Review Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S. – Een oude bekende verbeterd

0

TESTRESULTATEN Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S:

VOORDELEN

NADELEN

  • Compact en licht

  • Weerbestendig

  • Breathing gecorrigeerd

De Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S is op een aantal punten verbeterd en behoudt tegelijk al het goede van zijn voorganger.

Introductie

De Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S is de nieuwe standaardzoom voor de Micro Four Thirds camera’s van Panasonic. Het objectief heeft een bereik dat overeenkomt met dat van een 24-70mm en een hoge lichtsterkte van F2.8. Toch is het heel compact en licht, met een gewicht van maar 306 gram. Het is de derde generatie van Panasonics lichtsterke standaardobjectief en het vervangt de Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm F2.8 Asph Power O.I.S. Afgezien van de andere naam en een andere kleur van de belettering zie je geen uiterlijke verschillen. Toch zijn die er wel. De nieuwe versie stelt 10 centimeter dichterbij scherp en dat zorgt voor een grotere vergrotingsmaatstaf. Verder heeft het een nieuw mechanisme om focus breathing tot een minimum te beperken.

De camera’s van Panasonic zijn vrijwel zonder uitzondering hele goede hybrides en veel mensen zullen ze juist kopen vanwege de goede videomogelijkheden. De nieuwe Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S Optisch is een heel goed presterend objectief. Dat kunnen we nu al zeggen, omdat het optisch ontwerp bijna exact gelijk is aan dat van het voorgaande model. Een van de lenselementen was in het vorig ontwerp al gemaakt van UHR-glas, maar dat is nu nog dunner geworden. Dit zou moeten zorgen voor een betere kleurweergave, volgens Panasonic.

Bouw

De Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S is qua afmetingen en uiterlijk exact gelijk aan de Panasonic 12-35mm F2.8. Aan de buitenzijde zie je alleen aan de letters op het objectief dat het een nieuwe versie is. Het opgegeven gewicht is wel 1 gram meer en is nu 306 gram. Geen verschil dat iemand zal merken. Het objectief heeft een licht draaiende scherpstelring die geen stops heeft en een zoomring daarachter. Verder heeft het objectief een schakelaar voor de beeldstabilisatie. Het optisch ontwerp bestond en bestaat uit 14 lenzen in 9 groepen. 4 daarvan zijn asferisch, 1 lens is van UED glas en 1 van UHR glas.

De glasoppervlakken zijn voorzien van Panasonics Nano-Surface Coating. Het diafragma is ook niet veranderd, met 7 lamellen. De filtermaat is 58mm en het objectief wordt geleverd met een (korte) zonnekap. Het objectief is weerbestendig en vorstbestendig tot -10 graden Celsius met pakkingen in het objectief en een pakking aan de achterzijde. Anders dan OM-Systems geeft Panasonic geen IP-waardering op voor de weerbestendigheid. We hebben echter veel ervaring met de vorige versie in de regen en weten dat die goed bestand is tegen de elementen. 

Scherpstelling

De laatste Panasonic versie van de 12-35mm stelde al snel scherp, zeker in S-AF. Die had al een verbeterde motor ten opzichte van de eerste generatie. Het objectief heeft ook interne scherpstelling, waardoor maar een relatief lichte groep verplaatst moet worden. Dat kost minder kracht en dat zie je terug in de snelheid. De nieuwe generatie camera’s die sinds het uitbrengen van de vorige versie van de 12-35mm verschenen is, heeft echter weer een sterk verbeterde versie van Panasonics DFD-systeem en we gaan ervan uit dat de Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 hiervoor geoptimaliseerd is. We hopen dus op een verbeterde tracking en minder zoeken van de scherpstelling bij video. Een verbetering waar filmers in ieder geval wat aan gaan hebben, is de verminderde focusbreathing. Hierdoor is er veel minder sprake van een zoomeffect als je de scherpte tijdens een video verlegd van de voorgrond naar de achtergrond (of andersom). Wat ook verbeterd is, is de kortste instelafstand, die van 0,25m naar 0,15m is gegaan. De maximale vergrotingsmaatstaf is hierdoor van 0,17x naar 0,21x gegaan. Vanwege de kleinere sensor heb je voor de vergroting die je met dit objectief krijgt op kleinbeeld een objectief met een 0,42x vergroting nodig.

Beeldkwaliteit

 

De MTF-curves van de Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S zijn gelijk aan die van de vorige versie. Dat is op zich geen slecht nieuws. Op 12mm is er bij de oudere versie een fractie vertekening te zien en is de scherpte in de hoeken ietsje minder dan in het centrum, maar verder kunnen we nauwelijks kritiekpunten vinden. Toch is het mogelijk dat het nieuwe objectief nog beter presteert. Dat zou dan kunnen komen door nieuwe coatings en door het feit dat voor het UHR-lenselement ander, dunner glas is gebruikt.  Volgens Panasonic zou daardoor de kleurweergave beter moeten zijn. We hopen dat daarmee bedoeld wordt dat met name de chromatische aberraties minder zijn. De oudere versies hebben daar wel wat last van. Die zie je normaal gesproken niet, omdat de lenscorrecties die goed wegwerken. Bij Blackmagic camera’s of in software die geen gebruik maakt van de lenscorrecties zie je ze echter wel. En aberraties die er niet zijn, zorgen altijd voor een betere kwaliteit dan aberraties die gecorrigeerd moeten worden.

 
Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84°-34°

sensorformaatMicro Four Thirds
min. instelafstand

15 cm

filterdiameter

58 mm

diafragmalamellen

7

beeldstabilisator

ja

afmetingen (dxl)

68 x 74mm

gewicht

306 gr

bajonetaansluiting

Lumix G

bijzonderhedenbreathing correctie
importeurwww.panasonic.nl
verkoopprijs

€ 999,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S

:
De prijs van de Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S inmiddels best heel redelijk.

De Leica DG Vario- Elmarit 12-35mm F2.8 Asph. Power O.I.S is in vergelijking met de vorige generatie 12-35mm van Panasonic maar op enkele details verbeterd. Natuurlijk hoop je altijd op meer beeldkwaliteit. Maar als dat ten koste zou zijn gegaan van grotere afmetingen of een hoger gewicht, dan was dit objectief minder aantrekkelijk geworden. Het is nog steeds compact en licht. Al het goede is dus behouden en op een aantal punten is dit objectief verbeterd. Daar kan je eigenlijk niet over klagen bij een objectief dat al heel goed was. Wat ook behouden is, is de prijs en dat valt eigenlijk reuze mee. In 2012 vonden we dit objectief tijdens een test een beetje aan de dure kant, maar het is in al die jaren niet duurder geworden. Een prijs van (net) onder de 1000 euro voor een weerbestendige, lichtsterke standaardzoom die bestand is tegen professioneel gebruik, is tegenwoordig heel redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in