Test PANASONIC G9

0
Oslo: Panasonic G9 + Panasonic Leica 8-18mm @ 18mm, 100 ISO f/5.6, 1/1000sec>
Van Portugal tot boven de poolcirkel (@-25 graden Celsius) was de Panasonic Lumix G9 mijn betrouwbare metgezel voor actie-, sport en natuurfotografie. Zowel de razendsnelle continu-AF van de Lumix G9 als de snelste single AF van alle tot op dit moment geteste camera’s waren indrukwekkend. De weersbestendige body en de superstille mechanische sluiter waren super. En de specificaties van de Panasonic Lumix G9 liegen er niet om: 4K 60p (150 Mb/sec) video, 4K en 6K Photo, een dubbele UHS-2 SD kaartsleuf, 5 assige beeldstabilisatie, 40 tot 80 megapixel hoge resolutie opnames.

Klik op de camera voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Panasonic Lumix G9: meer dan perfect voor actie-, natuur en sportfotografie.

Panasonic biedt een uitgebreide keuze aan camera’s:

  • de aantrekkelijk geprijsde Panasonic G80, met de ergonomie van een spiegelreflexcamera en de voordelen van een spiegelloze systeemcamera, is de meest populaire Panasonic camera. Het is een breed inzetbare camera, geschit voor een grote groep (vrwijwel alle amateur fotografen).
  • het hybride vlaggenschip Panasonic GH5 (sinds kort ook een GH5s), ziet er net zo uit als een G80, maar biedt bovenop alle fotografische mogelijkheden van de G80 alles wat een professionele videograaf nodig heeft voor het maken van hoogwaardige 4K video opnames. De GH5 is razend populair bij iedereen die zich serieus met video bezig houdt, omdat deze camera een beeldkwaliteit en mogelijkheden biedt, die je bij andere merken aantreft bij professionele camera’s, die duizenden euro’s meer kosten.
  • de ideale reiscamera (of camera voor straatfotografie) Panasonic GX9 (met de GX80 en GX8 als voorlopers), met de afmetingen, ergonomie en het gebruiksgemak van een meetzoekercamera. Dit type camera wordt minder verkocht dan camera’s zoals de G80, maar meetzoekercamera’s worden hogelijk gewaardeerd door reis- en straatfotografen die bewust kiezen voor een weinig opvallende, hoogwaardige camera.
  • supercompacte camera’s, zoals de Panasonic GX800 en GF7, die ideaal zijn voor beginnende fotografen en bloggers, die altijd een betaalbare, compacte en goede camera bij zich (willen) hebben. 

G9 BODY top K

In dit rijtje ontbrak de G9: een vlaggenschip voor natuur-, actie- en sportfotografie: een robuuste, vriesbestendige en stof- en spatwaterdichte camerabody met een 20 megapixel sensor zonder anti-aliasing filter), die in een paar millisecondes scherpstelt, opnames kan maken met burst-snelheden tot 60 beelden (RAW en jpg) per seconde tot 20 opnames per seconde met continu AF.
Ook al bestaat de doelgroep van deze camera uit fotografen, dat wil niet zeggen dat Panasonic bezuinigt heeft op de videomogelijkheden. Met 4K in 60 beelden per seconde en Full HD in 180 beelden per seconde maak je met de Panasonic G9 video opnames, die je niet kan maken met camera’s van andere merken in deze prijsklasse.

De Panasonic G9 is de eerste Panasonic Lumix camera die voorzien is van een LCD venster bovenop de body. Gevorderde fotografen die gewend waren om met een high-end spiegelreflex camera te fotograferen, stellen een LCD venster bovenop de camera op prijs. Een natuurfotograaf die vanaf statief werkt, bijvoorbeeld, ziet zo in 1 oogopslag de camera-instellingen zonder door zijn knieën te hoeven om door de zoeker te kijken. Hiervoor zou je ook het vrij draaibare en kantelbare LCD scherm achter op de camera kunnen gebruiken, al is de batterij dan wel eerder op als je dat langdurig zou doen.

Bijzonder veelzijdig

G9 BODY back K LCDDe Panasonic G9 is zowel stof-, spatwaterdicht en vriesbestendig (gegarandeerd tot -10 graden). Tijdens een paar weken boven de poolcirkel was er geen moment dat de camera er ook maar aan dacht om op te houden, ook al sneeuwde het af en toe en werden er soms temperaturen van -24 graden bereikt. Maar misschien nog wel het meest opmerkelijke, is de combinatie van een weersbestendige camera met een volledig draaibaar en kantelbaar touch screen. Dat vind je alleen bij Panasonic en Olympus.
De Canon 6D is een van de andere zeldzame eerste zwaluwen die de zomer voorspellen. Deze Canon camera met een volformaat sensor is ook weersbestendig (maar niet vriesbestendig) en heeft bovendien een vrij draaibaar en kantelbaar beeldscherm. Maar de touch screen functionaliteit is beperkt, terwijl de G9 de mogelijkheden van het touch screen volledig benut.

Panasonic GH5 vs G9

De Panasonic GH5 en de G9 hebben een gelijkwaardige 20 megapixel micro-43 sensor.  Hoewel Panasonic aangeeft dat de modernere Venus beeldprocessor van de G9 een iets betere beeldkwaliteit dan van de GH5 mogelijk maakt, zijn er andere meer in het oog springende verschillen.
De eerste in het oog springende verschillen zijn de rode ring om de knop voor de transportmodus en het LCD scherm boven op de G9. In vergelijking met de Panasonic GH5 is de G9 iets kleiner, maar heeft een groter handvat, waardoor de G9 prettiger in de hand ligt in combinatie met een 100-400mm of 200mm f/2.8 telelens.
De Panasonic GH5 biedt een hogere video beeldkwaliteit (4:2:2 10 bit) en specifieke videobeeldstijlen, zoals Hybrid log gamma, of (tegen een kleine meerprijs) V-logL. De Panasonic G9 biedt eveneens 4K @ 60p video, maar onderscheid zich als professionele fotocamera. Met continu AF is de GH5 geen partij voor de veel snellere G9. De buffer van de GH5 (onbeperkt bij jpg opnames) is  groter dan van de G9 (ca 50 jpg opnames), terwijl je met de G9 (60 beelden per seconde) de buffer eerder volmaakt dan met de GH5 (12 beelden per seconde). De Panasonic G9 biedt de mogelijkheid om vanaf statief hoge resolutie opnames te maken. Met de GH5 kan dat niet.
De grotere zoeker van de circa 200 euro goedkopere G9 (0,89x: werkelijk uniek!) ten opzichte van de GH5 (0,76x) is een aangename verrassing, net als de verbeterde beeldstabilisatie die volgens de specificaties met sommige Panasonic objectieven 6,5 stops (vs 5,5 met de GH5) oplevert.

Autofocus

 1000647Panasonic camera’s maken voor de autofocus alleen gebruik van contrastdetectie en niet van fasedetectie, zoals de meeste andere merken. Toch is de AF van de Panasonic G9 sneller. Bij single-AF leidt biedt de Panasonic G9 de snelste AF resultaten van alle systeemcamera’s (spiegelreflex en spiegelloos) van alle merken die we hebben getest (meer dan 50 camera/lens combinaties). Omdat Panasonic scherpstelt op het sensor signaal, geldt het niet alleen voor de scherpstelsnelheid, maar ook voor de nauwkeurigheid: Olympus en Panasonic camera’s scoren in onze testen heel erg hoog als het gaat om de scherpstelnauwkeurigheid.
Bij continu AF lukte het Panasonic tot op heden nog niet om net zo snel an nauwkeurig scherp te stellen als de concurrentie. Maar dat lukt de Panasonic G9 wel: die stelt bij continu opnames ongeveer net zo succesvol scherp als een Canon 7D mk2. Beide camera’s zitten de Nikon D500 als beste actiecamera vlak op de hielen. 

AFspeedG9

Bovenstaande opnames zijn beelduitsnedes van twee opeenvolgende beelden, geschoten met continu-AF met 20 beelden per seconde, waarbij ik het centrale AF punt verplaatste van het witte paard (eerste opname) naar het bruine paard (tweede opname). Het lukt de Panasonic G9 om deze twee paarden, die in galop op de camera komen toegesneld, met continu AF bij te houden. De prestatie is extra opmerkelijk, omdat de opnames zijn gemaakt met een 200mm f/2.8 telelens, met een beperkte scherptediepte.
Een andere opvallende eigenschap van Panasonic camera’s, is dat ze opmerkelijk goed scherpstellen bij weinig licht, onafhankelijk van het diafragma dat je kiest. Omdat een groot deel van het sensor oppervlak wordt gebruikt voor AF, stelt de Panasonic G9 nog scherp bij -4EV. Specificaties zeggen overigens niet alles. Sony camera’s hebben volgens de specs eenzelfde gevoeligheid, maar dat wordt in de praktijk minder. Sony camera’s stellen scherp bij het diafragma dat je hebt ingesteld op de camera. Wil je bij weinig licht een opname maken met veel scherptediepte, dan ben je met een Panasonic (net als met een Nikon) camera in het voordeel ten opzichte van een Sony camera.

Panasonic G9:  Bouwkwaliteit & Features

De Panasonic G9 body is iets kleiner dan de Panasonic GH5, maar heeft een iets groter handvat, waardoor de camera makkelijker in de hand ligt met een grote telelens. De stof-en spatwaterdichte aluminium body is oerdegelijk en ligt lekker in de hand. De camera is voldoende groot om ook voldoende ruimte te bieden voor bediening van alle knoppen. Wat enige tijd kostte om te wennen, was dat de sluiter heellicht staat afgesteld. Als je de sluiter half indrukt, dan stelt de camera scherp. Maar bij de Panasonic G9 maakte ik in het begin meteen al een opname, terwijl ik alleen maar scherp wilde stellen. Hoe langer id de G9 in gebruik had, des te minder ik onbedoeld een opname maakte.  

Snelste sluitertijd  Panasonic G9: 1/32.000 sconde!

Persoonlijk vind ik het prettig om een camera op diafragmavoorkeuze (landschappen of portretten) of sluitertijdvoorkeuze (actie- en sportfotografie) en dan mijn wijsvinger te gebruiken vooor diafragma of sluitertijd en mij duim voor over- en onderbelichting, terwijl de camera staat ingesteld op auto ISO (met 3200 als bovengrens). De Panasonic G9 schiet, als je de elektronische sluiter gebruikt 60 beelden per seconde bij vooraf scherpstellen (AF-S) of 20 beelden per seconde bij continue autofocus (AF-C). Dankzij een ruime buffer houdt de G9 dat ook lange tijd vol: bijna 50 RAW + jpg opnames in 1 serie.

G9 LKIT front K BGG9

Let op de nieuwe schakelaar rechtsonder: deze schakelaar is toe te kennen aan een reeks specifieke menu functies. Tijdens de test gebruikte ik deze knop om snel te schakelen naar de night-modus.

beeldkwaliteit Panasonic G9

 1011742

Panasonic G9 + Panasonic 200mm f/2.8

De Panasonic G9 zit wat beeldkwaliteit betreft, dicht bij de Olympus OM-D EM1 mk2 en de Panasonic GH5. Door een betere ruisonderdrukking is de beeldkwaliteit van de Panasonic G9 bij hoge ISO instellingen beter dan van de Panasonic GH5: boven de 400 ISO verliest de G9 minder aan detaillering door de toenemende ruis onderdrukking. de kleurweergave is mooi neutraal en aangenaam. Bij hele hoge contrasten blijft er bij micro-43 camera’s minder detaillering over in de hooglichten dan bij full frame camera’s. 

80 megapixel opnames dankzij pixelshift

Demo

Wat resolutie, dynamisch bereik  en signaal ruis houding betreft, zijn de Panasonic G9 pixels shift opnames vergelijkbaar met opnames gemaakt met een Canon 5DsR, Sony A7R II of een Nikon D810.

Net als de Olympus OM-D EM1 mk2 en de Sony A7R III kan de Panasonic G9 de beeldstabilisatie van de sensor zo nauwkeurig sturen, dat het mogelijk is om een serie van opnames te maken, waarbij de sensor 1 pixel verschoven wordt. In deze pixel shift modus kan je tot aan 80 megapixel opnames maken, met een ultrahoge resolutie. Deze feature is ideaal voor table-top en macrofotografie, waarbij het onderwerp niet beweegt. Voor een landschapsopname moet het zo windstil zijn, dat er geen blaadje beweegt tijdens het maken van de serie opnames. De resultaten zijn indrukwekkend: de Panasonic G9 kan zich dankzij de pixelshift functie wat resolutie betreft meten met de allerbeste full-frame camera’s van dit moment. Het is ook mogelijk om meerdere opnames te combineren tot een 40 megapixel opname, die minder last heeft van moiré en waarvan de signaal/ruis verhouding beter is dan van een normale G9 opname. Hieronder zie je een Youtube filmpje van Panasonic Australië met een demonstratie van pixel shift op een Panasonic G9.

Focus stacking

Bij studio-fotografie en macro-opnames stuit je snel op het probleem dat het niet mogelijk is om met behulp van diafragmeren het onderwerp van voor tot achter scherp te krijgen. Voor een grote scherptediepte heb je een zo klein mogelijk diafragma nodig, maar hoe kleiner je een diafragma maakt, des te meer scherpte je verliest door diffractie. En bij macrofotografie is de scherptediepte zo klein, dat zelfs f/22 niet voldoende is.
De beste oplossing voor dit probleem is focus-stacking, waarbij je vanaf statief een serie opnames maakt waarbij het scherpstelpunt steeds een klein beetje is verschoven en vervolgens alle opnames samenvoegt tot 1 volledig scherp beeld. Bovenstaande productopname – van voor tot achter scherp – is op deze manier gemaakt met de Panasonic G9. Je geeft in het cameramenu bij focus-bracketing op hoeveel opnames je wilt hebben en hoe groot de stappen moeten zijn waarin de AF wordt aangepast. De Panasonic G9 (en de meeste andere Panasonic camera’s)  doet dan de rest. In de camera wordt ook de samengestelde opname gemaakt en opgeslagen als jpg. Wil je liever zelf met RAW opnames aan de slag in Photoshop, zoals bij de bovenstaande opname, dan kan dat ook.

Signaal Ruis verhouding

2500iso2 1

Panasonic G9 + Panasonic Leica 200mm f/2.8 @ 3200 ISO

Bovenstaande jpg opname rechtstreeks uit de camera  is gemaakt onder gunstige omstandigheden, met 3200 ISO. Dat zou je niet zeggen, als je de opname ziet: er is minder ruis zichtbaar dan je zou verwachten voor een 3200 ISO opname gemaakt met een micro-43 sensor. Ik geef bij de Panasonic G9 de voorkeur aan 3200 ISO als bovengrens, maar met wat extra bewerking en/of gunstige lichtomstandigheden kom je nog hoger.

Bij lage ISO waardes (onder 400 ISO) doet de Panasonic G9 zelfs weinig onder voor camera’s met een grotere sensor. De signaal/ruisverhouding van een micro-43 sensor is dan gelijkwaardig aan de signaal/ruisverhouding van een APS-C sensor, zeker als de APS-C sensor is voorzien van een anti-aliasing filter (de Panasonic G9 heeft dat niet). Zelfs ten opzichte van camera’s met een volformaat sensor is onder de 400 ISO het verschil in signaal/ruisverhouding minder dan de 2 stops, die je op grond van het verschil in grootte zou verwachten. Vergelijk je de signaal ruis verhouding met een full-frame camera van een paar jaar terug, dan wint de G9 het op dynamisch bereik, signaal/ruisverhouding en resolutie, zolang je de ISO niet al te ver opschroeft.

Begonnen we het verhaal met een 3200 ISO opname, gemaakt onder optimale omstandigheden, dan eindigen we het verhaal gemaakt met een opname gemaakt in een worst-case scenario. Onder slechte lichtomstandigheden zie je aan de signaal/ruisverhouding van hogere ISO waarden (vanaf 1600 ISO; 6400 ISO in onderstaand plaatje) de grenzen van de mogelijkheden met een micro-43 sensor.

 1022162

Tromso, Noorwegen, 9uur ‘s ochtends: Panasonic G9 + Panasonic Leica 8-18mm @ 18mm f/4.5, 6400 ISO, 1/10 sec 

4K 60p en Full HD 180p Video voor slow-motion

De videokwaliteit van Panasonic camera’s is de laatste jaren toonaangevend. Er zijn maar weinig camera’s waar je zowel 180 beelden per seconde (180p) in full HD als 60 beelden pe seconde in 4K (met een bitrate van 150Mbit/s) kunt maken. 

Gebruiksvriendelijke timelapse functie

De Panasonic G9 heeft, net als andere Panasonic camera’s, een zeer gebruiksvriendelijke timelapse functie. 

Voor timelapse opnames heeft een elektronische sluiter de absolute voorkeur.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien bij het maken van timelapse opnames, is de levensduur van een mechanische sluiter. Van de beste mechanische sluiters wordt de levensduur gegarandeerd tot een paar honderd (in het geval van de G9: tweehonderd) duizend opnames. Voor een 50p timelapse video van 10 minuten, heb je 30.000 geslaagde opnames nodig. Als 10% van je opnames goed genoeg zijn om in je uiteindelijke timelapse terecht te komen, dan heb je al 300.000 opnames gemaakt (en een mechanische sluiter versleten) voor 1 timelapse video van 10 minuten.

Stabilisatie in lens èn camera

De Panasonic G9 is voorzien van Panasonic’s meest moderne beeldstabilisatie (Dual IS 2), waarbij camera en lens samenwerken om het beeld zo stil mogelijk te houden. Dat werkt nog beter dan de Dual IS van eerdere Panasonic camera’s en is zo effectief, dat Panasonic nu samen met Olympus koploper is als het aankomt op beeldstabilisatie. Duals IS 2 is op dit moment alleen mogelijk met een beperkt aantal Panasonic lenzen,  waarbij je in sommige gevallen eerst een firmware update moet doen, voordat je van Dual IS 2 profiteert. Onderstaande opname is gemaakt met de Panasonic 200mm f/2.8 +Panasonic 1.4x converter (dus een beeldhoek die overeenkomt met een 560mm lens op een full-frame sensor camera) en een sluitertijd van 1/40 seconde!

ISveertigste280mm 1

Conclusie Panasonic G9 test

Voordelen

  • Razendsnelle continu EN single AF
  • Grootste zoeker van alle geteste camera’s
  • 40 & 80 megapixel HighRezz modus
  • 4K en 6K photo modus
  • 2 (UHS 2!!) SD kaart sleuven
  • Stof- en spatwater dicht & vriesbestendig en toch een vrij draaibaar beeldscherm
  • 4K 60p en Full HD 180p video
  • in body beeldstabilisatie gecombineerd met lens-stabilisatie
  • Nachtmodus, AF joystick, LCD scherm bovenop de camera
  • stille mechanische sluiter
  • snelste sluitertijd (bij elektronische sluiter) van 1/32.000!

Nadelen

  • High rezz modus alleen toepasbaar vanaf statief voor een statisch onderwerp
  • Helderheid zoeker is niet afzonderlijk instelbaar
  • 100 ISO is de laagste ISO instelling
  • Boven de 6400 ISO kan je vanwege signaal/ruisverhouding en dynamisch bereik beter voor een full-frame sensor kiezen

De Panasonic G9 is een camera met een (semi-)professioneel prijskaartje. Want niet iedereen koopt een camerabody voor meer dan anderhalf duizend euro. Maar als jij dat wel van plan bent, dan is de Panasonic G9 een ideaal uitgangspunt voor een checklist met eigenschappen die jij belangrijk vindt voor je nieuwe camera. Want de Panasonic G9 biedt een combinatie van eigenschappen, die je bij geen enkele andere professionele camera’s in het segment van 1500 tot 4500 tegenkomt:

Klik op de camera voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De goede handligging en makkelijk te bedienen knoppen op de Panasonic G9 zijn belangrijk, maar maken de camera nog niet uniek in vergelijking met andere professionele camera’s. De Panasonic G9 onderscheidt zich (samen met de GH5 en de Olympus OMD EM1 mk2) echter wel van de concurrentie met een body die niet alleen stof- en spatwaterdicht en vriesbestendig is en bovendien een vrij draai- en kantelbaar touch-screen heeft. De zoeker van de Panasonic G9 (0,83x) is groter dan de zoeker van een Sony A9 (0,73x) of een Canon 1Dx mk2 (0,7x) en veel groter dan de zoeker van de Canon 7D mk2. De combinatie van in-body met lensstabilisatie plaatst Panasonic samen met Olympus aan de top als het op beeldstabilisatie aankomt. De video (beeldkwaliteit en mogelijkheden) van de Panasonic G9 zijn minimaal gelijkwaardig, maar meestal beter dan vergelijkbare camera’s van andere merken. Een stille sluiter met een snelste sluitertijd van 1/32.000, nachtmodus, 40 en 80 megapixel high rezz modus, 4K en 6K photo zijn ten slotte nice-to-have eigenschappen die de Panasonic G9 nog verder onderscheiden van alle professionele camera’s die er op de markt zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in