Test Nikon Z 14-30mm f/4 S: spectaculaire groothoekzoom

0
Nikon Z 14-30mm f/4 S review sample image
Nikon Z 14-30mm f/4 S review sample image
De Nikon Z 14-30mm f/4 S is de eerste (ultra)groothoekzoom voor Nikon’s Z-systeem die zonder adapters kan worden gebruikt. Alleen al de specificaties maken de Nikon Z 14-30mm f/4 S heel aantrekkelijk. Een lekker compacte  ultragroothoekzoom voor full frame van nog geen negen cm lang en nog geen pond zwaar waarop je filters kan gebruiken! En ook de bouw- en beeldkwaliteit laten in de praktijk overtuigend zien, wat Nikon bedoelde bij de introductie van de Nikon Z6 en Nikon Z7 bedoelde met “Mirrorless reinvented: the revolution”. 

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon Z 14-30mm f/4 S:

VOORDELEN

Nadelen

  • Robuuste, compacte groothoekzoom
  • Geschikt voor filters!
  • Minder dan een pond zwaar
  • Groter zoombereik dan de Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED
  • Beeldkwaliteit nog beter dan de Nikon  AF-S 14-24mm f/2.8G ED
  • Beeldstabiliastaie (dankzij IBIS van de Z6 of Z7)
  • Tijdens transport nog compacter
  • Bescheiden lichtsterkte
  • Meer dan 1.000 euro
  • Na transport moet je eerst aan de zoomring draaien, voordat je een opname maakt

De Nikon Z 14-30mm f/4 S overtreft de Nikon AF-S 14-24mm f/2.8 G ED op alle fronten, behalve lichtsterkte.

Met de Nikon Z 14-30mm f/4 S laat Nikon duidelijk zien wat de voordelen van een spiegelloos systeem kunnen zijn. Voor het Z-systeem hadden we al de goed presterende 24-70mm f/4 S, die heel compact is mee te nemen dankzij een inschuifbaar ontwerp. Voor alle groothoekliefhebbers komt daar nu de 14-30mm f/4 S bij. Dit objectief heeft een soortgelijk inschuifbaar ontwerp, waardoor de afmetingen in je tas heel gering zijn: 85mm lang en 89mm diameter. Dit is de kleinste full frame groothoekzoom met zo’n grote beeldhoek. Dit ontwerp zorgt er wel voor dat je het objectief voor gebruik uit moet schuiven, zodat de lengte tijdens het fotograferen een paar centimeter groter is. Al even bijzonder is het lage gewicht van 485 gram. Dat is bijna een ons minder dan de even slanke, maar iets langere Sony 12-24mm f/4 G lens. Die laatste heeft dan wel 2mm extra groothoekbereik, maar 6 mm minder bereik aan de andere kant.

Makkelijk filteren

Wat de Nikon Z 14-30mm f/4 S echt onderscheidt van alle andere supergroothoekzoomlenzen is de vlakke frontlens en de mogelijkheid om 82mm schroeffilters te gebruiken. Voor andere zooms met meer dan 16mm groothoek ben je aangewezen op speciale (dure) adapters met filterhouders voor immense 150mm insteekfilters. Nu is de keus daarin de laatste jaren wel groter geworden en zijn de prijzen ervan wat omlaag gegaan, maar een setje 150mm insteekfilters met bijbehorende filterhouder is een heel pakket om mee te nemen. En dat is niet echt ideaal voor reis- en landschapsfotografie en het past ook niet bij de compactheid van spiegelloze camerasystemen.

 DSC0096

Bouw

Z14 30 Construction

De Nikon Z 14-30mm f/ S is een objectief in de S-serie. Dat is Nikon’s aanduiding voor objectieven voor de Z-camera’s die aan de hoogste eisen moeten voldoen, zowel op optisch als mechanisch gebied. Het objectief is, ondanks zijn bescheiden afmetingen en lage gewicht, voorzien van pakkingen om het weerbestendig te maken, inclusief een extra pakking op de achterzijde om de aansluiting op de bajonet goed af te dichten. Dat Nikon voor een uitschuifbaar ontwerp heeft gekozen, wil dus niet zeggen dat dit een goedkoop, kunststof consumentenlensje is. De adviesprijs van 1449,00 euro is daar ook niet naar. Daarmee is hij nog altijd wel beduidend goedkoper dan de 12-24mm f/4 G van Sony. De inschuifbaarheid van de Nikon Z 14-30mm f/4S  zorgt ervoor dat hij heel compact is in je tas. Het heeft wel als nadeel dat  je eerst aan de zoomring moet draaien, voordat je een opname kan maken. Als je veel met dit objectief of met de 24-70mm f/4 S werkt, wordt dat wel heel snel een automatisme. De frontlens is voorzien van een fluoride coating om hem vocht- en vuilwerend te maken en het diafragma bestaat uit 7 lamellen. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie, dat zit immers al in de camera’s. Wel kan je de scherpstelring programmeren om ermee te diafragmeren of de belichting te corrigeren, als je enkel gebruik maakt van de autofocus. Op deze zoomlens zit 1 schakelaar: autofocus aan/uit. De scherpstelring  is lekker breed. Je zal je niet snel vergissen in het gebruik van zoom- en scherpstelring. De zoomring zit dichter bij de camera en is zo smal, dat het doet denken aan een diafragmaring van een objectief uit het analoge fotografie tijdperk. 

Z7 14 30 4

Nikon Z 14-30mm f/4 S autofocus snelheid en nauwkeurigheid

De Nikon Z14-30mm f4S stelt snel scherp van oneindig naar 1,5 meter in 0,2 seconde.

De AF stappenmotor van de Nikon Z 14-30mm is stil (handig voor video) en snel. Tussen 24mm en 30mm is de AF reproduceerbaarheid erg goed: minder dan 2 %. Dat is beter dan bij een spiegelreflexcamera. Bij de laagste brandpuntsafstanden is de AF reproduceerbaarheid met 10% vergelijkbaar met groothoekzooms op een spiegelreflexcamera.

Lichtafval en vervorming

Vervorming van de Nikon Z 14-30mm f/4S verloopt zonder lenscorrecties van -8% tonvormig bij 14mm naar 2% kussenvormig bij 21mm of hoger. Na het toepassen van lenscorrecties is vervorming vrijwel afwezig bij 21mm of hoger. Met minder dan een half procent vervorming na lenscorrectie zijn zelfs opnames gemaakt bij 14mm relatief vervormingsvrij.

Je zou misschien geneigd zijn om te denken dat lichtafaval tegenwoordig minder belangrijk is geworden, omdat die eenvoudig door de camera of softwarematig is te corrigeren. Wat je dan over het hoofd ziet, is dat de signaal/ruis verhouding in de hoeken slechter wordt na correctie voor lichtafval. Bij spiegelreflexcamera objectieven komt 2 of meer stops lichtafval bij volle opening in ongecorrigeerde RAW bestanden veelvuldig voor. Na correctie van lichtafval is de signaal/ruisverhouding in de hoeken van de opname meer dan 2 stops slechter, waarmee je een belangrijk voordeel van een full-frame camera te niet doet.

Het Nikon Z 14-30mm f/4S lensontwerp is spectaculair goed wat lichtafval betreft: ook in de hoeken kan je nu genieten van de hoge signaal /ruisverhouding van de full frame sensor. Niet verrassend is de lichtafval het hoogst bij 14mm en dan met name bij f/4, waar lichtafval in sommige opnames zichtbaar aanwezig kan zijn. Boven de 21 mm is de lichtafval zonder correcties bij alle diafragma’s een halve stop of minder. Uniek!

jpgvignet

beeldkwaliteit

 DSC0098

De centrumscherpte van jpg bestanden is bij volle opening al maximaal. In de uiterste hoeken neemt de scherpte toe door diafragmeren, maar zelfs bij f/4 is de hoekscherpte al opvallend hoog. Voor de meeste fotografen is de scherpte van de Nikon Z 14-30mm f/4 S bij alle lensopening/brandpuntsafstand combinaties heel erg goed.

 Wat scherpte betreft, zijn de Nikon Z 14-30mm f/4S en de Nikon  AF-S 14-24mm f/2.8G ED aan elkaar gewaagd. De Nikon Z 14-30mm f/4S is scherper bij volle opening, maar dat is geen eerlijke vergelijking. Vergelijk je beide objectieven bij f/4, dan worden de verschillen al een stuk kleiner. Bij f/5.6 zijn centrum- en randscherpte in de praktijk gelijk (de Z14-30 is meetbaar scherper, maar het verschil is te klein om te zien), maar in de hoeken is de Z 14-30mm nog altijd scherper.

 DSC0021

Beeldstabilisatie

De Nikon Z 14-30mm f/4S heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Voor stabilisatie ben je dus aangewezen op de beeldstabilisatie van de Nikon Z7 of de Nikon Z6.  De  stabilisatie  vergroot de inzetbaarheid van de zoom als er weinig licht is.  De Nikon Z 14-30mm f/4S  heeft een lichtsterkte van f/4 en dat  scheelt 1 stop ten opzichte van de 14-24mm AF-S die f/2.8 is. Daar staat tegenover dat je met beeldstabilisatie van de Z-serie camera’s 4 tot 5 stops winst kan boeken.

Nikon Z 14-30mm f/4S IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Nikon Z 14-30mm f/4S in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Nikon 1430mm Viewfoto3840

Conclusie test Nikon Z 14-30mm f/4 S (op een Nikon Z7)

Nikon Z 14-30mm f/4 S: spectaculaire groothoekzoom waarmee lichtafval en minder scherpe hoeken verleden tijd zijn geworden.

De Nikon  AF-S 14-24mm f/2.8G ED is een klassieker voor Nikon F-mount camera’s en de Nikon Z 14-30mm f/4 S biedt alles om dat te worden voor de Z-mount camera’s. Met 1 stop minder lichtsterkte – en een 800 euro lagere prijs – is de Nikon Z 14-30mm f/4 S een compactere, lichtere groothoekzoom met een groter zoombereik en een nog hogere beeldkwaliteit. Ook de lichtafval en de hoeken zijn beter bij de Z 14-30mm. Daarmee is de Nikon Z 14-30mm f/4 S de bijna ideale groothoekzoom voor de Nikon Z6 en Z7. De mogelijkheid om filters te gebruiken, de compacte afmetingen en het lage gewicht maken maken van deze Nikon Z 14-30mm f/4 S een perfecte zoom voor reis- en landschapsfotografie. Eigenlijk de enige reden die wij kunnen bedenken om nog langer te wachten op een groothoekzoom voor de Nikon Z6 of Z7 zou een hogere lichtsterkte kunnen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in