Test Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS

0
De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS heeft maar liefst 10x zoom, van 14 tot 140mm zoom. Daarmee kan je bijna alles fotograferen en dat maakt dit soort objectieven heel geliefd als alles-in-een vakantiezoom. De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS is een van de lichtste en kleinste in zijn klasse en beschikt over een prima beeldkwaliteit. De nieuwe uitvoering heeft een nog betere afdichting tegen stof en vocht en dat is fijn als je de lens onder alle omstandigheden wilt gebruiken.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Praktijkopname gemaakt met Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II in het centrum van Utrecht

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS :

VOORDELEN

  • Compact
  • Goede beeldkwaliteit
  • Stof- en vochtbestendig
  • Goedkoop
  • Groot zoombereik
  • Degelijke bouwkwaliteit

Nadelen

  • Zichtbare kleurscheiding bij korte brandpuntsafstanden
  • Begint pas bij 28mm eq.

Ideale alles-in-een: Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS

De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS hoort met zijn enorme 10x zoombereik in de klasse van de alles-in-een of vakantie-zooms. Hij biedt een bereik dat – omgerekend naar volformaat- loopt van 28mm groothoek tot 280mm tele. Het biedt ook nog een goede macro stand. De grootste vergroting is 0,3x, maar omgerekend naar volformaat komt dat overeen met 0,6x. En dat is best behoorlijk. Het is een objectief voor fotografen die kiezen voor gemak. Voor fotografen die onderweg niet graag van lens willen wisselen. En wil je zo’n objectief, dan is deze Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II een goede keus omdat het een van de kleinste en lichtste in zijn klasse is. Dat heeft natuurlijk te maken met de afmetingen van de Micro Four Thirds sensor, die zo’n compact ontwerp mogelijk maakt. De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS heeft een II in zijn naam. Maar eigenlijk is het niet de tweede, maar de derde 14-140mm van Panasonic. De eerste generatie was de Lumix G Vario 14-140mm f/4-5.8. Deze was groter en opvallend genoeg minder lichtsterk dan de huidige 14-140mm. De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS heeft die twee, omdat het de opvolger is van de originele 14-140mm f/3.5-5.6. Het verschil tussen beide objectieven is minimaal. Ze delen hetzelfde optisch ontwerp, lichtsterkte en constructie. Het grote verschil is de betere afdichting tegen vocht en stof. En dat is toch een fijne vernieuwing en eentje die we bij dit soort objectieven, zeker in deze prijsklasse, niet vaak tegenkomen. Combineer dit objectief met bijvoorbeeld de nieuwe Panasonic G90 en je hebt een prima set die weerbestendig is en waarmee je kwalitatief uitstekende foto’s en video kan maken.

Bouw en autofocus

Lumix 14 140 II

De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS is licht en klein. Met een lengte van 7,5 centimeter en een gewicht van maar 265 gram is dit een heel prettig lensje om een hele dag mee rond te lopen. Zo’n laag gewicht kan natuurlijk alleen als er veel gebruik wordt gemaakt van kunststof. Daar is niks op tegen. Het objectief voelt hierdoor niet koud aan bij koud weer en moderne kunststoffen kunnen veel hebben. De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS is goed afgewerkt en de nieuwe uitvoering is extra weerbestendig. Het objectief heeft een complex optisch ontwerp met meerdere ED- en asferische elementen voor een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit. De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS heefdt Power O.I.S. die gebruikt kan worden met de Dual IS II van de nieuwe Panasonic camera’s. De lens heeft een schakelaar om die stabilistatie uit te zetten. De scherpstelring en zoomring draaien mooi soepel en met weinig speling. De autofocus is razendsnel. Dit objectief heeft maar 30 milliseconde nodig van oneindig tot 1.5m en is daarmee het snelste objectief dat we getest hebben. Dat er natuurlijk maar weinig gewicht verplaatst hoeft te worden en dat de nieuwe Panasonic camera’s 240 keer per seconde de autofocus kunnen bijsturen, helpt daar natuurlijk bij.

Lichtafval, overstraling en vervorming

 

 1000820

Voor een objectief met zo’n groot bereik en zulke kleine afmetingen is de lichtafval best laag. De hoogste waarde van 1.3 stops in ongecorrigeerde raw bestanden op de grootste groothoekstand en op volle opening, zou goed zichtbaar zijn. Maar natuurlijk gebruik je dit objectief niet zonder de lenscorrecties. En dat valt het allemaal reuze mee. Maximaal 0.7 stops op volle opening is dan nog wel te zien, maar springt ook weer niet echt in het oog. Een tikje opvallend is wel dat je diezelfde lichtafval ook bij zoomstanden boven de 100mm krijgt. Daar zie je aan dat een ontwerpers bij een objectief met zo’n groot zoombereik toch ergens compromissen moeten sluiten.

 

De vertekening van de Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS is in jpeg acceptabel, met maximaal 1.5% tonvormig op de groothoekstand en een minimale kussenvormige vertekening vanaf 24mm. In ongecorrigeerde raw-bestanden zien we een vertekening van maar liefst 6% in de 14mm stand. Dat is wel heel veel. Door de correcties in de camera of de raw-software wordt dat weggewerkt, maar theoretisch zou je dat terug kunnen zien in de scherpte. Er moet immers flink wat aan het beeld worden gerekend. Of dat in de praktijk ook echt zo is, lees je hieronder.

beeldkwaliteit

14140JPGrezz

Een zoom met een zoombereik van groothoek tot flink tele scoort zelden goed over het hele bereik. Meestal zakt de scherpte flink in op de telestanden of is er nauwelijks scherpte in de hoeken op de groothoekstand. Vaak ben je daarom beter af met een standaardzoom van groothoek tot kort tele en een eenvoudige telezoom. Dat geldt echter niet voor de Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS. Dit objectief laat over het hele zoombereik prima waardes zien, zowel in het centrum als de hoeken. Ja, de hoeken scoren iets lager dan het centrum, maar dat is heel normaal en het verloop van de scherpte naar de hoeken is vrij gering. Het is, zeker op de groothoekstand, veel minder dan we op grond van de flinke lenscorrectie voor de vertekening hadden verwacht. Een extra bonus is dat de scherpte eigenlijk al bij volle opening op zijn hoogst is en door diffractie alleen maar minder wordt als je diafragmeert. Je hoeft dus niet naar f/8 of f/11 om het beste uit dit objectief te halen. Het enige minpuntje is dat we bij de geteste 14-140mm iets meer chromatische aberratie in de groothoekstand hebben gezien dan bij zijn voorganger. Omdat het optisch ontwerp gelijk gebleven is, kan dit mogelijk te maken hebben met sample-variation, de afwijking tussen het ene en andere objectief van dezelfde productielijn.

 1000865

In de praktijk

Benieuwd naar de prestaties van de Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Viewfoto3840 Lumix14 140II

Conclusie Test Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS

De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS biedt zo ongeveer alles wat je zoekt in een alles-in-een objectief.

De Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS biedt zo ongeveer alles wat je zoekt in een alles-in-een objectief. Hij is licht en klein. Hij heeft een bereik van redelijk groothoek tot flink tele. Meestal betaal je daar een prijs voor in de vorm van beeldkwaliteit. Maar dat is vrijwel niet het geval bij de Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II. Er  is er weinig verschill in kwaliteit tussen deze zoom en andere consumenten zooms met een kleiner bereik. En dat maakt het bijzonder. Combineer dat met een heel compact design, een laag gewicht en een goede macrostand en je hebt een vrijwel ideale alles-in-een zoom voor op vakantie. Het enige dat er nog te wensen overblijft is wat meer groothoek. De Olympus 12-100mm f/4 biedt dat wel, maar die weegt bijna twee keer zo veel, is een stuk duurder en biedt minder telebereik. Is 14mm groothoek genoeg voor je, dan is de Panasonic Lumix 14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH POWER OIS een erg goede keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in