Test Panasonic 10-25mm f/1.7 LEICA

0
Panasonic Lumix 10-25mm f/1.7
Panasonic Lumix 10-25mm f/1.7
De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH is een unieke groothoekzoom. Uniek omdat het een bijzonder bereik heeft. Omgerekend naar kleinbeeld begint het bij 20mm en eindigt het bij 50mm. Uniek ook omdat dit de meest lichtsterke zoomlens ter wereld is. Het objectief biedt verder een traploze diafragmainstelling, een goede lineaire handmatige scherpstelling en het is volgens Panasonic een barycentrisch ontwerp. Net zo nieuwsgierig als wij wat dat betekent en hoe de lens presteert? 

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Panasonic 10-25mm f/1.7 ASPH LEICA DG VARIO-SUMMILUX

VOORDELEN

Nadelen

  • Hoge lichtsterkte
  • Mooi bereik
  • Hoge beelkwaliteit
  • Focus Clutch voor handmatige scherpstelling
  • Klikloos diafragma
  • Geen focusbreathing
  • Stof- en spatwaterdicht
  • Hoge prijs
  • Groot en relatief zwaar (voor M43)

Unieke groothoekzoom: Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH

De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH  is de meest lichtsterke zoom voor moderne systeemcamera’s. Met zijn lichtsterkte van f/1.7 verslaat hij nipt de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art. Het zoombereik is met 2,5x ook wat ambitieuzer dan de 2x van de Sigma. Eerlijk is eerlijk, Panasonic heeft het een beetje makkelijker, omdat de  Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ontworpen is voor de iets kleinere Micro Four Thirds sensor. De Sigma is een objectief dat ontworpen is voor de iets grotere  APS-C sensor. Omgerekend naar kleinbeeld loopt het bereik van de Sigma van 27mm naar 53mm. Net als bij de Sigma verwachten we dat de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH een grote hit zal worden met name bij filmers. Als je een complete filmrig hebt opgebouwd, met de camera gestabiliseerd op een gimbal, voorzien van een microfoon, een koptelefoon, mogelijk een extern scherm en misschien wel een focuspuller voor handmatig scherpstellen, dan wil je liever niet steeds objectieven hoeven wisselen. En dat is met de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH ook helemaal niet nodig. De zoomlens heeft een vaste lichtsterkte over het hele bereik en een lichtsterkte die veel van de vaste brandpunten in dit bereik ook hebben. En op de uiterste groothoekstand, 10mm, is het zelfs lichtsterker dan enig ander objectief voor Micro Four Thirds met dit brandpunt. Het objectief is ook vrij van focusbreathing. Dat wil zeggen dat de beeldhoek van het objectief niet veranderd als je tijdens het filmen de scherpte verlegt. Bij objectieven die hier wel last van hebben lijkt het dan alsof je tijdens het verleggen van de scherpte zoomt met het objectief. Zelfs goede, vaste brandpunten hebben hier vaak last van. Het is dan ook knap dat deze zoom dat juist niet heeft. Dat heeft misschien iets te maken met het barycentrische ontwerp dat Panasonic zegt te hebben toegepast.

P1230123

Het 2,5x zoombereik van de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH biedt veel mogelijkheden

Telecentrisch ontwerpen kenden we al. Dat zorgt ervoor dat lichtstralen zo evenwijdig mogelijk op de sensor vallen. Barycentrisch is een term die eigenlijk nooit door objectievenfabrikanten is gebruikt en Panasonic geeft ook geen toelichting op wat het precies betekent. Het heeft te maken met de hoofdstralen van het onderwerp die evenwijdig aan de optische as van het objectief blijven. Een soort van telecentrisch plus dus. Het zorgt ervoor dat het onderwerp even groot wordt afgebeeld, of je nu dichterbij of verderweg scherpstelt. En dat is dus precies wat de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH doet.

Bouw en autofocus

Product

De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH is een forse lens, zeker voor Micro Four Thirds begrippen. Hij is bijna 13 centimeter lang, heeft een filtermaat van 77mm en weegt 690 gram. Dit is een objectief dat daarom beter op zijn plek is op een van de grotere Panasonic camera’s zoals de G9 of GH5, dan op een GX9. Gebruik je het met een wat grotere M43’s body, dan voelt het objectief toch eigenlijk weer wat lichter en kleiner aan dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Het objectief is degelijk gebouwd, precies wat je verwacht van een lens in deze prijsklasse. Alles draait heel soepel en spelingvrij. Het objectief is ook stof en spatwaterdicht. Panasonic heeft een goede reputatie op dit gebied en we verwachten dan ook geen problemen als je deze lens een keer met een flinke regenbui of op het strand wilt blijven gebruiken.

P1230048

De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH heeft drie ringen. De voorste is heel verrassend de diafragmaring. Die is standaard klikloos en laat je dus traploos en geluidloos het diafragma verstellen. Het heeft ook een A-stand waarbij de bediening door de camera wordt overgenomen. De middelste ring is de scherpstelring. Ook die heeft een extra functie. Zodra je de scherpstelring naar achter trekt, schakel je over op handmatige scherpstelling. Die is niet alleen lineair, maar beschikt ook over stops op dichtbij en veraf. Je kan de ring wel verder draaien, maar je voelt wanneer je het uiterste punt van het scherpstelbereik voorbij bent. Dankzij deze ring kan je gemakkelijk en trefzeker de scherpstelling handmatig verleggen van het ene punt naar het andere. Dat is belangrijk als je filmt. De achterste en breedste ring is de zoomring. Het objectief wordt een fractie langer als je zoomt. Helemaal intern is het zoommechanisme dus niet. Het verschil is wel zo klein dat we denken dat het voor de meeste gimbals weinig problemen zal opleveren om in balans te blijven.

beeldkwaliteit

De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH scoort hoog op het gebied van scherpte. De centrumscherpte is al op volle opening bijna maximaal. Het objectief bereikt in het centrum de beste waardes op f/2.8. De hoeken zijn op volle opening ook al goed, al kan je nog enige winst boeken door te diafragmeren. Op f/4 en f/5.6 zijn de hoeken en randen het beste en dat zijn de diafragma’s waarop de scherpte het meest egaal is en het verloop naar de hoeken het minste.

Lichtafval, vervorming en overstraling

Met de lichtafval is iets geks aan de hand. In onze testen hebben we een hogere lichtafval in jpeg gemeten dan in raw. Meestal is dat andersom, omdat in de jpeg’s correcties worden toegepast om de hogere waardes in raw lager te maken. Nu zijn bij de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH de waardes voor de lichtafval in raw al buitengewoon laag voor een zoom die zo lichtsterk en groothoekig is. Wat een oorzaak van het verschil kan zijn is de verhoging van het contrast door het standaardprofiel in de camera dat we altijd gebruiken voor het maken van de jpegbestanden. Dat zorgt kennelijk voor een groter verschil in lichtafval dan de correctie van de lichtafval in de camera. Een wat minder pittig profiel als Neutraal zorgt namelijk voor een minder grote toename van de lichtafval. Hoe dan ook is een waarde van nog geen 1.2 stops op volle opening vrij bijzonder voor zo’n lichtsterke groothoekzoom.P1230071

Zonder de correcties in de camera heeft de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH flink last van vertekening.  Die is bijna 5% tonvormig op de groothoekstand. Dat is veel maar geen record. Van die vertekening zie je in de zoeker vrijwel niets omdat de camera die dankzij de ingebouwde lenscorrecties al voor de opname weg kan rekenen. Moderne objectieven worden hierop ontworpen. Na correctie varieert de vertekening van ongeveer een halve procent tonvormig naar een halve procent kussenvormig. En dat is niet iets om je druk over te maken.

P1230108

Met zo weinig vertekening kan je dit objectief prima inzetten voor het fotograferen van onderwerpen met rechte lijnen. Voor architectuur- en interieurfotografie dus. Het zorgt ook voor een mooi, recht beeld als je filmt met de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH.

De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH heeft maar weinig last van overstraling. Je moet echt je best doen om in tegenlicht, met de zon in beeld, wat lichtvlekken te krijgen.Omgekeerd is het ook niet zo eenvoudig om, zelfs op diafragma 11 of 16, zonnesterren te krijgen. Maar het kan met een goede positionering van de camera wel. Hieronder zie je hoe fraai dat uit kan pakken.

bokeh

P1230083

De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH geeft op volle opening, f/1.7, een duidelijk mooier bokeh dan op f/2.8, het maximale diafragma van andere MicroFourThirds zoomlenzen.

Natuurlijk koop je de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH niet alleen vanwege het zoombereik en alle extra’s die zo fijn zijn om mee te filmen. Het objectief is ook heerlijk lichtsterk en dat biedt mogelijkheden voor liefhebbers van bokeh. De enige twee objectieven van Panasonic in dit bereik die lichtsterker zijn dan deze zoom, zijn de 12mm f/1.4 en de 25mm f/1.4.  Dat is niet eens zoveel lichtsterker. Vergelijk je de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH met andere zoomobjectieven, dan is het verschil groter. Die beginnen namelijk allemaal bij f/2.8. Die ruim anderhalve stop die je dus wint met de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH ten opzichte van andere zooms zie je wel degelijk terug in je opnames op volle opening. Als je onderwerp niet te ver van je af is, zie je duidelijk een verloop in de scherpte naar de achtergrond. Hierdoor komt je onderwerp beter los van de achtergrond en krijg je een meer driedimensionaal effect.

P1230048

Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Panasonic10 25 Viewfoto3840

Conclusie test Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH @ Panasonic G9

De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH is goed voor fotografen en een droomlens voor filmers

De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH  is een bijzonder objectief. Het bereik en de lichtsterkte vind je nergens anders en de beeldkwaliteit is uitstekend. Het is dan ook niet vreemd dat aan zo’n unieke lens ook een wat steviger prijskaartje hangt dan bij Micro Four Thirds gebruikelijk is. Dat is tegelijk zo’n beetje het enige dat we tegen dit objectief kunnen hebben. En dan eigenlijk alleen nog als je uitsluitend foto’s maakt. Je zou dan voor minder geld kunnen kiezen voor bijvoorbeeld de Panasonic Leica DG Vario Elmarit 8-18mm f/2.8-4 ASPH. Die biedt meer groothoek en iets minder aan de lange kant en is een stuk minder lichtsterk.

P1230146

Maar voor veel typische groothoekfotografie (landschappen, interieurs) is dat geen probleem. Aan de andere kant biedt de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH  vrijwel dezelfde beeldkwaliteit en lichtsterkte als de vaste brandpunten die binnen het zoombereik vallen, maar dan met het gemak van een zoom. En dan is dit objectief ineens helemaal niet zo duur.  En de Vario Summilux 10-25mm f/1.7 is ook de enige manier om aan een 10mm f/1.7 voor Micro Four Thirds te komen. Wil je graag zo’n lichtsterke groothoek, dan is alleen al die mogelijkheid  de prijs meer dan waard. Zodra je met de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH  gaat filmen, dan is de lens het  bedrag meer dan waard. Want dan biedt dit objectief zoveel extra mogelijkheden die je niet op andere lenzen vindt, dat de meerprijs totaal gerechtvaardigt is. Denk hierbij aan handmatige scherpstelling met stops op oneindig en dichtbij, een klikloos diafragma en de afwezigheid van focusbreathing. De Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH is een fijne allround lens voor fotografen. En een van de allerbeste objectieven die je kan kopen als je filmt op Micro Four Thirds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in