L IS II USM zorgt ervoor dat je meer dan 3 stops winst hebt. Dat is uiteraard heel prettig wanneer je moet fotograferen met weinig licht. Maar het kan ook handig zijn als je overdag donkere filters en kleine lensopeningen gebruikt om bijvoorbeeld lucht of water wat gladder te maken. Dankzij de goede beeldstabilisatie kan je dit soort opnames nog redelijk uit de hand nemen.

Lichtafval, overstraling en vervorming

De vertekening is over het grootste deel van het bereik niet overdreven, behalve in de uiterste zoomstanden. Zonder lenscorrecties is deze Canon zoomlens met een duidelijke (1,5%) kussenvormige vertekening op 105mm en 5% tonvormige vertekening in de 24mm stand is dit geen objectief voor architectuurfoto’s. Je kan dit natuurlijk weg laten rekenen in de nabewerking, maar je moet er bij het maken van de opname dan wel rekening mee houden dat je wat beeld gaat verliezen. Ook zorgt de vertekening ervoor dat je de camera moeilijker recht kan houden, omdat het beeld in de zoeker bol staat. In de 24mm stand zal je bij volle opening ook wat vignettering zien, maar het is niet overdreven veel en ook dat is gemakkelijk in de nabewerking weg te werken. Uiteraard is het ook aan te bevelen om de lenscorrecties in de camera bij dit soort objectieven aan te zetten. Dan ben je al veel van dit soort kleine probleempjes in de jpegs kwijt.

beeldkwaliteit

 24A9742 met exif

De beeldkwaliteit van de EF 24-105mm f/4L IS II USM is goed. Maar het verschil met de oude 24-105mm f/4L is heel klein als we puur en alleen naar de scherpte kijken. De hoeken en randen zijn bij volle opening niet perfect en je moet echt wat diafragmeren als je de scherpte over het hele beeld goed wilt krijgen. Ons testexemplaar scoorde ook wat hoger in de groothoekstand dan in de telestand, maar dat patroon zien we bij heel veel zoomlenzen. Waar de nieuwe EF 24-105mm f/4L iets beter scoort is laterale chromatische aberratie. Die is niet helemaal weg, maar wel iets minder dan bij de oudere 24-105mm. Dit soort aberraties zijn echter ook goed weg te rekenen in beeldbewerkingsprogramma’s, dus een echte onderscheidende factor is het niet. De nieuwe Air Sphere coatings dragen wel bij tot een betere beeldkwaliteit. Van flare heb je met de EF 24-105mm f/4L IS II USM nauwelijks last.

 24A9662 met exif

Conclusie Test Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM

VOORDELEN

  • Mooi bereik
  • Beeldstabilisatie
  • Stof- en vochtbestendig
  • Degelijke bouw
  • Zoom-lock
  • Vaste lichtsterkte

Nadelen

  • Groter en zwaarder dan vorig model
  • Beeldkwaliteit niet duidelijk verbeterd
  • Prijs

Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM is een robuuste alleskunner

De Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM is en blijft een goede alleskunner, net als zijn voorganger. Met zijn verbeterde coatings en goede beeldstabilisatie is dit objectief weer bij de tijd. Optisch is dit objectief echter niet zo sterk verbeterd als sommige andere objectieven waar Canon recent een nieuwe versie van heeft uitgebracht. Dat is wellicht een compliment aan de oude 24-105mm f/4L. Wie moeite heeft met de hogere prijs van de nieuwe EF 24-105mm f/4L IS II USM, heeft daarom altijd nog de optie om te kiezen voor het goedkopere, oude model. Wil je dit bereik en ga je gewoon voor het beste, dan is de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM het ideale alles-in-een objectief voor Canon full frame camera’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in