Test Panasonic LEICA DG VARIO-ELMARIT 50-200 mm / F2.8-4.0 ASPH

0
Panasonic ‘s nieuwste ultra-telezoom lens is de LEICA DG VARIO-ELMARIT 50-200 mm / F2.8-4.0 ASPH  (~ 100-400mm op een 35mm-sensor-camera) is de derde lens in de LEICA DG VARIO-ELMARIT F2.8-4.0 serie. Deze serie lichtsterke en compacte zoomlenzen heeft nu een bereik van ultragroothoek tot supertelefoto en biedt stuk voor stuk een uitzonderlijk mooie beeldkwaliteit voor foto- en video-opnames.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

 1050944

Panasonic Leica Vario-Elmar, Elmarit, Summilux of Nocticron

De 9 Panasonic Leica lenzen hebben 5 verschillende Leica namen, die corresponderen met de lichtsterkte van de objectieven:

De combinatie van 5-assige beeldstabilisatie en de hoge lichtsterkte van F2.8-4.0, maakt deze lens uitermate geschikt voor low-light opnames, zoals opnames van wilde dieren of indoorsporten. Het lange brandpunt en de hoge lichtsterkte zijn ideaal voor portretten, waarbij het onderwerp mooi vrij komt van de achtergrond.

1200slantkopie

Te gebruiken in combinatie met Panasonic teleconverters

panasonicdmw tc14 1 4x teleconverter 1371572

Met Panasonic’s1.4x  teleconverter DMW- TC14 tover je de beeldhoek van de Panasonic 50-200mm om in een 560 mm (35mm-sensor camera equivalent) en met Panasonic’s 2,0x teleconverter DMW-TC20 zelfs tot 800 mm (equivalent van 35mm-camera). Gelukkig is de Panasonic 50-200mm lichtsterk, want met een 2x teleconverter verlies je 2 stops aan lichtsterkte en met een 1.4x converter verlies je 1 stop. Met de 1.4x converter blijft de AF snelheid verrassend goed. Met de 2x converter wordt de AF snelheid gereduceerd tot ongeveer 300ms. Voor een extreme telelens is dat nog altijd een topprestatie, maar in vergelijking met de AF snelheid zonder 2x converter is de benodigde tijd om scherp te stellen 3 keer zo lang geworden. De AF nauwkeurigheid is – ook bij gebruik van teleconverters – extreem goed.

5-assige beeldstabilisatie: Power OIS en Power OIS II

IStest

De POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer) compenseert trillingsonscherpte effectief, waardoor het mogelijk is om zelfs zonder statief opnames te maken. De lens werkt met Dual I.S. (Image Stabilizer), in combinatie met de Panasonic LUMIX GX9, GX8 en GX80. De verbeterde versie, Dual I.S.2, kan de Panasonic 50-200mm gebruiken in combinatie met de Panasonic LUMIX G9, GH5, G80.

Bouw Panasonic LEICA DG VARIO-ELMARIT 50-200 mm / F2.8-4.0 ASPH

H ES50200

Die 67mm filtermaat is gelijk aan de filtermaat van de Panasonic Leica 8-18mm en de Panasonic 12-60mm zooms. Daarmee vormt dit trio zowel wat zoombereik als filtergebruik een ideale combinatie.

Een 50-200mm micro-43 zoomlens heeft dezelfde beeldhoek als een 100-400mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor. Maar met een gewicht van 650 gram, een 67mm filtermaat en een lengte van 13 cm (zonder zonnekap) is deze telezoom opvallend licht en compact.

Alle objectieven van de Vario-Elmarit serie zijn voorzien van Panasonic’s Nano Surface Coating-technologie om ghosts (dubbelbeelden) en flare (lichtvlekken/overstraling) te minimaliseren. Verder zijn deze zoomlenzen robuust en stof- en spatwaterdicht en zelfs vorstbestendig tot temperaturen van -10 graden Celsius, waardoor ze geschikt zijn voor professioneel gebruik onder extreme omstandigheden.

Je zal zeer snel vertrouwd zijn met de bediening van Panasonic Leica 50-200mm zoom. Op deze zoomlens tref je twee schakelaars aan: voor autofocus (AF/MF) en beeldstabilisatie (aan/uit). Het dichtst bij de camerabody zit een brede geribbelde zoomring. De scherpstelring is smaller, ook geribbeld en zit meer aan het uiteinde van de lens. Zowel de scherpstelring als de zoomring bieden een prettige weerstand. Als je de camera om je nek hangt, zal de zoomring niet onder invloed van de zwaartekracht van brandpunt veranderen.

Het lensontwerp bestaat in totaal uit 21 elementen in 15 groepen, waaronder twee UED (Ultra Extra-low Dispersion) lenzen, twee ED (Extra-low Dispersion) lenzen en twee asferische lenzen. Het gebruik van deze lenzen onderdrukt sferische vervorming en chromatische aberraties. Hierdoor worden van het midden tot de rand een hoge resolutie en hoog contrast bereikt.

Snelle en nauwkeurige AF

AF is razendsnel: van oneindig naar 1,5 meter in 50 ms (@50mm) tot 150 ms (@200mm). Er zijn maar heel weinig telelenzen (zowel zoom als vast brandpunt), van welk merk dan ook, die daarbij in de buurt komt.

Omdat de AF scherp stelt op het sensorsignaal, heb je geen last van front- of backfocus en is de AF ook nog eens heel nauwkeurig. Een telelens met een kortste scherpstelafstand van 75 cm biedt ook kansen voor macro-fotografie: weliswaar bereik je geen afbeeldingsmaatstaf van 1:1 (het onderwerp is net zo groot als de afbeelding op de sensor), maar met een afbeeldingsmaatstaf van 1:2 (full frame equivalent) maak je mooie insectenopnames, zonder het onderwerp te verstoren.
De AF- trackingprestaties bij zoomen zijn volgens Panasonic ook verbeterd, dankzij de snelle frameanalyse voor scherpstelcontrole. De sensordrive van max. 240 fps zorgt ervoor dat camera’s met een uiterst snelle en nauwkeurige Contrast AF (denk aan: Panasonic G9) optimaal worden benut. Het helpt ook vibratie te verminderen. In de praktijk vertoonde deze 50-200mm zowel op een GX9 als op een G9 af en toe hunting. Mogelijk is het een kwestie van een firmware update, want de beide andere Panasonic Leica telelenzen (200mm f/2.8 en 100-400mm) hebben hier minder last van,
Deze nieuwe lens blinkt ook uit in video-opnameprestaties. Het interne scherpstelsysteem zorgt voor een stille bediening. Bovendien helpt het aandrijfsysteem met microstappen in het diafragmaregelgedeelte de camera zich snel aan te passen aan veranderingen in helderheid bij zoomen en pannen.

beeldkwaliteit

 1050909

Dit objectief heeft niet alleen een hoge bouwkwaliteit en een hoge lichtsterkte, maar ook een hoge beeldkwaliteit over het hele zoombereik. De scherpte is al goed vanaf volle opening. Diafragmeren is wat de scherpte betreft niet nodig. Vanwege diffractie is het verstandig om niet verder te diafragmeren dan f/11, want dat gaat ten koste van de algehele scherpte (de scherptediepte neemt weliswaar toe, maar de scherpte wordt over het hele beeld minder vanwege een natuurkundig verschijnsel waar niets aan valt te doen). Bij 50mm benadert deze zoom de scores van de vaste brandpunten Olympus 45mm f/1.2 PRO en de Olympus 45 mm f/1.8 ED M.Zuiko Digital.  Bij 150mm zijn de prestaties bijna net zo goed als van de Olympus PRO 40-150mm f/2.8. Bij 200mm zijn de prestaties bijna net zo goed als van de Panasonic Leica 200mm f/2.8.

Bij volle opening (~f/2.8) bij de korte brandpuntsafstanden en (~f/4) bij de langere brandpunten kan de lichtafval in opnames met egale vlakken (luchten) zichtbaar zijn. Indien nodig is dit achteraf nog makkelijk te corrigeren. Na 1 stop diafragmeren is de lichtafval volledig verdwenen. Vervorming is in niet gecorrigeerde RAW bestanden al heel mooi (minder dan 1 % over het hele zoombereik), maar bij het openen van RAW bestanden in Lightroom / Photoshop, of de in-camera jpg bestanden is het zelfs nog aanzienlijk minder. Leve de automatische lenscorrecties.

 1050957

JPGdistort

Conclusie Test Panasonic 50-200mm f/2.8-4 LEICA DG VARIO-ELMARIT

H ES50200E

VOORDELEN

  • Fantastische beeldkwaliteit over het hele zoombereik
  • Fantastische bouwkwaliteit: stof–, spatwater- en vriesbestendig
  • Te combineren met Panasonic ‘s 1.4x en 2x teleconverters
  • 67mm filtermaat (ook bij veel andere Panasonic lenzen)
  • Verschrikkelijk goede beeldstabilisatie
  • Snelle en nauwkeurige AF
  • Compact en licht voor een high-end telezoom

Nadelen

  • In de praktijk hunt de AF in sommige situaties
 

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Voor de beschrijving van de Panasonic 50-200mm f/2.8-4 LEICA DG VARIO-ELMARIT is 1 woord genoeg: WOW!

Dromen bestaan. Een lichtsterke telezoom die je lange tijd om je nek kan hangen, zonder nekklachten te krijgen. Die zo klein is, dat er 67mm filters op passen, die normaal bij objectieven met veel kortere brandpuntsafstanden worden gebruikt. Die gebouwd is als een tank en toch maar 655 gram weegt. Waar je dankzij de super effectieve 5-assige beeldstabilisatie opnames kan maken bij 200mm (met een beeldhoek die overeenkomt met 400mm @ full frame) met een sluitertijd van 1/13 seconde! En dan is het zoombereik ook nog eens uit te breiden door deze zoom te combineren met Panasonic ‘s 1./4x  converter of 2x converter. Op de beeldkwaliteit van die combinaties komen we binnenkort terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in