In 2009 werd de Panasonic 7-14 mm geïntroduceerd. Destijds was dit objectief veruit de meest compacte (8.3 cm lang!) en lichte (300 gram!) verwisselbare groothoek zoomlens. In vergelijking met soortgelijke objectieven voor APS-C en volformaat camera’s, is dat nog steeds zo. Voor micro-43 camera’s is er nu ook een nog kleinere en lichtere Olympus 9-18 mm zoomlens te koop. Het uiterste zoombereik van 7 mm – en dat is 14 mm omgerekend naar volformaat – maakt de Panasonic 7-14 mm nog steeds uniek. We hebben dit objectief eerder getest op een Panasonic GH2. De hanteerbaarheid in combinatie met de beeldkwaliteit van de Panasonic 7-14 mm alleen is al een goed argument om de overstap van een volformaat of APS_C camera naar micro-43 te maken.
Panasonic 7-14mm test op de Panasonic GX7
Panasonic 7-14 mm @ 7 mm f/5,6, 1/40 sEn de spectaculair goede beeldkwaliteit in combinatie met de indrukwekkende beeldhoek van dit objectief maakt het een ideale metgezel voor de Panasonic GX7 (landschapsfotografie, architectuurfotografie, straatfotografie) of voor de Panasonic GH3 (video). Vergelijk je de pixeldichtheid op een micro-43 sensor met een volformaat sensor, dan komt een 16 megapixel sensor overeen met een 60 megapixel sensor op een volformaat camera. Is de Panasonic 7-14 mm in staat om deze hoge resolutie te benutten? De Panasonic 7-14 mm heeft een twee keer zoombereik, dat overeenkomt met 14 tot 28 mm op volformaat. Het is dan ook niet het zoombereik, maar de grote beeldhoek van de Panasonic 7-14 die indruk maakt. Dit objectief is dankzij de spectaculaire beeldhoek zeer breed inzetbaar en eigenlijk onmisbaar in elke fototas, of het nou gaat om de fototas van een straatfotograaf, landschapsfotograaf of architectuurfotograaf. De korte brandpuntsafstand zorgt voor een enorme scherptediepte, zelfs al fotografeer je bij volle opening. Op de Panasonic 7-14 mm Flickr community kan je zien dat dit objectief zelfs vaak met succes wordt toegepast om mensen te fotograferen. Het levert vrolijke beelden op.{insertgrid ID = 288}
Panasonic 7-14 mm @ 7 mm f/8, 1/10 s
Architectuur Dankzij automatische correctie van vervorming is dit objetief zelfs inzetbaar voor architectuurfotografie. Gezien de enorme beeldhoek bij de kortste brandpuntsafstand is dat uniek.
Bouw en autofocus
De Panasonic 7-14 mm is degelijk gebouwd. En met de Panasonic GX7 vormt het een lichte combinatie, die lekker in de hand ligt. De aandrijving van de autofocus door de Panasonic GX7 loopt razendsnel, nauwkeurig en stil. De zoomlens verandert van lengte als je zoomt, maar dat zie je alleen maar als je de lens recht van voren ziet. Want de totale lengte van het objectief blijft onveranderd vanwege de vaste zonnekap die om het objectief heen is gebouwd. Zoals bij de meeste echte groothoekobjectieven heeft de Panasonic 7-14 mm een bolle frontlens en kan je geen filters op het objectief plaatsen. De vaste zonnekap beschermt gelukkig de frontlens. De Panasonic 7-14 mm heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Bij een groothoekobjectief zal je dat minder gauw missen. Bovendien beschikken zowel Olympus als Panasonic (met name de Panasonic GX7) camera’s over ingebouwde beeldstabilisatie.
Panasonic 7-14 mm @ Panasonic GH2, 7 mm f/6,3, 1/60 s
Lichtafval
De lichtafval van de Panasonic 7-14mm is bij volle opening iets meer dan 1 stop bij alle brandpuntsafstanden. Dat zal je in sommige praktijkopnames terug zien. Afgezien van de 7 mm brandpuntsafstand, is de lichtafval bij alle brandpuntsafstanden al na 1 stop diafragmeren gehalveerd. Bij 7 mm zijn er 2 stops nodig om de hoeveelheid lichtafval te halveren. Voor een groothoek zoomlens zijn dit erg goede prestaties. De eventuele zichtbare lichtafval is softwarematig goed te corrigeren.
Vervorming
De vervorming – een aberratie veroorzaakt door lensfouten – is bij alle brandpuntsafstanden opmerkelijk laag voor een groothoek zoomlens. Dit wordt mede veroorzaakt door de in-camera correctie van vervorming, die op zowel jpg als (in Photoshop of Lightroom geopende) RAW bestanden wordt toegepast.
Iets anders is vertekening, dat wordt veroorzaakt door het perspectief van waaruit je een opname maakt: maak je met de Panasonic 7-14 mm een foto van een gebouw waarbij je de camera een klein beetje scheef houdt, dan krijg je een sterk vertekende afbeelding. Het vergt echt oefening voordat je in staat bent om je camera zo goed recht te houden, zowel verticaal als horizontaal, dat de lage vervorming van de Panasonic 7-14 mm tot zijn recht komt. In eerste instantie zal je uit de hand opnames maken waarin je achteraf horizontale en verticale vertekening zal willen corrigeren.
Panasonic 7-14 mm @ 7 mm f/5.6, 1/60 s
Bij een brandpuntsafstand van 7 mm krijg je opnames met opmerkelijk weinig vervorming en een verrassend perspectief. In de praktijk bleek deze brandpuntsfafstand bij mij favoriet: ik gebruikte de Panasonic 7-14 mm zoomlens vrijwel als een 7 mm lens met een vaste brandpuntsafstand.
Bokeh
Bij volle opening heeft deze lens een mooie bokeh als je een foto van dichtbij maakt. Zodra je een opname maakt van een onderwerp dat een paar meter van de camera is verwijderd, is er dankzij de kleine sensor en de korte brandpuntafstand geen sprake meer van een mooi bokeh, maar van een achtergrond met veel detaillering.
In de afbeelding hiernaast laten de rode bessen op de achtergrond een mooie achtergrondonscherpte zien bij diafragma 4. Bij diafragma 11 is de mooie achtergrondonscherpte totaal verdwenen als je vanaf dezelfde positie dit onderwerp opnieuw fotografeert.
Overstraling
De Panasonic 7-14 mm heeft een bolle frontlens, waardoor het niet mogelijk is om bijvoorbeeld een UV filter ter bescherming voor de lens te plaatsen. De combinatie van een bolle frontlens en de 16 lenselementen waaruit dit objectief is opgebouwd, maken de Panasonic 7-14 mm gevoelig voor interne reflecties. In de praktijk valt de mate van overstraling en ghosting, waarschijnlijk mede dankzij de vaste zonnekap, mee.
Waar je wel goed voor moet oppassen, zijn regendruppels. Een minuscuul opgedroogd regendruppeltje op de frontlens vertoont een beeld dat lijkt op overstraling / ghosting, maar dan in iedere opname op precies dezelfde plaats. Voorzichtig poetsen van de frontlens met een zachte doek elimineert deze “ghosting”.
Ondanks de ingebouwde zonnekap is de Panasonic 7-14 mm gevoelig voor ghosting ten gevolge van fel zonlicht dat onder een scherpe hoek op de bolle frontlens valt. Voor wie gewend is om te werken met een groothoeklens is dit geen verrassing, want hier hebben bijna alle groothoeklenzen last van.
Scherpte
We hebben dit objectief eerder getest op een Panasonic GH2. Dankzij de moderne sensor van de Panasonic GX7 ligt de resolutie in deze test zelfs nog hoger dan in onze vorige test. Om de meetresultaten van een micro-43 camera rechtstreeks te kunnen vergelijken met objectieven op (APS-C/volformaat) camera’s van andere merken, hebben we de Panasonic GX op beeldverhouding 2:3 gezet. Fotografeer je in het regulieren micro-43 formaat, dan is de resolutie, uitgedrukt in lijnen per beeldhoogte, nog iets hoger dan de waarden die we hier rapporteren.Wat de scherpte betreft, is het niet nodig om te diafragmeren. De centrumscherpte van de Panasonic 7-14 mm is maximaal bij volle opening en tot diafragma 11 (qua scherptediepte overeenkomend met diafragma 22 bij een camera met een volformaat sensor) nog steeds erg goed. De scherpte in de uiterste hoeken is het hoogst na 1 stop diafragmeren (bij 5.6) en is in alle gevallen iets lager dan de centrumscherpte. Voor een groothoek zoomlens zijn dit hele goede prestaties.
Chromatische aberratie
Chromatische aberratie is, mede dankzij in-camera correctie, in de praktijk volledig afwezig. Ook in niet gecorrigeerde RAW bestanden blijft de chromatische aberratie laag. Dat is uitzonderlijk goed voor een groothoek objectief.
Panasonic 7-14 mm @ 7 mm f/4, 1/100 sPanasonic 7-14 mm @ 7 mm f/5, 1/40 sOnderwerpen die van dichtbij met een groothoek objectief worden gefotografeerd, worden veel groter dan in werkelijkheid weergegeven. Dat levert creatieve beelden op. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat dit Buddha beeld in Vietnam van zichzelf al grote voeten had.
Conclusie Panasonic 7-14mm 4 ASPH LUMIX G VARIO test
Voordelen
- Zoomlens met extreem grote beeldhoek
- Zeer goede optische prestaties qua resolutie, chromatische aberratie en vervorming
- Heel compact en degelijk gebouwd
Nadelen
- Hoge prijs
- Gevoelig voor overstraling
- Zichtbare lichtafval
De Panasonic GX7 vormt een fantastische, kwalitatief hoogstaande en tegelijkertijd opvallend licht en compacte combinatie met de Panasonic 7-14mm. Dat geldt zowel voor de bouwkwaliteit, de handligging als de beeldkwaliteit. Als je een praktijkopname gemaakt met de Panasonic GX7 + Panasonic 7-14 mm vergelijkt met praktijkopnames gemaakt met een groothoek objectief op een volformaat camera, dan sta je versteld van de kwaliteit die micro-43 tegenwoordig biedt. Aantallen megapixels zeggen niet alles. Deze groothoek zoomlens biedt bij volle opening een hogere beeldkwaliteit dan heel veel objectieven op een camera met een APS-C of zelfs een volformaat sensor, getest op camera’s met meer pixels dan de Panasonic GX7. En dat terwijl een groothoek zoomlens met een 14 mm brandpuntsafstand voor een camera met een volformaat sensor vele malen groter, ten minste drie keer zo zwaar en l ook duurder is dan de Panasonic 7-14 mm. Uit het rijtje van voor- en nadelen blijkt dat voor de Panasonic 7-14 mm superlatieven te kort schieten. Ondanks de hoge prijs is de Panasonic 7-14 mm een absolute aanrader!