(P)review Panasonic Lumix S 50 mm F1.8 – compacte standaard

0

De Panasonic Lumix S 50mm F1.8 is een lichtsterk standaardobjectief voor de full frame camera’s van Panasonic. Het is een objectief in de S-lijn van Panasonic. Dat wil zeggen: hoge beeldkwaliteit en degelijke constructie. En het heeft nog wat extra’s voor filmers.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 50mm F1.8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Weer- en vorstbestendig

  • Geen focus breathing

  • Redelijk fors voor een F1.8 50mm

De Panasonic Lumix S 50mm F1.8 is veel lichter en compacter dan de Lumix S 50mm F1.4 en dus veel fijner om mee op stap te gaan.

Introductie

Objectieven met een brandpunt van 50mm en een lichtsterkte van F1.8 heb je in twee soorten. De ene gaat door het leven met bijnamen als ‘nifty-fifty’ of  ‘plastic fantastic’.  Dit zijn compacte en lichte 50mm objectieven waarvoor veel kunststof is gebruikt. Door de eenvoudige constructie zijn ze heel betaalbaar. De andere soort 50mm’s is groter, zwaarder, degelijker en optisch superieur. Deze zijn niet bedoeld als goedkoop instapobjectiefje, maar als een alternatief voor duurdere F1.4 of F1.2 objectieven. De Panasonic Lumix S 50mm F1.8 valt in deze laatste categorie. Het is voor een 50mm F1.8 best groot. Vergelijk je de F1.8 met de Panasonic Lumix S 50mm F1.4, dan is het ineens wel heel compact. De 50mm F1.4 is namelijk bijna 5 cm. langer en met een gewicht van net geen kilo ruim drie keer zo zwaar.

Echt hybride

Het verschil tussen de Panasonic Lumix S 50mm F1.8 en goedkope 50mm F1.8 objectieven zit hem in de extra’s die je niet ziet aan de buitenkant. Het optisch ontwerp is wat ingewikkelder en het objectief is vocht- en vorstbestendig. Het is ook ontworpen voor echt hybride gebruik, voor fotografie en film. Dat merk je aan het ontbreken van focus breathing. Dat is een verschijnsel waarbij de beeldhoek verandert als je de scherpverstelling verlegt. Dat is niet iets waar je last van hebt tijdens het fotograferen, maar wel als je filmt. Een ander voordeel van de Panasonic Lumix S 50mm F1.8, is dat het objectief  ongeveer dezelfde afmetingen heeft als de Panasonic Lumix S 85mm F1.8. Dat kan natuurlijk ook de wat grote afmetingen van deze 50mm verklaren. Werk je als filmer met een follow-focus systeem, dan hoef je weinig of niets aan te passen als je van objectief wisselt. Uiteindelijk zullen er tenminste 4 objectieven in deze F1.8 serie komen die onderling uitwisselbaar zullen zijn.

Bouw

De Lumix S 50mm F1.8 is met een lengte van meer dan 8 cm en een filtermaat van 67mm redelijk fors voor een 50mm F1.8. Het gewicht valt daarentegen best mee, met 300 gram. De behuizing is niet van kunststof, maar van een magnesiumlegering. Het objectief is eenvoudig uitgevoerd, met een brede scherpstelring en een AF/MF schakelaar als enige bedieningselementen. Het objectief is voorzien van vier pakkingen die het vochtbestendig maken en het is vorstbestendig tot -10C.

Diafragma met microverstelling

Het optisch ontwerp bestaat uit 9 elementen in 8 groepen. Drie elementen zijn asferisch en verder zitten er nog lenzen in van ED en  UHR-glas. Het voorste element heeft een extra fluorcoating om het glas schoon te houden. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie. Die zit immers al in de camerabody’s van Panasonic. Ook heeft het objectief geen diafragmaring. Wel kan het diafragma vanuit de camera in veel kleinere stappen dan 1/3e stop worden veranderd, waardoor tijdens het filmen de belichting toch heel gelijkmatig kan worden aangepast.

Scherpstelling

Panasonic maakt gebruik van een op contrastdetectie gebaseerd autofocus systeem dat ze ‘DFD’ noemen. Dat staat voor Depth From Defocus. Dit systeem probeert de juiste de juiste ligging van het scherptevlak af te leiden uit de mate van onscherpte van het beeld. Voor het scherpstellen van een foto werkt dit heel snel en heel nauwkeurig. Voor video was het systeem tot nu toe nog niet perfect, omdat het vaak op het laatst nog net een beetje moest pendelen voor het beste resultaat. En dat zie je tijdens een opname. Panasonic verfijnt zijn DFD-autofocus echter in ieder nieuwe camera en in de Panasonic S5 is er van dat pendelen al bijna niets meer te zien. We zijn benieuwd of dit nieuwe, lichte objectief ook weer iets beter presteert op dit gebied.

Close-up

De kortste instelafstand van de Panasonic Lumix S 50mm F1.8 is 45 cm. en de vergrotingsmaatstaf die daarmee gehaald kan worden is 0,15x. Dat is ongeveer gelijk aan de kortste instelafstand van de 50mm F1.4. Voor macrowerk is dit objectief hiermee niet geschikt, maar een close-up portret is wel mogelijk.

Beeldkwaliteit

De MTF curve van de Panasonic Lumix S 50mm F1.8 ziet er goed uit, met op volle opening al een goede scherpte in het centrum en een klein verloop naar de hoeken toe. We zijn benieuwd hoe goed dit objectief presteert wanneer het een of twee stops gediafragmeerd wordt.

 

Panasonic Lumix S 50mm F1.8

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

45°

sensorformaatfull frame
min. instelafstand45 cm
filterdiameter67 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)74×82 mm
gewicht300 gr
bajonetaansluitingL-bajonet
bijzonderhedenuitwisselbaar 
importeurwww.panasonic.nl
verkoopprijs€ nnb
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Panasonic Lumix S 50mm F1.8 op Panasonic Lumix S5

Zodra we de Panasonic Lumix S 50mm F1.8 in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

Levertijd en prijs van de Panasonic Lumix S 50mm F1.8 zijn nog niet bekend. Zodra hier meer over bekend is, zullen we deze hier vermelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in