Test Panasonic LUMIX S1H

0
eisa banner
eisa productafb Panansonic Lumix S1H

EISA PHOTO/VIDEO CAMERA 2020-2021
Panasonic Lumix DC-S1H

De Lumix DC-S1H is ontwikkeld met dezelfde technische architectuur als de Lumix S1 full-frame camera. Hij is vooral gericht op video, met 6K-opname met 24 fps, en 4K-opname met 60 fps. Deze systeemcamera biedt een uitstekende beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht. Je kunt filmen in de Log-modus voor eenvoudige kleurcorrectie en een groter dynamisch bereik. De camera biedt ook een aantrekkelijke 4K anamorfe modus: een geweldige functie voor het opnemen van films die op een groot scherm bekeken worden. Daarnaast beschikt hij over een uitstekende elektronische zoeker, een fraai touchscreen en ingebouwde beeldstabilisatie, en dat alles in een robuuste en veelzijdige body.

De Panasonic Lumix DC-S1H werd bekroond met een EISA Award 2020-2021.
Kijk op eisa.eu voor het overzicht van alle winnende producten uit alle categorieën.

De Panasonic Lumix S1H is nog meer een hybride camera dan de twee andere Panasonic S-modellen al zijn. Hij heeft al het goede van de Lumix S1, maar biedt ook de nodige extra’s. De Lumix S1H heeft (eindelijk) een draai- en kantelbaar scherm en een extra koeling. De camera kan filmen in 6K in 10 bit 4.2.0 en zelfs in 10 bit 4.2.2. als 4K voldoende is.

Klik op de camera voor specificaties, prijzen en testresultaten.

 

Full-frame, super hybride: Panasonic LUMIX S1H

Voordelen:

  • Goede video tot zelfs 6K

  • Draai- en kantelbaar scherm

  • Ondersteuning voor anamorphische objectieven

  • Degelijke body

  • Uitstekende ergonomie

  • Prima Dual-IS beeldstabilisatie

  • Goede en snelle autofocus in AF-S

  • Mooie zoeker met bijzondere mogelijkheden

  • Weerbestendig

  • Log-profiel voor video

  • Koptelefoon aansluiting

  • Goede scheiding van foto en video in de menu’s
  • Goede XLR adapter voor audio

Nadelen:

  • DFD autofocus niet perfect voor video in C-AF

  • Geen raw-video

  • Groot en zwaar voor spiegelloze camera

  • Grote accu toch snel leeg

Bij de introductie van het Lumix S-systeem werd door een aantal liefhebbers van Panasonic camera’s het ontbreken van een draai- en kantelbaar scherm als een groot gemis gezien. Het maakte de S1 en S1R minder geschikt voor filmen. Vloggers die al filmden met de Micro Four Thirds camera’s van Panasonic en dat met een full frame wilden gaan doen, moesten wachten op een model dat meer geschikt was. Dat is er nu. De S1H is (bijna) net zo goed om mee te fotograferen als de S1, maar is wel een veel betere videocamera. Dat komt onder andere door de ventilator aan de achterzijde, een draai en kantelbaar scherm en een aantal andere aanpassingen zoals de grote, rode REC-knop op de bovenkap.

De S1H heeft een 24 megapixel sensor, net als de S1. Maar anders dan de S1, heeft de S1H een antialias filter. Dit vermindert de kans op moiré en dat is fijn als je er mee filmt. Moiré is in video beelden namelijk nog veel storender dan in foto’s en ook veel moelijker te verwijderen. Los van alle videomogelijkheden die de camera biedt is een van de dingen die de S1H zo goed maakt, de volledige scheiding van menu’s. Je kan de Lumix S1H voor fotografie en video heel anders instellen en met een knop wissel je tussen beide opties. De menu’s passen zich ook aan. Je hebt dus daadwerkelijk twee camera’s ineen met de Panasonic Lumix S1H.

PANASONIC S1H: BOUW

De Panasonic Lumix S1H lijkt in eerste instantie veel op de andere twee S-modellen, maar zet je ze naast elkaar, dan gaan steeds meer kleine veranderingen opvallen. Aan de voorzijde zie je dat de ontspanknop wat meer rechtop staat en dat de aan-uit schakelaar daar nu omheen zit. Zo kan je in een vloeiende beweging de camera aanzetten en afdrukken. Nikon heeft het ook zo en dit is hoe het bij iedere camera zou moeten zijn. Op de bovenzijde is het LCD scherm groter en daardoor beter leesbaar. De achtergrond kan je nu ook instellen op zwart, met de informatie in wit. De drie knoppen knoppen voor de witbalans, iso-instelling en belichtingscorrectie zitten keurig op een rijtje vlak achter de ontspanknop en naast het scherm zit een grote, niet-te-missen rode knop voor het starten van filmopnames. Panasonic heeft de bovenkap aan kunnen passen doordat de camera aan de achterkant een stuk dikker is geworden.

Daar zit niet alleen een draai- en kantelbaar scherm, maar ook een grote koeling. Die koeling is behoorlijk stil, maar kan toch hoorbaar zijn bij langere opnames en hoge omgevingstemperaturen. Dat is echter makkelijk te ondervangen met een losse microfoon. Het scherm is zo gemaakt dat als je het draait, je toch de poorten aan de zijkant kan blijven gebruiken. Aan de rechterkant zit het deurtje voor de twee UHS-II SD geheugenkaarten. De Lumix S1 en S1R maken gebruik van een SD en een XQD kaart. De SD-kaarten in de Panasonic Lumix S1H voldoen aan de V90 norm. Ze halen 720mbps, wat ruim sneller is dan de hoogste bitrate van de camera.

BEELDSCHERM EN ZOEKER VAN DE PANASONIC LUMIX S1H

De zoeker heeft de hoogste resolutie die er op dit moment beschikbaar is: 5,7 miljoen pixels. De zoekervergroting is niet alleen fors, met 0,78x, maar ook instelbaar. Brildragers kunnen de vergroting iets verlagen zodat je ook met je oog op iets grotere afstand van de zoeker alles goed kan overzien. Het beeldscherm achterop is  3,2 inch, net als bij de S1 en S1R. Het heeft 2,3 miljoen beeldpunten. Het scherm is draai- en kantelbaar en uiteraard aanraakgevoelig. Het kan nu ook voren gedraaid worden, iets dat niet bij de S1 en S1R kan. Uniek is dat het scherm na het opendraaien ook nog eens extra gekanteld kan worden zodat de poorten aan de linkerzijkant niet geblokkeerd worden. Na ze allebei gebruikt te hebben, hebben we een lichte voorkeur voor de schermconstructie van de S1 en S1R als je alleen maar fotografeert. Het werkt net iets sneller, zeker als je verticale opnames wilt nemen van een heel laag of hoog standpunt.  Maar als je ook gaat filmen, is het scherm van de S1H duidelijk fijner. En je kan het nu ook gebruiken voor vloggen. Al blijft de Lumix S1H natuurlijk wel een flink zware camera om op armslengte te gebruiken.

AUTOFOCUSSNELHEID EN NAUWKEURIGHEID PANASONIC LUMIX S1H

De autofocus maakt gebruik van Panasonics laatste generatie DFD technologie. Het is dus een contrastdetectie systeem, maar dankzij DFD kan de camera de onscherpte interpreteren en weet het systeem in welke richting het moet scherpstellen en hoeveel. Het lijkt in dit opzicht dus een beetje op een fasedetectiesysteem, al blijf je af en toe het typerende heen-en-weer zoeken zien als de camera probeert de laatste correcties toe te passen. Voor video maakt dat het gebruik van continue autofocus minder geschikt dan bij sommige andere merken. Wat wel heel fijn werkt voor video is de handmatige scherpstelling. Dat komt deels door (instelbare) lineaire scherpstelling en deels omdat de focuspeaking buitengewoon nauwkeurig is. Mede door de hoge resolutie van de zoeker zie je heel goed waar de scherpte ligt. Hierdoor is het maken van handmatige focus pulls heel goed te doen, zeker met de meer lichtsterke S PRO objectieven.

SENSOR EN BEELDKWALITEIT

De sensor van de Panasonic Lumix S1H heeft hetzelfde aantal pixels als de sensor van de S1, maar beschikt wel over een antialias filter. Dat zorgt voor een iets zachter beeld en een fractie verlies aan details vergeleken met de Lumix S1. Voor video is dat filter een voordeel, omdat je er minder moiré door krijgt. De kwaliteit van de video in full frame, DCI 4K is erg fraai., met name in ALL-I. Je kan ook 4K filmen in Super35. Je gebruikt dan een kleiner deel van de sensor, maar dat levert een nauwelijks zichtbaar verlies aan kwaliteit op.  Een voordeel van filmen in Super35 is dat de readout van de sensor wat sneller is en je dus iets minder last hebt van jello als je de camera snel beweegt. De Panasonic Lumix S1H heeft ook verschillende mogelijkheden om te filmen in 1080p. Maar als je workflow het toelaat, krijg je een duidelijk beter resultaat door te filmen in 4K en dit te downsampelen naar 1080p. Dat wil zeggen dat 1080p direct uit de camera niet zo scherp is als het zou kunnen zijn. En wil je echt het onderste uit de kan, dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om in 5.9K te schieten. Dan moet je natuurlijk wel over een stevige computer beschikken die de enorme hoeveelheid data aankan.

P1021124

DYNAMISCH BEREIK EN RUIS

De Panasonic Lumix S1H heeft een sensor met een Dual Gain. Dat houdt in dat er een extra versterking van het signaal optreedt bij een hogere ISO-waarde. In het geval van de Lumix S1H is dat bij ISO 640. Het resultaat hiervan is dat het dynamisch bereik een flinke boost krijgt en op ISO 640 gelijk is aan dat van ISO 100. Natuurlijk heb je op ISO 640 wel iets meer ruis dan ISO 100, maar doortekening in hoge lichten en schaduwen partijen is net zo goed. En de ruis op ISO 640 is nog steeds heel gering. Het blijft tenslotte een full frame sensor met relatief weinig pixels. Zelfs ISO 3200 en 6400 zien er nog behoorlijk uit. Je kan nog een paar stops hoger als je fotografeert, maar dat kan je beter bewaren voor noodgevallen en voor opnames die je niet te groot gaat gebruiken.

BEELDSTABILISATIE

Een van de sterke punten van de Panasonic LUMIX S1 camera’s  is de  uitstekende beeldstabilisatie. Panasonic is een van de pioniers van ingebouwde beeldstabilisatie en heeft er al jarenlang ervaring mee in Micro Four Thirds camera’s. De in de body ingebouwde beeldstabilisatie werkt over vijf assen en stabiliseert ieder objectief dat je er op zet, hoe oud ook. Zet je er een Panasonic lens op die ook beeldstabilisatie heeft, dan werken beide systemen samen voor een nog beter effect en kan je meer dan vijf stops correctie krijgen. Het is volgens Panasonic het enige systeem voor full frame camera’s waarbij de stabilisatie van de lens en die van de camera ook daadwerkelijk samenwerken en elkaar versterken. Het resultaat is volgens Panasonic een winst van 6EV en voor full frame camera’s is dat veel.  In de praktijk haal je gemakkelijk vijf stops en met wat moeite inderdaad ook wel 6. Die beeldstabilisatie zorgt ervoor dat video uit de hand goed te doen is.  Het werkt ook met oudere, niet gekoppelde objectieven of anamorphische objectieven als je het brandpunt en de verhouding instelt.

VIDEO PANASONIC S1H

Video is natuurlijk de reden dat je een Panasonic Lumix S1H wilt kopen. Als je veel liever fotografeert, zijn de S1 en S1R de betere keuzes. Maar voor video is de S1H beter. De Lumix S1H kan in 6K zelfs gebruik maken van alle pixels van de sensor. Je hebt dan een 3:2 beeldverhouding en dat is waarschijnlijk niet wat je uiteindelijk als videoformaat wilt hebben. Maar je kan zelf maskers instellen in de zoeker in verschillende verhoudingen. Wat je extra opneemt kan je later gebruiken voor het maken van pans of een net iets andere compositie. 4K video kan zowel in full frame als Super35 in verschillende snelheden, bitrates en kwaliteiten. Van 4K in 60 beelden per seconde tot 1080p in 180 beelden per seconde. De Lumix S1H kan gebruik maken anamorphische objectieven. Die verschillende verhoudingen zoals 1:1.33 of 1:2 zijn instelbaar op de camera en worden dan zelfs benut door de beeldstabilisatie. Wat de Pansonic Lumix S1H verder onderscheidt van veel andere systeemcamera’s zijn de uitgebreide hulpmiddelen zoals waveform, vectorscope en zebra’s. Zebra’s kan je zelfs instellen voor de hoge lichten en huidtonen tegelijk. Helaas is raw-video geen optie. Heel langzaam zijn er wat camera’s op de markt verschenen die dit wel bieden, zoals de Sigma FP met Cinema DNG, de Blackmagic PCC 6K en nu ook de Canon EOS 1DX Mark III. Met raw-video zou de Lumix S1H nog overduidelijker de koning onder de hybride foto-videocamera’s zijn geweest.

Panasonic Lumix S1H in de praktijk

Benieuwd naar de prestaties van de Panasonic Lumix S1H in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. 

CONCLUSIE PANASONIC LUMIX S1H TEST

Klik op de camera voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De Panasonic Lumix S1H is een van de beste hybride camera’s van dit moment. Je kan er prima mee fotograferen en de resultaten zijn dan (bijna) net zo mooi als die van de S1. Schakel je over naar de videostand, dan heb je aan de Lumix S1H ook een hele goede videocamera. De Panasonic Lumix S1H biedt heel veel mogelijkheden die je ook op de duurdere, professionele Panasonic Varicam camera’s tegenkomt en de beeldkwaliteit is erg goed. Ondanks dat een fototoestel ergonomisch eigenlijk niet gebouwd is voor filmopnames, zijn de bediening en d menustructuur van de Lumix S1H ook voor videowerk bijna ideaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in