Full Review Panasonic Lumix S 35mm F1.8 – Voor film en fotografie

0

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is het vierde objectief in een reeks vastbrandpunten met deze lichtsterkte. Dit objectief heeft vrijwel dezelfde afmetingen als de andere drie en is mede daarom ideaal voor filmers.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 35mm F1.8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge scherpte

  • Redelijk lichtsterk

  • Vocht- en vorstbestendig

  • Geen focus breathing

  • Licht

  • Niet compact

  • Beetje lichtafval en CA

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 vult de bestaande reeks van 85, 50 en 24mm S-objectieven mooi aan.

 

 

Introductie

35mm objectieven zijn populair voor bijvoorbeeld reportage- en straatfotografie.  Ze zijn ook heel mooi voor portretten waarbij je wat meer omgeving wilt laten zien. Ze zijn groothoekig, maar niet zo groothoekig dat je last krijgt van perspectivische vertekening die zo kenmerkend is voor wijdere brandpunten.

 

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is het vierde objectief in een reeks vastbrandpunten met een lichtsterkte van F1.8. De andere drie zijn de Lumix S 85 mm F1.8, de Lumix S 50mm F1.8 en de Lumix S 24mm F1.8. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 past hier goed tussen en complementeert de reeks.

Goed voor video

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is een objectief in de S-serie. Dat staat bij Panasonic voor de objectieven waar de hoogste eisen aan worden gesteld. Een aantal van de objectieven uit deze serie hebben we al getest en de beeldkwaliteit daarvan is hoog. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is net als de andere S-objectieven vocht en vorstbestendig, zodat het onder alle omstandigheden kan worden gebruikt. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie, maar kan natuurlijk wel met de beeldstabilisatie in de Panasonic camera’s worden gebruikt. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is extra geschikt voor videowerk, doordat het vrijwel geen last heeft van focus breathing en omdat je in kan stellen dat de handmatige scherpstelling lineair moet zijn.

Bouw

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is relatief licht, met een gewicht van 295 gram. Panasonic beveelt het objectief aan als ‘compact’. Het is echter wel 7mm dikker en bijna een centimeter langer dan bijvoorbeeld de Sony EF 35mm F1.8. Het is dus niet heel compact, maar het heeft wel dezelfde diameter als de andere F1.8 objectieven uit deze serie en dus ook dezelfde filtermaat. Hierdoor is het objectief makkelijk uitwisselbaar in een videoset waarin gebruik wordt gemaakt van een follow focus. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is ondanks het gebruik van kunststof voor de behuizing degelijk gebouwd en voorzien van pakkingen rond alle bewegende delen en is vocht- en vorstbestendig. Het objectief is behoorlijk minimalistisch uitgevoerd, met een brede scherpstelring en een AF/MF schakelaar als enige bedieningselementen.

Het optisch ontwerp bestaat uit 11 lenselementen in 9 groepen. Voor een 35mm is het een complex ontwerp met drie asferische elementen en drie ED (Extra Low Dispersion) elementen. Het diafragma heeft 9 lamellen voor een ronde diafragma-opening. De filtermaat is 67mm.

Scherpstelling

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is natuurlijk geschikt voor Panasonics eigen DFD-systeem voor de autofocus. Dit is een systeem dat is gebaseerd op contrastdetectie. Op de nieuwste Panasonic camera’s als de S5 en de GH5 II werkt dit door snellere verwerking beter dan voorheen. In combinatie met bijvoorbeeld de S5 kan de scherpstelling van de Panasonic Lumix S 35mm F1.8 met een snelheid van 240 beelden per seconde worden gecorrigeerd. Hierdoor moet het zichtbare zoeken naar de exacte ligging van het scherptevlak veel minder worden.

We hebben het objectief ook getest op de nieuwe Lumix S5 II met fasedetectie. Op de S5 II stelt dit objectief snel en stil scherp en is het heen en weer zoeken dat met namen bij video nog weleens storend kan zijn, verleden tijd.

 

Lineair

Handmatig scherpstellen kan met de Panasonic Lumix S 35mm F1.8 zowel linair als niet lineair handmatig. Niet lineair houdt in dat de mate waarin de scherpstelling verandert afhankelijk is van hoe snel de scherpstelring gedraaid wordt. Hierdoor kan je heel nauwkeurig scherpstellen. Voor filmen is dit niet handig. Je kan in deze stand namelijk geen goede, herhaalbare focus pulls maken. Hiervoor is een lineaire scherpstelling veel handiger. De grootte van de scherpstelslag is zelfs per 30 graden instelbaar van 90 tot 360 graden. Een extra bonus voor videowerk is dat het objectief weinig last heeft van focus breathing. Het is er wel, maar niet heel nadrukkelijk. Je krijgt dus geen sterk zoomeffect als de je de scherpstelling verlegt. De kortste scherpstelafstand is 24 cm. De maximale vergroting die daarmee haalbaar is, is 0,22x. Dat is gemiddeld voor een groothoek als deze.

Beeldkwaliteit

centrumscherpte zien. Het scherpteverloop zet echter al wel vrij snel in. De scherpte en het contrast trekken in de hoeken met iets meer dan een stop diafragmeren al behoorlijk bij en op F4 zijn de hoeken vrijwel maximaal, al halen ze nooit helemaal de scherpte van het centrum. Die verbetering van de beeldkwaliteit in de hoeken met diafragmeren is ook te danken aan de afname van de lichtafval.

Lichtafval op F1.8 en F4, met lenscorrecties aan.

Op volle opening is er wel wat lichtafval te zien, ook met de lenscorrecties aan, maar dat wordt met een stop diafragmeren al duidelijk minder en op F4 heb je er praktisch gezien eigenlijk geen last meer van. Op de Lumix S5 II heb je met de lenscorrecties aan geen last van vertekening en eigenlijk nauwelijks van chromatische aberraties, al zijn die zonder correcties wel degelijk aanwezig. Alleen in de uiterste hoeken is er soms nog iets van te zien. In de onscherpte kan je soms nog wel iets zien van longitudinale chromatische aberraties, waarbij onscherpe partijen in de achtergrond een lichte groenzweem langs de randen krijgen en in de voorgrond een magenta zweem. Dit is niet iets dat met profielen of in software kan worden gecorrigeerd.

 

 

Tegenlicht is iets waar het objectief geen moeite mee heeft. Zelfs met de zon in beeld is er geen sprake van een verlies van contrast en inwendige reflecties hebben zijn er nauwelijks te zien.

Om zonnesterren te creëren moet je wel flink diafragmeren en heel scherp worden ze niet. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 geeft een fraai bokeh op volle opening met een mooi verloop naar de onscherpte.

 

 

Panasonic Lumix S 35mm F1.8

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

63°

sensorformaatfull frame
min. instelafstand24 cm
filterdiameter67 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)74×82 mm
gewicht295 gr
bajonetaansluiting

L-vatting

bijzonderheden

Geen focus breathing

importeur

of /be

verkoopprijs

€ 649,00

  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/54
vertekening/54
vignettering/54
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering8,9

Conclusie test Panasonic Lumix S 35mm F1.8

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 laat voor fotografen weinig te wensen over en onderstreept een van Panasonics sterkste punten: video.

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is een logische aanvulling op de huidige reeks F1.8 S-objectieven. Tussen 50mm en 24mm zat natuurlijk nog een behoorlijk gat. De 35mm vult dat mooi op en biedt reportagefotografen een van de meest populaire brandpunten. De extra mogelijkheden onderstrepen nog eens een van Panasonics sterkste punten: video. De instelbare, lineaire handmatige scherpstelling en de afwezigheid van focus breathing maken dit objectief extra aantrekkelijk. Dat maakt het eigenlijk wel jammer dat het objectief geen klikloze diafragmaring heeft. Dan zou het helemaal een vrijwel perfect cine-objectief zijn. Voor fotografen laat dit objectief weinig te wensen over, met goede prestaties, een mooie lichtsterkte en uitstekende weerbestendigheid. De prijs is in overeenstemming met de geboden kwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in