Test Nikon AF-S DX 18-140 mm f/3.5-5,6 G ED VR (N DX)

0
Nikon18140mmDXimage
Wil je een Nikon camera met verwisselbare lenzen en toch maar één lens op je camera? Keuze genoeg. Sinds een paar weken kan je een Nikon 18-140 mm walk-around lens of vakantiezoom toevoegen aan je keuzelijstje.
Het Nikon recept voor een aantrekkelijk geprijsde walk-around zoom is: lever hoge (centrum-)scherpte vanaf volle opening, beperk voor een aantrekkelijk prijskaartje het gebruik van dure glassoorten en corrigeer jpg bestanden in de camera voor chromatische aberratie en vervorming, compenseer de beperkte lichtsterkte met een uiterst effectieve vibratiereductie en bespaar niet op de bouwkwaliteit.
In hoeverre is deze Nieuwe Nikon vakantiezzom een concurrent voor de Nikon 18-105 mm, de Nikon 18-200 mm of de Nikon 18-300 mm? Wij waren wel nieuwsgierig naar de mogelijke verschillen en zijn daarom snel gestart met een Nikon 18-140 mm test.
Nikon18140mmDX

Nikon AF-S DX 18-140 mm/3.5-5,6 G ED VR test @ Nikon D7100

FOVNikon18140mm
Van groothoek tot telelens Twee opnames, genomen vanuit hetzelfde standpunt, illustreren het zoombereik van de Nikon 18-140 mm. De beeldhoek van dit objectief komt overeen met de beeldhoek van een 27-200 mm lens op een camera met een volformaat sensor. Zonder van lens te verwisselen, krijg je dankzij het grote zoombereik twee totaal verschillende opnames: een groothoekopname waarbij het beeld zelfs bij volle opening al een grote scherptediepte heeft of een teleopname met een geringe scherptediepte.

Bouw en autofocus

 
Het lenshuis van de Nikon 18-140 mm is van kunststof. De lensvatting is van metaal en dat is een verbetering ten opzichte van de Nikon 18-135 mm uit 2006, die je als voorganger van de Nikon 18-140 mm kan beschouwen. Een andere verbetering – ook ten opzichte van de Nikon 18-105 mm en de Nikon 18-200 mm, is dat de Nikon 18-140 mm extra is afgedicht tegen stof en vocht.
Tijdens het scherpstellen draait het filter niet mee, wat bijvoorbeeld bij gebruik van een polarisatiefilter heel prettig is. De scherpstelring en de zoomring draaien soepel zonder dat het objectief goedkoop aanvoelt. De AF aandrijving is een Silent Wave Motor, waardoor je met de Nikon 18-140 mm ook de beschikking over AF op Nikon camera’s zonder ingebouwde AF motor, zoals de Nikon D3200 of de Nikon D5200. De SWF motor stelt snel, nagenoeg geruisloos scherp en heeft vrijwel geen last van zoeken bij weinig licht. De AF nauwkeurigheid bleek iets lager dan we bij lichtsterke Nikon objectieven zien, maar het verschil is zo klein dat je het in praktijkopnames waarschijnlijk niet ziet. 
{insertgrid ID = 288}

Beeldstabilisatie

 
De effectiviteit van de ingebouwde beeldstabilisatie hebben we deze keer niet gemeten. De effectiviteit die Nikon opgeeft is ongeveer 4 stops en dat is veel. Uit onze eerdere testen blijkt dat Nikons beeldstabilisatie inderdaad zeer effectief is. Daardoor wordt de gematigde lichtsterkte in vergelijking met objectieven met een vaste brandpuntsafstand ruimschoots gecompenseerd en kan je ook bij weinig licht nog opnames maken met de Nikon 18-140mm DX zonder dat je bang hoeft te zijn voor bewegingsonscherpte.
Flowers
Nikon AF-S DX 18-140 mm/3.5-5,6 G ED VR @ 140 mm, f/5.6

Lichtafval

 

We testen normaal gesproken de lichtafval in jpg bestanden waar de camera staat ingesteld op correctie van lichtafval. Ten tijde van de test was er nog geen correctieprofiel voor de Nikon 18-140mm beschikbaar. Omdat de RAW en jpg bestanden in deze test niet in de camera worden gecorrigeerd op lichtafval, is lichtafval duidelijker zichtbaar dan in jpg bestanden bij de eerdere test van de Nikon 18-105 mm. 
De lichtafval van de Nikon 18-140 mm is bij 18 mm bij f/3.5 en f/4.0 iets aan de hoge kant. Ook bij het andere uiterste brandpunt van het zoombereik, 90 mm en 140 mm, is de lichtafval alleen bij f/5.6 net wat te hoog. Lichtafval is overigens eenvoudig achteraf te bestrijden met foto-bewerkings programma’s.

Vignet

Vervorming

 
Helaas was er nog geen firmware update beschikbaar voor dit objectief, waardoor we niet hebben corrigeren voor vervorming. We verwachten dat Nikon die firmware binnenkort beschikbaar zal stellen. De vervorming in jpg en RAW bestanden is bij bijna alle brandpuntsafstanden hoog, met als uitschieter rond de 50 mm. Vervorming kan ook met software bestreden worden, zoals met de lenscorrectieprofielen in Lightroom of Photoshop. Distortion
praktijk
Macro? Met een kortste scherpstel afstand van 45 cm kom je dichtbij je onderwerp. Je realiseert nog geen 1:1 afbeeldingsmaatstaf, waardoor dit strikt genomen geen macro-objectief is. Maar je kan er wel leuke plaatjes mee maken. Bij de langste brandpunt afstand en open diafragma (f/5.6) kan je een onderwerp goed isoleren van de achtergrond.

Bokeh

De meeste vakantie zoomlenzen voor camera’s met een APS-C sensor leveren een minder mooie bokeh. De Nikon 18-140 mm vormt daarop een positieve uitzondering. Met name bij een brandpuntsafstand van 140 mm hebben we opnames gemaakt die ons aangenaam verrasten. Op dit punt wint de Nikon 18-140mm het van de Nikon 18-105 mm, die ons minder kon bekoren met zijn bokeh.
Door lichtafval zie je bij volle opening de bokeh in de hoeken veranderen in kattenogen bokeh. Vanaf f/5.6 begin je de hoekige vormen van een diafragma terug te zien in de bokeh.

Overstraling

Dit objectief is net als de Nikon 18-105 mm en veel vakantiezooms van andere merken relatief gevoelig voor tegenlicht, zowel lichtvlekken als overstraling zijn dan te zien. Bij het fotograferen zal je daar rekening mee moeten houden. ghost
sunstar flare

Scherpte

Het scheidend vermogen, uitgedrukt in lijnen/sensorhoogte, bereikt in het centrum bij de verschillende brandpuntsafstanden en diafragma’s mooie waarden. De hoeken zijn minder scherp dan het centrum en diafragmeren helpt nauwelijks. Dankzij de hoge resolutie van de testcamera’s (24 megapixels) zal de lagere scherpte in de uiterste hoeken in de praktijk vrijwel niet zichtbaar zijn voor de meeste fotografen. Op dit onderdeel ontlopen de Nikon 18-105 mm, Nikon 18-140 mm en de Nikon 18-200 mm elkaar vrijwel niets. 

Klik hier om alle Imatest gegevens te zien, of op de rechterafbeelding voor een grotere versie. 

 

lieveheersbeestje

Chromatische aberatie

 

De chromatische aberratie blijft in jpg bestanden voldoende laag, mede dankzij de in-camera correctie. Bij chromatische aberratie zie je of je te maken hebt met een professioneel Nikon objectief (zodanig ontworpen dat laterale chromatische aberratie volledig afwezig is) of een goedkoper consumenten objectief, waar minder zwaar is ingezet op volledig elimineren van chromatische aberratie. Bij hele grote vergrotingen kan je in de niet gecorrigeerde RAW bestanden in de hoeken bij scherpe contrastovergangen paarse en groene randen tegenkomen. Hiernaast is een worst case praktijkvoorbeeld (beelduitsnede op 100%) afgebeeld. Dat is tegenwoordig gelukkig eenvoudig te corrigeren in Capture NX of Lightroom.

CA
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon AF-S DX 18-140 mm 3.5-5.6 G

Nikon18140mmDXimage

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

 

 

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • In het centrum goede scherpte
  • Extra afgedicht tegen stof en vocht
  • Handig zoombereik
  • Mooie achtergrondonscherpte, met name bij 140mm
  • Effectieve beeldstabilisatie
  • Gunstige adviesprijs

Nadelen

  • Sterke vervorming
  • Gevoelig voor overstraling
  • Lagere scherpte in de hoeken

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Dit is inderdaad een objectief dat je de hele vakantie op je camera kan laten zitten. En je komt dan gegarandeerd met mooie opnames thuis. De Nikon 18-140 mm is voorzien van een effectieve beeldstabilisatie en daardoor wordt de relatief lage lichtsterkte ruimschoots gecompenseerd. Het ruime zoombereik is praktisch in gebruik en de achtergrondonscherpte erg mooi. Het objectief is gevoelig voor tegenlicht. De adviesprijs is aantrekkelijk. De verschillen met de Nikon 18-105 mm en de Nikon 18-200 mm objectieven zijn optisch gezien klein. Ten opzichte van de Nikon 18-200 mm is dit objectief aantrekkelijker geprijsd en bovendien beter bestand tegen extrem omstandigheden door de extra afdichting. Ten opzichte van de Nikon 18-105mm is dit objectief duurder, maar je krijgt er een langer brandpuntsafstand, een betere afdichting tegen stof en vocht en een mooiere achtergrondonscherpte voor terug.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in