
De Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is een lichtsterke standaardzoom voor de full frame Panasonic S-camera’s. De enige andere zoom in dit bereik was tot nu toe de Lumix S 24-105mm f/4 Macro O.I.S. Die is een stop minder lichtsterk en het is geen objectief uit de S Pro serie. De Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is met zijn robuustere bouw, betere afdichting tegen stof en vocht en hogere lichtsterkte veel meer het juiste objectief voor de veeleisende fotograaf. De prima handmatige scherpstelling en de afwezigheid van focusbreathing maakt het ook nog eens een ideale keus voor videografen.
Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.
TESTRESULTATEN Panasonic LUMIX S PRO 24-70mm F2.8 (S-E2470) : | |
VOORDELEN | Nadelen |
|
|
e Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is met zijn robuuste bouw, betere afdichting tegen stof en vocht en hoge lichtsterkte het juiste objectief voor de veeleisende fotograaf.
De Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is de universele standaardzoom die natuurlijk niet mag ontbreken in het S-systeem. De Panasonic S-camera’s zijn gemaakt voor professionals en amateurs die de voordelen van een Panasonic camera zoeken in een model met een grotere sensor en meer beeldwaliteit dan de bekende Micro Four Thirds camera’s van Panasonic. Kwaliteit, robuustheid en een goede ergonomie zijn daarom belangrijker in het S-systeem dan bijvoorbeeld compactheid of een laag gewicht. Dat zijn immers zaken die je al bij het kleinere G-systeem van Panasonic aantreft.
De bovengenoemde kwaliteiten zijn dan ook precies wat je vindt op de nieuwe Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8. Het is een forse lens die lekker in de hand ligt en met zijn brede ringen voor scherpstellen en zoomen goed te bedienen is. De weersbestendigheid is uitstekend, zoals we zelf konden vaststellen tijdens een aantal behoorlijk natte testdagen in Berlijn en de beeldkwaliteit is precies wat je verwacht van een objectief in deze prijsklasse: hoog.
Bouw
De Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is een flink objectief. Het is 140mm lang en bijna 91mm in doorsnede. De filtermaat is 82mm en het gewicht is 935 gram. Samen met een camerabody heb je dus ongeveer 2 kilo in je hand en dat voel je wel. Dat gewicht wordt voor een deel veroorzaakt door het complexe optisch ontwerp. Dat bestaat uit maar liefst 18 elementen in 16 groepen. Al dat gewicht heeft ook een positief effect: de Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 voelt heel degelijk aan. Net als bij de Lumix S PRO 70-200mm f/2.8 O.I.S. is dit objectief volkomen spelingvrij en draaien de ringen met de precies de juiste weerstand. De zoomring zit het dichtst bij de camera en heeft een iets kleinere diameter dan de scherpstelring, die wat verder naar voren zit. De scherpstelring is wel ongeveer even breed. Er zit voldoende ruimte tussen beide ringen zodat je je nooit zult vergissen welke je beet hebt. De kortste scherpstelafstand is 0,37m en dat levert een afbeeldingsmaatstaf op van 1:4, ofwel 0,25x. Het diafragma heeft 11 lamellen. Hierdoor is het diafragma mooi rond, zelfs als je iets diafragmeert.
Scherpstelling
De autofocus is, zoals bij alle Panasonics, een DFD-systeem. Dat betekent dat de camera enkel gebruik maakt van contrastdetectie, maar dan wel op de Panasonic manier. Panasonic camera’s herkennen de onscherpte van de Panasonic objectieven en kunnen hierdoor wel direct in de juiste richting scherpstellen. Bijna alsof het een fasedetectiesysteem is. Bijna. In S-AF is de autofocus heel snel en erg nauwkeurig. In continueautofocus zie je nog altijd wel kleine correcties tijdens het scherpstellen. Als je fotografeert, heb je daar niet al teveel last van, omdat het systeem zo snel corrigeert, dat je toch veel scherpe opnames maakt. Voor video is het wel lastig, omdat je met C-AF al die kleine correcties opneemt. Serieus filmen kan je dus beter doen met handmatig scherpstellen. Echte filmers zullen sowieso vinden dat het de enige manier is. Gelukkig beschikt de scherpstelring over een zogenaamde focus clutch. Dat is een koppeling met de scherpstelmotor die je tot stand brengt door de scherstelring iets naar achter te trekken. Doe je dit, dan krijg je een schaal met de scherpstelafstand in voeten en meters te zien en beschik je over stops op oneindig en dichtbij. Je kan de scherpstelring wel verder draaien, maar je voelt wanneer je het uiterste van het scherpstelbereik voorbij gaat. Het werkt snel en intuitief en heeft als voordeel dat je ook heel makkelijk een scherpstelafstand in kan stellen zonder de camera aan je oog te houden. Dat is handig, zowel voor focus pulls tijdens het filmen als voor straatfotografie. Maak je een focus pull, waarbij je de scherpte verlegt van het ene onderwerp naar het andere, dan biedt de Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 nog iets dat maar weinig andere objectieven hebben: een gebrek aan focus breathing. Tijdens het verleggen van de scherpte zie je bij deze Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 nauwelijks een verschil in afbeeldingsgrootte, waar je bij veel andere zooms het idee hebt dat je werkelijk zoomt als je alleen maar de scherpstelling verandert. Om het allemaal af te maken, laat de focus peaking in de zoeker of achter op het scherm je heel goed zien waar de scherpte ligt, zodat je deze tijdens het filmen heel nauwkeurig kan verleggen en in een keer naar het juiste nieuwe scherpstelpunt kan draaien.
Beeldkwaliteit Panasonic LUMIX S PRO 24-70mm F2.8 (S-E2470) @ Panasonic S1R
De Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is goed. Op volle opening is de scherpte nog wel iets lager dan de maximale waarde, maar je hoeft ook maar een stop te diafragmeren voor het beste resultaat. Er is een verloop in de scherpte van 50mm naar 70 mm, waar de scherpte iets minder wordt.
De lichtafval is het grootst op de groothoekstand, met een geleidelijk verloop naar 70mm. Maar nog geen volle stop op f/2.8 op 24mm vinden we niet heel veel en een halve stop op 70mm in raw is nauwelijks de moeite van het vermelden waard. Na het toepassen van de lenscorrecties blijft er nauwelijks iets van over. Hou je van een vignetje om de foto, dan zul je dat in de nabewerking moeten toevoegen.
De vertekening is in raw veel hoger dan we zien bij de Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 O.I.S. Maar zoals bij veel moderne objectieven zegt dat eigenlijk niet zo veel. Toch is een vertekening van bijna 6 procent tonvormig op 24mm best veel. Op 70mm hebben we iets meer dan 1% kussenvormig gemeten. De lenscorrecties in de camera maken het objectief vanaf 35mm bijna vertekeningsvrij. Op 28mm is het ongeveer 0,3% tonvormig en ongeveer het dubbele daarvan op 24mm.
Het bokeh van de Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is behoorlijk fraai. Op volle opening zijn bokehballen mooi rond tot vrijwel aan de rand van het beeld en zie je weinig van de gevreesde uienringen. Heb je geen lichtjes in beeld, dan krijg je nog steeds een mooi bokeh, met een rustige, onscherpe achtergrond zonder harde lijnen rond de onscherpe partijen.
Beeldstabilisatie
De Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 heeft geen beeldstabilisatie in het objectief. Je kunt dus geen gebruik maken van de dubbele stabilisatie die je krijgt als zowel de camera als het objectief over stabilisatie beschikken. Maar de stabilisatie in de sensor kan moeiteloos overweg met de korte brandpunten van dit objectief. Op camera’s met hoge resolutie sensoren zoals de Lumix S1R geldt de oude regel van 1/brandpuntsafstand als langzaamste sluitertijd niet meer. Dat zie je duidelijk terug in de grafiek. Op 50mm zie je dat je bij 1/100eseconde al een scherper beeld krijgt met beeldstabilisatie. De scherpte loop dan maar geleidelijk terug tot je ongeveer op 0,6 seconde zit om daarna snel weg te zakken. Maar zelfs op 1,5 seconde krijg je nog een scherper resultaat met stabilisatie dan je op 1/25eseconde krijgt zonder.
Panasonic LUMIX S PRO 24-70mm F2.8 (S-E2470) IN DE PRAKTIJK
Benieuwd naar de prestaties van de lens X in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.
Conclusie test Panasonic LUMIX S PRO 24-70mm F2.8 (S-E2470) op Panasonic S1R
Wil je ook filmen met bijvoorbeeld de Panasonic Lumix S1H, dan heb je aan deze Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 echt iets bijzonders.
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is een prima standaardzoom voor de Panasonic S-camera’s. Fotografen biedt hij alles wat je van een zoom in deze klasse mag verwachten, met een goede beeldkwaliteit en hoge lichtsterkte. De focus clutch is een mooie extra als je van handmatige scherpstelling houdt. Wil je ook filmen met bijvoorbeeld de Panasonic Lumix S1H, dan heb je aan deze Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 echt iets bijzonders. Door het ontbreken van focus breathing kan je met deze lens de mooiste focuspulls maken. Doordat de Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 zo goed is voor video, is het jammer dat dit objectief geen diafragmaring heeft die je klikloos kan maken. Daarmee zou dit met afstand de beste hybride full frame standaardzoom zijn geworden. Het is een minpuntje dat we eigenlijk geen minpunt mogen noemen, omdat de concurrentie hier ook nauwelijks over beschikt, maar met al deze pluspunten zou dit het objectief helemaal afgemaakt hebben. Desalniettemin: van harte aanbevolen