
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Testresultaten Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 | |
Voordelen | Nadelen |
https://focus-review.com/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=2370#wf-editor-source |
|
25mm biedt een blikveld met menselijk perspectief
f/1.7 biedt de mogelijkheid om te spelen met scherptediepte en bokeh
De Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 heeft een 25mm brandpuntsafstand.Op een micro-43 camera komt dat qua beeldhoek overeen met een 50 mm standaardlens op een camera met een volformaat sensor. Dat is een beeldhoek die ongeveer overeenkomt met wat het menselijk oog scherp kan zien en wat we dus een beetje als normaal ervaren. Qua belichting komt de Panasonic 25mm f/1.7 overeen met een 50mm f/1.7 op een camera met een volformaat sensor. Voor de scherptediepte moet je het diafragmagetal verdubbelen en komt het overeen met een 50 mm f/3.5. Dat laatste vinden sommigen een nadeel, omdat je zo minder bokeh krijgt, minder onscherpte in de achtergrond wanneer je een portret maakt. Het kan ook een voordeel zijn. Met een vergelijkbare 50mm f/1.7 op een volformaat camera, krijg je op volle opening bij een portret al niet eens het hele gezicht scherp.
Bij weinig licht, als je de grootste lensopening moet gebruiken, krijg je met de Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 op volle opening meer scherptediepte en kan je bijvoorbeeld veel gemakkelijker een dubbelportret van twee personen maken. Het 25mm brandpunt van de Lumix G geeft een volledig natuurlijk perspectief. Dat betekent dat je er alle kanten mee uitkan en dat de lens zich niet aan je opdringt met groothoek- of tele-effecten. Het betekent ook dat je zelf moet zorgen dat het beeld dat je maakt interessant genoeg is. Een belangrijke reden waarom dit soort ‘standaard’lenzen altijd zo populair zijn geweest, is dat ze een hoge beeldkwaliteit en lichtsterkte boden voor een relatief lage prijs. Een even lichtsterkte en goede groothoek of tele is over het algemeen toch net wat moeilijker te maken. En dat blijkt ook weer bij de Panasonic Lumix G 25mm f/1.7. Het objectief is erg goedkoop als je kijkt naar de bijna foutloze beeldkwaliteit die je ervoor terugkrijgt.
Bouw en autofocus
De behuizing van de Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 is vrijwel geheel van kunststof. Dat maakt het objectief lekker licht (125 gram) en zorgt ervoor dat je ook in de winter geen koud gevoel krijgt wanneer je met deze lens werkt. Voor objectieven zo compact als deze 25mm is het gebruik van kunststof wat ons betreft ook gewoon beter dan metaal. Wanneer je een lensje als dit per ongeluk laat vallen, dan zorgt het lage gewicht ervoor dat je maar zelden schade hebt. In kunststof krijg je geen deuken en om het te laten barsten moet je het van veel hoger laten vallen dan normaal gesproken mogelijk is. De 25mm f/1.7 is 52mm lang, bijna 61mm in doorsnede en de filtervatting is 46mm. De lens heeft zeven diafragmabladen en maakt gebruik van twee asferische lenzen en een lens die bestaat uit glas met een ultra-hoge brekingsindex, ter voorkoming van kleurfouten. Voor een objectief in deze prijsklasse is dat behoorlijk indrukwekkend.
Autofocus
De De Lumix G 25mm f/1.7 scoort ook op het gebied van autofocus goed. In vergelijking met oudere Panasonic objectieven, is de AF-snelheid toegenomen. Het geluid dat de camera en de stappenmotor in de lens maken tijdens het scherpstellen is gereduceerd tot vrijwel nul. De Panasonic 25mm f/1.7 communiceert tijdens het scherpstellen met behulp van het Contrast AF en DFD (Depth from Defocus) 240 keer per seconde met de camera. Hierdoor is de Panasonic 25mm f/1.7 stiller en sneller dan bijna alle objectieven van andere merken, maar ook sneller dan bijvoorbeeld de Panasonic 20mm f/1.7 II ASPH LUMIX G pancake of de Panasonic Leica 25mm f/1.4. Ook dat draagt bij aan de universele inzetbaarheid van deze lens. De kortste scherpstelafstand is 0.25 meter en de maximale vergrotingsmaatstaf bedraagt hierdoor 0,17x. Het is daarmee geen macro-lens. Vergelijk je het met een volformaat camera, dan is de vergrotingsmaatstaf 0,35x. En dat is eigenlijk best heel goed. Je kan dus toch heel behoorlijk kleine onderwerpjes fotograferen met dit objectief.
beeldkwaliteit
De Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 levert een goede scherpte al bij volle opening. Het centrum is nog wel iets scherper dan de hoeken, maar het verschil is minder groot dan bij bijvoorbeeld de Lumix 20mm /f1.7 pancake. Diafragmeren naar f/2.8 zorgt voor een kleine toename van de scherpte in het centrum en een duidelijke verbetering van de hoeken. Die zijn dan bijna op het niveau van het midden van het beeld. Nog een stop verder, op f/4, bereikt dit objectief zijn maximale kwaliteit. Die scherpte op f/5.6 is al even goed en daarna neemt het weer langzaam af, al zijn f/8 en f/11 nog prima bruikbaar als je de extra scherptediepte nodig hebt. Wat over het hele bereik opvalt is dat de scherpte mooi gelijkmatig over het hele beeldveld verdeeld is, afgezien van de grootste opening. Daarin scoort de 25mm f/1.7 duidelijk beter dan de kleinere 20mm f/1.7.
Lichtafval en vertekening
Vertekening is iets waar je je bij objectieven voor spiegelloze camera’s niet erg druk over hoeft te maken, omdat dit al in de camera wordt gecorrigeerd en je er in de praktijk dus eigenlijk nooit iets van zult zien. Sommige groothoekobjectieven voor spiegelloze camera’s hebben echter zo’n grote vervorming, dat het corrigeren ervan ten koste gaat van de scherpte aan de rand van het beeld. Daarom is het toch iets dat we blijven testen. De Panasonic Lumix G 25m f/1.7 laat in ongecorrigeerde raw-bestanden zien dat het niet helemaal vrij is van vertekening. Die is dan 1,5 procent tonvormig. De camera corrigeert dat tot vrijwel 0%. Daarom is er in de jpeg-grafiek eigenlijk niets te zien. Dat de correctie van de vertekening in dit geval nauwelijks ten koste gaat van de scherpte blijkt uit de bovenstaande resolutiegrafieken.
Lichtsterke objectieven hebben over het algemeen altijd wel iets last van lichtafval naar de hoeken op volle opening en de Lumix G 25m f/1.7 is daar geen uitzondering op. In raw is het 1,6 stops op f/1.7 en dat zou je in de praktijk kunnen zien. Deze lichtafval wordt in de camera echter al terug gebracht naar 0,6 stops en zelfs 0,2 stops op f/2.8. Dat zijn waardes die je in de foto’s niet meer zult zien en die in de praktijk dus ook niet van belang zijn. De Lumix G 25m f/1.7 presteert dus eigenlijk op alle belangrijke punten uitstekend.
Praktijkfoto’s
Benieuwd naar de prestaties van de Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.
Conclusie Test Panasonic 25mm f/1.7 @ Panasonic G9
Investeer in een lichtsterke standaardlens als de Panasonic Limix 25mm f/1.7.
Hij is niet duur en je beleeft er lang en veel plezier aan.
We vroegen ons af op welke wijze de Panasonic zich onderscheidt van de Panasonic 20mm f/1.7. Het antwoord daarop is tweeledig: om te beginnen is de AF stiller en sneller. En daarboven op komt nog dat de scherpte naar de hoeken beter is. Er is dus minder verloop van de scherpte dan bij de 20mm. Aan de andere kant is de 25mm f/1.7 wel weer groter dan de 20mm f/1.7. Het is een kwestie van smaak wat je beter bevalt. Als je de camera in je jaszak wil stoppen, kies dan voor de 20mm f/1.7. Ben je van plan om vaker handmatig scherp te stellen, dan bevalt de grotere 25mm f/1.7 je waarschijnlijk beter. Het verschil in beeldhoek tussen 25mm en 20mm zal voor de meeste fotografen geen halszaak zijn: dat is klein en went zodar je voor een van de twee Lumix alternatieven hebt gekozen. Hoe verhoudt de Panasonic 25 mm f/1.7 zich tot de oudere, lichtsterkere en duurdere Panasonic Leica 25 mm f/1.4? Opnieuw is de AF van de 25mm f/1.7 stiller en sneller (al hebben we geen meetresultaten van de 25 mm f/1.4). Wat beeldkwaliteit, gewicht en afmetingen betreft zijn er geen schokkende verschillen. De 25mm f/1.4 wint het qua beeldkwaliteit en bokeh van de 25mm f/1.7 Daar staat echter een winkelprijs tegenover, die ongeveer die 2,5 keer zo hoog is als van de 25mm f/1.7. De Panasonic 25mm f/1.7 is, kortom, een aantrekkelijk geprijsd standaardlensje met een goede bouw- en beeldkwaliteit, waar een starter veel plezier aan kan beleven.